Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Invitat special, Lavinia Stretea – Școala Primară nr.2 din satul Poiana, județul Bihor

12 / 02 / 2019

#editia 2018-2019, #generale, #interviuri, #judetul bihor, #profesori premiati


„Cel mai mare câştig este faptul că îi învăţăm pe copii să recicleze şi să aibă grijă de natură”

În anii de început ai Patrulei de Reciclare, voluntarii băteau la uși închise. Sau erau priviți cu scepticism. Vecinii se făceau că nu înțeleg, ba chiar îi luau „la rost” că încearcă să îi convingă să scape de aparatele electrice vechi sau defecte. Cei mai puțin motivați s-ar fi putut descuraja. Din fericire, Profesorii Coordonatori și-au luat angajamentul în serios și au ținut piept tuturor obstacolelor – cinism, indiferență, inerție.

Un astfel de profesor este și doamna Lavinia Stretea, de la Școala Primară nr.2 din satul Poiana, județul Bihor, a cărei echipă a câștigat deja 3 premii locale.

La toate edițiile Patrulei de Reciclare la care am participat alături de elevii mei, am reuşit să îi convingem pe oamenii din sat să colecteze peste 1000 de kg de deșeuri electrice, în fiecare an. Ori de câte ori m-am reînscris mi-am spus că trebuie să câștigăm din nou” spune doamna Stretea.

Unii încă se amuză când le spunem că pot contribui cu… deșeuri la succesul unui program de educație. Că pot face o bucurie unor copii, cu aparate „de aruncat”. Din fericire, din ce în ce mai mulți oameni înțeleg miza Patrulei – și anume că fiecare aparat electric trimis la reciclare este dovada acelui comportament responsabil pe care trebuie să îl adoptăm cu toții și în mod permanent.

Un bunic de 80 de ani a predat într-o zi 10 televizoare, atât era de entuziasmat de implicarea noastră în proiect. Apoi, într-o zi m-am întâlnit cu un tătic şi i-am spus că am câştigat din nou un premiu. Și ce credeți că mi-a zis? Că cel mai mare câştig este faptul că îi învăţăm pe copii să recicleze şi să aibă grijă de natură.”

Sătenii din Poiana s-au ridicat la înălțimea provocării pe care le-a lansat-o Patrula doamnei Stretea. Oamenii s-au dovedit dornici să ajute, receptivi la schimbare, implicați în rolul educativ al școlii.

Sunt mândră că elevii și oamenii din sat au înţeles că trebuie să recicleze deşeurile, în loc să le arunce oriunde. Sper să construim acel viitor în care oamenii vor avea mai multă grijă de natură.”

Deși poate părea paradoxal, „viitorul” acesta a început, deja – datorită echipelor care își continuă cu entuziasm munca de informare și convingere, datorită Suporterilor care le răspund și îi încurajează, datorită recordurilor de colectare pe care le doborâm de la an la an.

La această ediție Patrula de Reciclare are cel mai ambițios țel de până acum – să mobilizeze comunitățile din România să colecteze cel puțin 100 de grame de deșeuri electrice/locuitor până la 31 august 2019.

Satul Poiana, din județul Bihor, reușește această performanță încă din 2015. Haideți să o extindem la o țară întreagă !