Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Oamenii dau viață instituțiilor

26 / 04 / 2017

#ANFP, #editia 2016-2017, #eurofunctionar, #generale


Nu există ”instituții”. Nu există entități abstracte, structuri teoretice care ne guvernează viața. Există OAMENI care lucrează împreună, organizat, pentru un scop comun. Nu există „funcții”. În spatele cărților de vizită pe care scrie ”primar”, ”director”, ”consilier”, ”expert” sunt cei care înțeleg că esența muncii lor înseamnă o viață mai bună pentru oamenii din comunitatea pe care o servesc – indiferent dacă că această ”comunitate” este o țară, un oraș, o comună sau un sat.
Programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare reîncepe în forță, cu peste 16.000 de copiii și elevi și 700 de profesori voluntari înscriși în cea de-a VI-a ediție. Ca membri ai Patrulei de Reciclare, au puterea și satisfacția de a influența pozitiv comportamentul față de mediu al comunităților lor. În cadrul acestei ediții – ce se va încheia la 31 august 2017, echipele școlare vor mobiliza din nou cetățenii, firmele și instituțiile să treacă la fapte și să se debaraseze corect, usor si responsabil de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), adică de aparatele electrice vechi sau defecte, pentru a evita poluarea și pentru a proteja mediul în care trăiesc.

În toți acești ani, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a fost partenerul programului. La fiecare ediție, și datorită sprijinului ANFP, zeci de instituții publice s-au alăturat cauzei Patrulei pentru protejarea mediului înconjurător, dând ocazia profesorilor coordonatori să trimită mărturii ca aceasta :

Mulțumim doamnei primar pentru că, împreună cu echipa dumneaei a făcut curat în depozitele primăriei și ne-a predat toate deșeurile electrice! Sper ca din ce în ce mai multe instituții să facă același lucru, pentru că ceea ce facem nu este nici pentru a câștiga bani, nici pentru a avea încă o diplomă, ci este pentru a sensibiliza lumea, prin inițiativele celor mici, față de faptul că nu merită să depozităm lucuri inutile și că aparatele trebuie reciclate pentru a economisi resursele naturale!
Nu este imposibil să creăm un mediu mai curat și mai bun pentru noi, este doar o chestiune de voință, de implicare
!” – Lucreția Presecan, profesor coordonator al Patrulei de Reciclare a Școlii Gimnaziale ”Mircea Luca”, comuna Băișoara, județul Cluj.

 

Trofeul comun – mai ”europeni”, împreună

Educația nu este un privilegiu rezervat copiilor și tinerilor. Astăzi, fiecare dintre noi putem să învățăm lucruri noi pe parcursul întregii vieți, și chiar este benefic să o facem, atât pentru noi înșine, cât și pentru familia și comunitatea noastră. În plus, putem învăța nu doar de la cei cu mai multă experiență sau de la pedagogi consacrați – putem învăța lucruri foarte utile și de la cei mai tineri. Oamenii vor să facă bine, trebuie doar să știe cum”, este convingerea Alexandrei Arnăutu, managerul programului.

Așa cum spuneam mai sus, ANFP este, în continuare, partenerul programului. Dar, stați, dacă am căzut de acord că nu există ”instituții”, atunci nu există nici ”programe”, ci există oameni, tineri și copii, care își conving comunitățile să adopte noi obiceiuri pentru protecția mediul înconjurător. Se creează, astfel, un fenomen de solidaritate și deschidere între generații, între membri comunității, între școli, între instituții și oameni.

 La ediția 2016-2017, voluntarii din Patrula de Reciclare face apel la toți funcționarii publici să se implice – să caseze aparatele electrice și să comunice pe tema reciclării deșeurilor electrice, susținând astfel succesul echipelor locale în competiția națională. 8 județe se mândresc deja cu faptul că și-au ajutat copiii să câștige un trofeu național, dar mai ales că au făcut progrese importante de mentalitate și se apropie de practicile europene de protecție a mediului.