Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ora Pământului 2019 promovată de Patrulele de Reciclare din toată țara

29 / 03 / 2019

#editia 2018-2019, #generale, #Ora Pamantului


Sâmbătă seara, pe 30 martie 2019, între 20.30 – 21.30, poate că unii dintre voi vor sta acasă, la o cină romantică la lumina lumânărilor, pe când alții vor ieși la plimbare sau în parc. Poate veți merge cu cortul, prin natură, poate veți organiza sau veți participa la vreun eveniment. Orice plănuiți să faceți, important este să stingeți lumina și să scoateți din priză toate aparatele electrice, acasă și la birou, în acea oră.

Pentru că acea Oră va fi specială. Nu mai este ora noastră. Este Ora Pământului.

Sâmbătă, 30 martie 2019, milioane de oameni, companii și chiar orașe întregi din întreaga lume vor stinge lumina timp de o oră, în intervalul 20.30 – 21.30 – un manifest împotriva risipei de energie. Un gest prin care dăm o binemeritată pauză Planetei și ne dovedim nouă înșine că suntem din ce în ce mai conștienți de impactul nostru asupra Ei. Și nu este vorba doar de o oră. Este, de fapt, pretextul, „umbrela” sub care școli, organizații și comunități desfășoară acțiuni, evenimente și campanii eco.

Și în 2019, Patrulele de Reciclare și Școlile-Suporter se alătură mișcării globale Ora Pământului cu diferite inițiative de informare și încurajare a colectării responsabile a deșeurilor electrice. Vă prezentăm mai jos, câteva, pe județe:

Alba

Patrula Liceului Tehnologic Aiud, coordonată de doamna Ibolya Kovacs, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Demetriu Radu” vor organiza Marşul Patrulei de Reciclare în Aiud și o expoziție de desene şi obiecte utile din materiale reciclate. Mai mult, vineri 29 martie, la ora 12, Liceul va deschide un punct de colectare de DEEE-uri, în incintă, pentru publicul din proximitate.

Ziarele locale au și scris, deja, despre tradiționalul Marș Eco pe care doamna Ioana Decean și juniorii de la Grădinița cu P.P. „Step by step” nr. 12 din Alba Iulia îl fac în fiecare an, înainte de Ora Pământului.

Și la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganu” se va sărbători Ora Pământului, cu clasele mici, vineri, 29 martie și cu cele de gimnaziu, sâmbătă, 30 martie, ne anunță doamna Malvina Coman, Profesorul Coordonator.

Bacău

La Letea Veche, Școala Gimnazială va planta arbori, în colaborare cu Primăria, va colecta deșeuri și va crea afișe, toate acestea cu prilejul Orei Pământului și la inițiativa doamnei Gabriela Tihoc.

Bistrița

Teodora Popescu și Patrula de Reciclare de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Bistrița dedică întreaga săptămâna pentru promovarea mesajului Orei Pământului 2019. Vor organiza un concurs pe teme de mediu, între clase, și vor distribui pliante și flyere personalizate cetățenilor bistrițeni – o minicampanie de informare prin care invită comunitatea locală nu doar să stingă luminile  de „Ora Pământului”, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi, alături de ei.

Și doamnele profesoare Mihaela Roman și Daniela Lorințiu de la Grădinița nr. 2 Maieru au avut o idee originală! Au invitat familiile copiilor ca, de Ora Pământului, să se distreze cu „Jocurile copilăriei la lumina lumânărilor” – o oră de joacă în familie, fără tehnologie.

Brașov

Profesoara Maria Sandu, coordonatoarea Patrulei de la Școala Gimnazială nr.1 Brașov a dat un apel în presa locală, inclusiv la mai multe posturi de radio, îndemnând comunitatea să ia parte la Ora Pământului, și, de asemenea, să-și revizuiască obiceiurile cotidiene, să folosească cumpătat resursele naturale. Și-au difuzat mesajul inclusiv la mai multe firme care au și dat comenzi de preluare DEEE.

La Școala Gimnazială nr. 25 din Brașov, Profesorul Coordonator, doamna Liana Cristea și Patrula de Reciclare propun o activitate la nivelul comunității, intitulată ,,DEEE COLECTĂM, PLANETA O SALVĂM”. Porțile școlii vor fi deschise pentru a-i primi pe toți cei care înțeleg importanța colectării DEEE.

Brăila

Brăilenii au aflat de Ora Pământului și din articolul publicat în presă de doamna Adriana Sandu, în numele echipei ei de la Grădinița cu Program Prelungit nr.6.

București

La Școala Gimnazială „Leonardo da Vinci”, Profesorul Coordonator al Patrulei, doamna Nicoleta Sandu, face un concurs între clase: „Cine reciclează mai mult?”. În plus, timp de 3 zile (27, 28, 29 martie) elevii, părinții și comunitatea locală vor fi încurajați să participe la acțiunea de colectare DEEE și maculatură.

Caraș-Severin

Sâmbătă 30 martie la ora 20, cu implicarea doamnei Daniela Roșu, elevi de la Colegiul Tehnic din Reșița împreună cu cadre didactice vor participa la activitatea organizată în centrul civic al orașului în colaborare cu Asociația Euroland Banat, cu ocazia Orei Pământului.

Cluj

Doamna Lucreția Presecan și Patrula de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara debordează de idei și pregătesc, de Ora Pământului: prezentarea „Istoria focului și a corpurilor de iluminat”, o campanie de informare despre importanța economisirii energiei electrice, un atelier de creație literară cu povestirea „Pățania unui beculeț” și o activitate de colectare de DEEE și baterii!

Și doamna Diana Cristean, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncusi” din Cluj are planuri mari, cu toată școala! Vor amenaja spațiul verde din jurul unității de învățământ, vor organiza o expoziție de postere și de desene pe asfalt și o activitate de distribuție de fluturași prin care să informeze comunitatea despre Ora Pământului.

Gorj

Patrula Colegiului Tehnic Motru, îndrumată de doamna Iulica Ardeiu, și-a mobilizat școala să participe la evenimentul Ora Pământului propus de autoritățile și instituțiile locale, în fața Casei de Cultură.

Grădinița nr. 8 Târgu Jiu – Profesor coordonator doamna Ana-Letiția Chivulescu, mobilizează cadre didactice, copii și părinți la o activitate comună în Parcul Central din oraș. Împreună vor realiza un banner mare de 6m cu desene având ca temă protejarea Pământului și un glob mare din lumânări, iar când se va stinge lumina le vor aprinde și vor da drumul la lampioane.

Ialomița

Liceul de arte din Slobozia (Profesor coordonator doamna Cătălina Pană) va organiza o Zi a Porților Deschise, cu elevii și părinții lor, vineri 29 martie. Doamna Pană și Agenții Patrulei vor promova Ora Pământului și colectarea DEEE, ajutați de colegii din echipa de robotică a Școlii.

Iași

La Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” din Pașcani, doamna Angela Rotaru și Patrula pe care o îndrumă împreună cu peste alți 100 de participanți vor pleca într-un marș din zona deal a orașului până în fața primăriei.

Ilfov

Elevii de la Școala Gimnazială nr.1 Buftea și profesoara lor, doamna Paula Mirea, și-au chemat vecinii să îi ajute la colectarea de deșeuri electrice pe 26, 27 și 28 martie și le-au comunicat, prin flyere și viu grai, cât de simplu este să faci acest gest necesar și important pentru natură.

Mehedinți

Elevii din echipa doamnei Săndica Brezoi, de la Școala Gimnazială Broșteni, au făcut desene tematice.

Olt

Doamna Violeta Bălă și Patrula ei de la Grădinița „Spiru Vergulescu” din Slatina au anunțat toți părinții și i-au încurajat să marcheze și ei, acasă, Ora Pământului.

Prahova

Școala Gimnazială Plopu, coordonată de doamna Daniela Avram, a făcut o expoziție de desene cu elemente culturale ale mai multor țări care participă la Ora Pământului. Copiii au învățat, astfel, și lucruri noi despre alte culturi.

Sălaj

Profesorul Coordonator Gina Marian de la Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău a ținut o prezentare la clasă și s-a asigurat că familiile tuturor elevilor vor participa la Ora Pământului.

Vaslui

Deja puteți admira Parada Costumelor Eco de la Grădinița nr. 19 Vaslui, desfășurată sub coordonarea doamnei Dorinela Turbatu Bălan.

Au mai anunțat activități despre care vom afla mai multe săptămâna viitoare:

Grădinița Tic-Pitic, Mioveni (județul Argeș) – Profesor Coordonator Magda Iță

Gradinita Nr. 26 Bacău  – Structura Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Bacău – Profesor Coordonator doamna Linica Tapalagă

Școala Gimnazială Spermezeu (județul Bistrița-Năsăud) – Profesor Coordonator doamna Maria Valeria Strungaru

Școala Gimnazială Ciocile (județul Brăila) – Profesor Coordonator doamna Stana Matacă

Grădinița cu P.P. 49 din Brăila – Profesor Coordonator doamna Mihaela Goidescu

Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” București – Profesor Coordonator doamna Elena Șuteu

Școala Gimnazială „Luceafărul” București – Profesor Coordonator doamna Claudia Bota

Grădinița cu P.P. nr. 1 Caracal (județul Olt) – Profesor Coordonator doamna Mihaela Rădoi

Grădinița „Elena Doamna” Galați – Profesor Coordinator doamna Gianina Andrei

Grădinița cu P.P. nr. 3 Brașov – Profesor Coordonator Maria-Georgiana Buta

De Ora Pământului 2019 aveți, deci, ce face. Stingeți lumina, scoateți din priză, verificați bateriile și strângeți-le pe cele consumate, vedeți ce aparate electrice sau electronice nu ați mai folosit de multă vreme, care dintre ele nu mai funcționează corespunzător (sau chiar deloc) și … trimiteți-le la reciclare. La școlile din Patrulă, cu ajutorul formularului de pe site www.patruladereciclare.ro/recicleaza sau cu TelVerde 0800 444 800.