povestea Patrulei de la Centrul de Educație Incluzivă nr.1 Bistrița-Năsăud
de Teodora Popescu, Profesor Coordonator
Iată, la un capăt al caleidoscopului este lumea imperfectă, neorânduită, necivilizată; la celălalt capăt este ea, viața pe care ne-o dorim, cu toții, frumoasă, congruentă cu noi înșine. Cred că de aici pornește schimbarea.
Înscriși de la prima ediție a programului…
La noi, schimbarea a început acum zece ani, când ne-am înscris în programul Patrula de Reciclare. Am avut, din prima clipă, o mare încredere în beneficiile programului şi mă aşteptam ca elevii mei să se implice pentru că ni se propuneau activităţi educative de protejare a mediului într-o formă accesibilă, inedită, atractivă. Și nu m-am înșelat.
An după an, tot mai multe mâini s-au ridicat în semn de ”Sunt aici!”, ”Vreau și eu!”. Și nu erau doar mâinile elevilor înscriși în Patrula școlii; erau și cele ale colegilor, ale profesorilor, ale părinților, vecinilor, suporterilor cunoscuți sau anonimi.
A fost greu?
În fiecare septembrie așteptam cu nerăbdare reînscrierea în program. Provocări și activități noi, săptămânal și lună de lună. Încet, perspectiva, mesajul și valorile Patrulei de Reciclare le-am încorporat și le-am transpus în practica noastră prin activități din ce în ce mai interesante.
Nu a fost greu să privim și să vedem cum arată natura, comportamentul semenilor față de natura înconjurătoare apoi, să ne întrebăm: ce simțim, dacă este frumos, dacă este bine. Nu a fost greu să răspundem și să alegem calea de urmat. Aveam în fața noastră un program educativ de protecție a mediului bine articulat, flexibil, motivant și relevant.
Am pornit la drum cu un ”bagaj” logistic generos oferit de către organizatorii programului, un cadru educațional adaptat nivelului de vârstă și nevoilor copiilor: kit-uri atractive, cărți de colorat cu poezii și jocuri antrenante, materiale video. Și a mai fost, desigur, ”harta” și sprijinul permanent oferit de către minunata echipă de profesioniști de la Rorec.
10 ani de patrulare, 10 ani de transformare
O spun cu mândrie: suntem Patrula de Reciclare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița de zece ani consecutivi – timp în care ne-am transformat unii pe alții învățând și trăind experiențe pe care le privim, acum, cu mare bucurie și satisfacție. În tot acest timp, întreaga școală, nu exagerez, a fost împreună cu copiii din Patrula de Reciclare, încurajându-i și sprijinindu-i, în diferite ocazii.
Au fost realizate sute de acțiuni cu elevii și mult mai multe ore de susținere a acestor activități pentru a schimba ”fața lumii”, mentalitățile, viața noastră în bine, de fapt. De la colectarea tonelor de deșeuri electrice și electronice, la realizarea de postere, mascote, desene, colaje tematice, panouri cu îndemnuri și mesaje ecologice; de la acțiuni de informare și conștientizare a comunității bistrițene, marșuri etc., până la ”amprenta” și simbolurile create de copii (mascota „Cocoșul Reciclării”; posterele:”Timpul Reciclării”, ”Pentru un pământ în floare”, ”Pământul în balanță”; apoi, ”Imnul Reciclării”, piesa de teatru de păpuși „Pentru un pământ în floare”) – toate ne-au adus mari satisfacții și întăriri pozitive din partea comunităților, ale suporterilor atrași de partea noastră. Multe dintre aceste activități au fost valorificate la orele de la clasă sau în proiecte europene.
Dorința, curajul și datoria schimbării
Oare ne-am schimbat, în toți acești ani, obiceiurile greșite față de mediul în care trăim? Noi vrem să credem că da, în mare parte. Suntem consecvenți și continuăm.
Dincolo de metafora caleidoscopului, a proiecției felului în care privim lumea, ne rămâne dorința, curajul și datoria schimbării – pentru a putea trăi experiențe frumoase într-un spațiu civilizat și armonizat cu noi înșine.