Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula de Reciclare revine în forță pentru al 6-lea an!

21 / 11 / 2016

#editia 2016-2017, #generale, #inceput editie, #patrula de reciclare, #suporter


16 000 de copii și elevi din peste 700 de grădinițe, școli și licee din toată țara s-au înscris ca voluntari la cea de-a VI-a ediție a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare. Cadrele didactice și tinerii din orașe mari și mici, comune și sate sunt dornici să participe la una din cele mai ample și durabile platforme de educație de mediu din România. Ca membri ai Patrulei de Reciclare, au puterea și satisfacția de a influența pozitiv comportamentul față de mediu al comunităților lor. În cadrul acestei ediții – ce se va încheia la 31 august 2017, echipele școlare vor mobiliza din nou cetățenii, firmele și instituțiile să treacă la fapte și să se debaraseze corect, usor si responsabil de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), adică de aparatele electrice vechi sau defecte, pentru a evita poluarea și pentru a proteja mediul în care trăiesc.

Patrula de Reciclare ”Tudor Vladimirescu” Târgoviște, județul Dâmbovița

Educația nu este un privilegiu rezervat copiilor și tinerilor. Astăzi, fiecare dintre noi putem să învățăm lucruri noi pe parcursul întregii vieți, și chiar este benefic să o facem, atât pentru noi înșine, cât și pentru familia și comunitatea noastră. În plus, putem învăța nu doar de la cei cu mai multă experiență sau de la pedagogi consacrați – putem învăța lucruri foarte utile și de la cei mai tineri. În Patrula de Reciclare, părinții află de la copiii lor că este bine să adopte noi obiceiuri prin care protejează mediul înconjurător. Se creează astfel o emulație, un fenomen de solidaritate și deschidere între generații, între membri comunității, între școli, între instituții și oameni. Oamenii vor să facă bine, trebuie doar să știe cum”, este convingerea Alexandrei Arnăutu, managerul programului.

Școala Gimnazială Tălmăcel, județul Sibiu

Agenții și Profesorii Coordonatori ai Patrulelor de Reciclare contribuie de 6 ani la schimbarea modului în care oamenii percep și gestionează deșeurile electrice. Aproape 4.000.000 de români au aflat că trebuie să le colecteze cu atenție, deoarece au un potențial toxic mult mai mare ca alte tipuri de deșeuri. DEEE au în componența lor elemente nocive pentru mediu și pentru sănătatea populației. În plus, nu sunt biodegradabile, ceea ce înseamnă că, dacă sunt aruncate și ajung la gropile de gunoi sau în natură, vor polua solul, apa și aerul timp de sute de ani. Dacă vrem să evităm ca mercurul, freonul, nichelul și alte astfel de metale să se regăsească în ceea ce mâncăm, apa pe care o bem și aerul pe care îl respirăm, singura cale este să predăm orice baterie, bec sau aparat electric sau electronic uzate unui serviciu specializat de colectare DEEE.

Programul oferă așadar răspunsuri atât la întrebarea ”De ce?”, cât și la întrebarea ”Cum?”. Toți Suporterii programului – cetățeni, instituții, societăți comerciale și ONG-uri deopotrivă, pot colecta deșeuri electrice pentru a-și susține echipele locale, folosind 3 instrumente de colectare gratuite și la îndemână:

Agenți Patrula de Reciclare

  • TelVerde 0800 444 800 – serviciu național de colectare DEEE
  • Comanda online:  http://www.patruladereciclare.ro/recicleaza/
  • DEEECollect, aplicația pentru smartphone cu sistem de operare Android realizată de Patrula de Reciclare cu sprijinul Fundației Telekom România și lansată o dată cu ediția 2016-2017.

Utilizatorii aplicației pot afla, cu doar câteva click-uri, care sunt punctele de colectare din apropierea lor, unde pot preda deșeuri electrice, și, de asemenea, pot chema serviciul de colectare să le preia aparatele mari de acasă sau de la birou. Tot prin DEEECollect, utilizatorii pot semnala deșeuri electrice abandonate, contribuind astfel la ecologizarea unor locuri amenințate de poluare.

Ca și la edițiile precedente, copiii și profesorii voluntari din program contează pe instituțiile și firmele care, devenind Suporteri ai programului, dau un exemplu demn de urmat comunității și mediului profesional.

”Patrula de Reciclare nu este pentru noi doar un proiect de colectare a deșeurilor, ci și o inițiativă menită să sprijine atitudinea responsabilă eco a angajaților noștri. “Leading by your own example” este unul dintre motto-urile noastre.CSR O companie reprezintă de fapt vocea comună a unei echipe gigant. Susținerea publică a unui program cum este Patrula de Reciclare reprezintă ultimul stadiu al oricărei inițiative de succes întrucât aceasta trece de granițele interne și ajunge la publicul larg. Astfel de idei au puterea de a întări respectul față de natură și de mediul înconjurător și merită efortul de a le face cunoscute.”, a declarat domnul Daniel Bratu, Vice Președinte Outsourcing Genpact Cluj, companie care a dovedit că performanța în afaceri înseamnă și responsabilitate și implicare socială.

Deșeurile electrice colectate în fiecare județ și în fiecare sector al municipiului București – prin intermediul programului – contribuie la succesul echipelor locale în competiția națională. 8 județe se mândresc deja cu faptul că și-au ajutat copiii să câștige un trofeu național, dar mai ales că au făcut progrese importante de mentalitate și se apropie de practicile europene de protecție a mediului.