Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula la Castel

11 / 06 / 2018

#editia 2017-2018, #eveniment, #generale, #județul Cluj, #patrula de reciclare baisoara


Pe 26 și 27 mai, am fost invitați să participăm la „Week-end la Castel”, un eveniment plin de jocuri și activități interactive pentru copii și familii propus de TIFF (Transilvania International Film Festival). Patrula de Reciclare a venit cu „WEEEScape Room”, un joc eco de evadare la care au luat parte sute de copii.

Invitația la Week-end la Castel a fost foarte binevenită. Astfel de evenimente care adună într-un spațiu neconvențional diverse inițiative educative sunt importante pentru programul nostruspune Andreea Idriceanu Calev, directorul de comunicare al Asociației RoRec.

În astfel de contexte avem posibilitatea să „luăm pulsul” oamenilor, în ceea ce privește atitudinea față de reciclarea deșeurilor, să vedem în ce măsură îi preocupă să se informeze și cât de conștienți sunt de importanța educației de mediu. Răspunsul lor la informațiile aflate de la noi și de la voluntarii din Patrulă ne dovedesc că schimbăm ceva cu adevărat în mentalitatea și comportamentul oamenilor cu care venim in contact. Copiii care au venit la castel au fost încântați să descopere „poveștile” colectării și reciclării deșeurilor electrice. Este deci mare nevoie de astfel de programe interactive în care copiii învață prin joc lucruri utile pentru dezvoltarea lor și pentru protejarea lumii în care cresc.”

Patrula Băișoara – încă o reușită de ambasadori ai reciclării DEEE

A fost prezentă și una dintre cele mai premiate echipe din țară – agenții de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din comuna Băișoara, îndrumați de doamna Lucreția Presecan, unul dintre Profesorii Coordonatori de top, la nivel național. Ei au avut un stand special unde au stat de vorbă cu familiile venite la eveniment.

A fost o surpriză plăcută, deoarece nu mai fusesem niciodată în interiorul acestui castel” povestește Lucreția Presecan.

Standul nostru a fost amenajat chiar lângă intrarea principală, deci eram printre primii vizitați de grupurile de copii însoțiți de părinți ori bunici.

Împreună cu copiii echipei mele din Patrula de Reciclare, ne-am așteptat vizitatorii cu informații despre munca noastră de voluntari, materiale despre cât de importantă e colectarea și reciclarea DEEE-urilor și recipiente pentru colectarea bateriilor.

Spre surprinderea mea, chiar și unii dintre copii mici cu care am vorbit știau că la școala lor sau la grădinița au un colț dedicat colectării bateriilor și știau cât de nocive sunt aceste deșeuri pentru mediul înconjurător.

În schimb, părinții și bunicii erau mirați să afle că există asemenea activități în școlile din țara noastră. Lor le-am explicat în ce constă programul, câți membri are, ce activități fac profesorii coordonatori și elevii din patrulele școlare. De asemenea, agenții le-au vorbit cum se procedează la noi în sat, la Băișoara, cum stau de vorbă cu părinții, cu vecinii, cu cei de la primărie și magazine. 

În cele două zile petrecute la Castelul de la Bonțida, am înțeles câtă nevoie este de educație de mediu, mai ales pentru… părinți ! Noi, „oamenii mari” suntem modele celor mici (chiar dacă nu ne dam seama, ei fac ceea ce văd la noi), iar dacă noi nu suntem responsabili cu mediul nostru de viață, nu le putem cere nici lor să o facă ! Eu am încredere că, pas cu pas, lumea în care trăim se va trezi la realitate, va fi mult mai protectoare cu natura și va face economie încercând să refolosească tot ceea ce se poate recupera prin reciclare.”