Teoria sociologică a celor ”șase grade de separare” spune că oricare dintre noi ne aflăm la maximum șase pași de oricare alt om din lume. Adică, prin asocieri de cunoștințe și situații putem găsi o legătură chiar și cu o persoană aflată în celălalt capăt al globului. Dacă aveți un vecin care are o rudă care trăiește în SUA și al cărei soț lucrează la Microsoft, sunteți la 5 grade de separare de Bill Gates. N-ați fi crezut, nu?
Dacă dăm crezare acestei teorii, este foarte probabil să vă aflați la mai puțin de 4 grade de separare de programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare. Fie că ne susțineți în mod direct, personal, fie că instituția dumneavoastră este Suporter al Patrulei, fie că sunteți părintele unui copil care merge la o școală din program, fie că aveți un vecin sau un coleg implicat, sunteți ”conectat” cu Patrula de Reciclare – echipa națională a profesorilor, copiilor și elevilor care promovează colectarea responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România.
Zeci de instituții publice sunt parteneri sau Suporteri ai programului, începând cu Ministerul Educației Naționale, Inspectoratele Școlare din București și din toate județele și Agenția pentru Protecția Mediului. Se conturează din ce în ce mai mult și o comunitate națională a reprezentanților autorităților locale, de la primari, prefecți sau președinți de consilii județene care ajută copiii și profesorii să încurajeze obiceiul bun al colectării deșeurilor electrice.
A fi în serviciul public înseamnă privilegiul de a putea contribui la soarta unei comunități, a unei societăți, a unei țări. Autoritatea înseamnă, mai presus de orice, responsabilitate, competență, integritate și simț al datoriei.
Articolul integral îl puteți citi în numărul 7 al revistei EURO Funcționar.