Școala gimnazială Mircea Luca din comuna Băișoara poate reprezenta un exemplu pentru multe unități de învățământ chiar și din Cluj-Napoca. Directorul școlii, Lucreția Presecan, împreună cu echipa de profesori și învățători au decis să adopte o abordare diferită a modului de predare. Astfel, elevii din Băișoara sunt implicați în proiecte ecologice și culturale, iar profesorii au adoptat predarea prin intermediul proiectelor interdisciplinare.
Unul dintre cele mai importante proiecte în care Școala s-a implicat cu succes este Patrula de Reciclare, un proiect al Asociației Române de Reciclare (Rorec) ce vizează colectarea selectivă a echipamentelor electrice și electronice (DEEE).
”Este un proiect național de protejare a mediului în care copiii, începând de la grădiniță și până în clasa a XII-a se organizează în Patrule de reciclare care au drept scop informarea cetățenilor despre importanța colectării selective a aparaturii electrice și electrocasnice. (…)
În fiecare școală există un colț al patrulei unde avem trei containere micuțe pentru baterii, becuri și obiecte mici, deja s-au adunat multe și le ținem în depozit. Sunt două etape de colectare pe an, am avut una în noiembrie când au ridicat peste 200 de deșeuri și la început de mai e a doua etapă. Am adunat televizoare, calculatoare, mașini de spălat, becuri, baterii. Copiii adună baterii, becuri, neoane, aparatură mică. Pentru aparatura mare, frigidere sau mașini de spălat există un număr gratuit, un tel verde, unde anunță dispeceratul și vin să adune acele mari obiecte. Ceea ce este important pentru noi, suntem în al patrulea an în Patrula de reciclare, trei ani consecutiv am fost considerați campioni de Cluj la adunarea aparaturii electrice, au fost ani în care am adunat mai mult de 2000 de kilograme de aparatură electrică. (…)”
Întreg articolul îl puteți citi accesând site-ul ClujManifest