La scoala, copii invata regulile de circulatie. De multe ori insa, chiar cu parintii de mana, trec in fuga pe rosu, la semafor. Invatatoarea le spune ca trebuie sa pastreze natura curata, si totusi, cate familii nu lasa in urma, dupa un picnic la iarba verde, un morman de gunoi?
In clasa, elevii citesc despre cat de important este sa economisim resursele naturale, putine si de nepretuit. Acasa, insa, multi vad cum curge apa cu orele in cada sau la chiuveta sau cum aparatele electrice sunt lasate sa mearga in gol.
Psihologia moderna le spune parintilor: „copiii vor face ceea ce vad ca faci, nu ceea ce le spui sa faca”. Modul cum valorile civice si morale pe care cei mici le invata la scoala se regasesc in ceea ce vad acasa va decide daca si le insusesc sau nu.
Viitorul incepe… acasa
Programul national de educatie de mediu Patrula de Reciclare este un experiment revelator pentru complementaritatea rolurilor dintre pedagogi si parinti. In cele trei editii, programul a testat cat de eficienta poate fi educatia civica si ecologica in randul a mii de prescolari, elevi si adolescenti in functie de echilibrul dintre scoala si „acasa”.
„Copiii si tinerii sunt extrem de dornici sa invete sa protejeze mediul. Abia asteapta sa participe la proiecte, invata repede ce sunt deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), si cum trebuie sa scapam de ele ca sa nu poluam natura, si, imediat, vor sa puna in practica ce au aflat, sa comunice, sa simta ca au o contributie tangibila la viata comunitatii.
Parintii, rudele, sunt primii pe care incearca sa ii „cucereasca” de partea cauzei lor, sa ii convinga sa colecteze DEEE. Felul in care familia reactioneaza la entuziasmul copiilor este decisiv – e normal, daca nu reusesti sa iti convingi propria familie, ce ai putea spera sa reusesti cu oamenii straini?”, spune Alexandra Arnautu, managerul programului.
Este foarte important ca adultii sa inteleaga cat de mult conteaza gesturile de fiecare zi in ochii copiilor lor, pentru a le forma cu adevarat obiceiurile si valorile, si sa nu considere suficienta educatia primita la scoala.
„Copiii sunt atat de dezamagiti atunci cand vad ca, in ciuda sfaturilor lor, membrii familiei lor pastreaza in continuare o vechitura de frigider care nu a mai functionat de ani de zile sau prefera sa il dea la „fier vechi”, mai ales ca este atat de simplu sa sune gratuit la TelVerde (0800 444 800) sau sa il predea la unul din punctele de colectare DEEE„, marturisesc profesorii coordonatori ai Patrulelor. Nepasarea celor de acasa stirbeste credibilitatea principiilor pe care dascalii incearca sa le insufle tinerilor.
Implicarea parintilor, succesul copiilor. Citește articolul integral, pe ziare.com