Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Profesori versus parinti? In vacanta nu uitam sfaturile dascalilor nostri

Maramures_Seminarul Teologic Ortodox_mai 2014
19 / 08 / 2014

#copiii, #educație ecologică, #părinți, #profesori, #ziare.com


La scoala, copii invata regulile de circulatie. De multe ori insa, chiar cu parintii de mana, trec in fuga pe rosu, la semafor. Invatatoarea le spune ca trebuie sa pastreze natura curata, si totusi, cate familii nu lasa in urma, dupa un picnic la iarba verde, un morman de gunoi?

In clasa, elevii citesc despre cat de important este sa economisim resursele naturale, putine si de nepretuit. Acasa, insa, multi vad cum curge apa cu orele in cada sau la chiuveta sau cum aparatele electrice sunt lasate sa mearga in gol.

Psihologia moderna le spune parintilor: „copiii vor face ceea ce vad ca faci, nu ceea ce le spui sa faca”. Modul cum valorile civice si morale pe care cei mici le invata la scoala se regasesc in ceea ce vad acasa va decide daca si le insusesc sau nu.

Viitorul incepe… acasa

Programul national de educatie de mediu Patrula de Reciclare este un experiment revelator pentru complementaritatea rolurilor dintre pedagogi si parinti. In cele trei editii, programul a testat cat de eficienta poate fi educatia civica si ecologica in randul a mii de prescolari, elevi si adolescenti in functie de echilibrul dintre scoala si „acasa”.

„Copiii si tinerii sunt extrem de dornici sa invete sa protejeze mediul. Abia asteapta sa participe la proiecte, invata repede ce sunt deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), si cum trebuie sa scapam de ele ca sa nu poluam natura, si, imediat, vor sa puna in practica ce au aflat, sa comunice, sa simta ca au o contributie tangibila la viata comunitatii.

Parintii, rudele, sunt primii pe care incearca sa ii „cucereasca” de partea cauzei lor, sa ii convinga sa colecteze DEEE. Felul in care familia reactioneaza la entuziasmul copiilor este decisiv – e normal, daca nu reusesti sa iti convingi propria familie, ce ai putea spera sa reusesti cu oamenii straini?”, spune Alexandra Arnautu, managerul programului.

Este foarte important ca adultii sa inteleaga cat de mult conteaza gesturile de fiecare zi in ochii copiilor lor, pentru a le forma cu adevarat obiceiurile si valorile, si sa nu considere suficienta educatia primita la scoala.

„Copiii sunt atat de dezamagiti atunci cand vad ca, in ciuda sfaturilor lor, membrii familiei lor pastreaza in continuare o vechitura de frigider care nu a mai functionat de ani de zile sau prefera sa il dea la „fier vechi”, mai ales ca este atat de simplu sa sune gratuit la TelVerde (0800 444 800) sau sa il predea la unul din punctele de colectare DEEE„, marturisesc profesorii coordonatori ai Patrulelor. Nepasarea celor de acasa stirbeste credibilitatea principiilor pe care dascalii incearca sa le insufle tinerilor.

Implicarea parintilor, succesul copiilor. Citește articolul integral, pe ziare.com

  • 04 Mar 2025

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

  • Data indisponibilă

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

  • 09 Dec 2024

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”