Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Să știm despre ce vorbim – cele mai importante teme de mediu la nivel mondial

14 / 12 / 2015

#editia 2015-2016, #educație ecologică, #incalzirea globala


2°C – încălzirea globală și schimbările climatice

Chiar dacă ni se par, uneori, mărunte, și acțiunile noastre, ale Patrulei de Reciclare, contribuie la soluțiile și schimbările benefice pe care liderii lumii caută să le aplice, pentru a reduce încălzirea globală și schimbările climatice nefaste care ne afectează viața tuturor.

Săptămâna trecut, la Paris, politicieni, oameni de afaceri și cercetători de top din toată lumea s-au adunat la Convenţia mondială a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul celei de-a XXI-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) ca să identifice și să aplice practici de mediu  inovatoare și să dea amploare „economiei verzi”, în încercarea de a combate efectele dezastruoase ale poluării, consumului și industrializării excesive asupra mediului.

Sursa: green-report.ro

Sursa: green-report.ro

„Miza principală a conferinţei o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021. Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi Tehnologice” scrie Green Report.

Anul acesta marchează un momen istoric – după ani de negocieri, acest acord a fost, în sfârşit, agreat!

Avem un set de reguli respectate de toate industriile lumii astfel încât economia să devină mai „verde” înainte să atingem un stadiu alarmant al încălzirii globale – +2°C.

Ce înseamnă 2°C?

Problema încălzirii globale a început în perioada revoluției industriale, la sfârșitul secolului XIX, când am am început să consumăm din ce în ce mai mult combustibil fosil. Conform arhivelor meteorologice, pe atunci, temperatura medie globală era de 13,7°C. Adică așa cum fusese de o mie de ani până atunci…

Sursa: itdegreelevat.blogspot.com

Sursa: itdegreelevat.blogspot.com

În următoarele decade, emisiile de dioxid de carbon datorate arderii combustibililor precum petrolul, gazul și carbonul au început să se acumuleze în aer și ape. Treptat, temperatura globului a început să crească.

Începând cu anii ˈ70, economiștii și oamenii de știință au avansat ideea că, dacă temperatura medie a Pământului crește cu doar 2°Celsius, aceasta va provoca dezastre naturale și sociale fără precedent. În 2010, Grupul pentru Schimbări Climatice din cadrul Națiunilor Unite a recunoscut acest pericol!

Gândiți-vă puțin: în numai 100 de ani, temperatura media globală s-a ridicat cu 1°C. Nu sună îngrijorător, nu e așa? Din păcate, este! Deja, peste tot în lume, avem inundații și incendii catastrofale, recorduri de caniculă, schimbări în ciclul anotimpurilor.

Continuând în acest ritm, globul se poate încălzi cu până la 4°C! Ce înseamnă asta? Ca să amintim doar o singură consecință, mările și oceanele ar inunda kilometri întregi de teritoriu. Orașe ca Veneția, New York, Sydney sau Barcelona ar dispărea, practic, sub ape.

Ce e de făcut? Cercetătorii și meteorologii spun că, în primul rând, trebuie să reducem semnificativ folosirea combustibilului pe bază de carbon, gaz și petrol și să-l înlocuim cu surse alternative, sustenabile, precum energia eoliană, solară și hidroenergia.

Urmăriți filmul scurt și convingător produs de Climate Central:

Bine, veți spune, dar asta este responsabilitatea liderilor politici și economici…Cu ce am putea contribui noi, oamenii obișnuiți? Ba putem – în primul rând, ne putem informa. Astfel, vom ști care sunt pericolele și consecințele alegerilor noastre asupra mediului. Apoi, putem menaja resursele naturale printr-un comportament energetic economicos. În calitate de consumatori, putem avea grijă să achiziționăm bunuri și servicii produse în condiții prietenoase față de mediu. Nu în ultimul rând, avem dreptul și puterea de a… vota. Ne putem alege lideri și în funcție de programele și obiectivele lor față de mediu. Cel mai important este să FACEM CEVA. FIECARE. Acum, când ai terminat de citit acest articol, notează măcar UN LUCRU pe care l-ai putea face TU, PERSONAL, pentru natură.

Îți dăm și o sugestie de ceva foarte la îndemână: dacă ai vreun deșeu electric prin preajmă, trimite-l la reciclare, la unul din punctele de colectare RoRec sau prin TelVerde 0800 444 800.

Iar alte idei de pe „lista” ta eco, scrie-ni-le pe Facebook.