Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Profesorii Patrulei, activi online și on air

14 / 05 / 2020

#editoriale, #generale, #patrula 2020, #Patrula de Reciclare in presa, #profesori coordonatori


Școala online nu e chiar atât de ușor de pus în practică pe cât am crezut, inițial. Între lipsa computerelor care să asigure accesul tuturor elevilor la cursuri, conexiunile de internet care fluctuează, programele software inadecvate pentru anumite platforme, dificultatea de a menține interesul și atenția copiilor în fața ecranelor, profesorii au dus o luptă acerbă să-și continue misiunea de educație, inclusiv în proiectele extra-curriculare.

În fața unor procovocări fără precedent, dascălii din Patrula de Reciclare au găsit căi inedite de a-și activa echipele și comunitatea, ca ambasadori ai bunelor obiceiuri față de mediu.

Teodora Popescu, magicianul jocurilor eco online

Teodora Popescu, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Bistrița, e neîntrecută la crearea de jocuri educative. Puzzle-urile, cuvintele încrucișate, Sudoku, labirinturile imaginate de ea au atras Agenții Patrulei să descopere beneficiile reciclării în ghidurile mai multor ediții dar și la atelierele de la Zilele Patrulei de Reciclare.

Acum, când școala a trecut online, Teodora s-a adaptat și a folosit platforme ca LearningApps, WordWall, Autodraw, Educaplay sau Experiments.withgoogle ca să construiască jocuri interactive pasionante, inclusiv pe temele Patrulei de Reciclare. Jocurile elaborate de Teodora pe baza personajelor Patrulei nu au cucerit doar copiii, ci și mulți alți profesori, care le-au considerat „utile”, „interesante”, „ușor de aplicat” și le-au dat mai departe elevilor lor. Tedora a găsit o modalitate modernă, digitală, de a-și ține elevii conectați la obiectivele programului dar și de a le promova în rândul altor formatori.

Adriana Sandu, povesti din experiență, la aniversarea Patrulei, în vlogul Elenei Oprea Atanasiu

În luna aprilie Patrula de Reciclare a împlinit 9 ani de la lansare. Adriana Sandu, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Grădinița cu Program Prelungit nr.6, Brăila, fost invitată, alături de echipa programului, în vlogul pe care Elena Oprea Atanasiu l-a dedicat aniversării. Profesor „veteran”, participant la mai multe ediții, Adriana Sandu a avut ce povesti din experiența ei.

Patrula ne-a oferit prilejul să implicăm elevii în activități de colectare, de creație și de comunicare. Când am ieșit pe stradă, să vorbim cu oamenii și să-i motivăm să trimită la reciclare aparatele electrice și bateriile am avut surprize foarte plăcute. Am dat de persoane care nu știau ce să facă cu aceste obiecte sau tot așteptau să le ducă la puncte de colectare, dar, așa ni le-au dat nouă sau le-au adus la școală.

M-am bucurat să văd cum se schimbă și atitudinea părinților, care și-au susținut din ce în ce mai mult copiii, mobilizându-și inclusiv vecinii și colegii de serviciu.

Noi nu ne-am oprit din activități nici în perioada de izolare. Copiii au reacționat la provocările pe care le-am lansat. Avem câte o temă „eco” în fiecare săptămână. Cei mici și-au făcut recipiente de colectare, acasă, au plantat legume sau copăcei în propria curte, au creat mesaje, mascote iar părinții ne-au trimis filme. Copiii sunt capabili de lucruri minunate dar au mare nevoie de sprijinul comunității și de exemplul personal al adulților.

Violeta Puiu, la emisiunea „Vrem să știi!”, la Antena Satelor

Și Violeta Puiu, Profesorul Coordonator al echipei de la Școala Gimnazială „Constantin Morariu”, comuna Pătrăuți, județul Suceava, a vorbit despre alternativele la care au apelat pentru a-și susține activitatea, în perioada stării de urgență, ca invitat la emisiunea postului national de radio.

În perioada de carantină, am folosit rețelele de socializare ca să comunicăm cu elevii și părinții. Le-am propus să continue să facă, de acasă, ce am fi făcut împreună, la școală, să ne dovedim la fel de implicați. Am cerut ajutorul tuturor profesorilor care ne sprijină. Am postat mesaje și afișe pe site-ul școlii, care este accesat de oamenii din comunitate. Am făcut ca promovarea reciclării să devină o activitate distractivă de familie. Nu ne-a fost ușor, pentru că în comunitatea noastră mulți copii trăiesc în sărăcie și nu dispun de tablete și computer. A fost un efort să încurajăm copiii să rămână receptivi, am folosit și whatsapp-ul, am vorbit și la telefon. Important este că nu ne-am oprit, am păstrat subiectul mediului în atenția comunității iar aceasta este și un exemplu pentru copii, să vadă că lucrurile bune trebuie să continue.”

Într-o perioadă când comunicarea s-a concentrat pe crizele medicale și umanitare, eclipsând alte subiecte, Profesorii Coordonatori au ținut stindardul sus pentru cauza mediului, online și on air, dovedindu-se o adevărată forță de promovare a obiceiurilor responsabile, indiferent de obstacole.