Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Putem salva mediul

progrese in combaterea crizei climatice
15 / 04 / 2022

#2022, #editoriale, #generale


Știm că sunteți speriați. Despre climă și mediu auzim de rău din toate părțile. Temperatura medie anuală continuă să crească, la fel și emisiile de carbon, resursele naturale continuă să scadă, deșeurile ne îngroapă, noi specii sunt amenințate cu dispariția în fiecare zi. Veștile catastrofiste au provocat chiar o „boală” nouă – eco-anxietatea. Începem să ne întrebăm dacă mai are rost să luptăm, să credem că am putea opri această apocalipsă. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare pericol – să ne resemnăm, paralizați de neputință. Ar fi ironic, cu atât mai mult cu cât chiar avem șanse să salvăm mediul. De ce spunem asta? Nu pentru a nega gravitatea situației, ci datorită unor date pertinente.

În ultimii 10 ani, omenirea a făcut cele mai importante progrese pentru combaterea crizei climatice. Chiar dacă încă nu simțim că am fi rezolvat problemele majore, am pus în mișcare niște mecanisme și am avansat pe acele căi care ne duc către bine. Desigur, numai dacă perseverăm și accelerăm aceste demersuri, cu încredere și bună credință.

Lansarea Patrulei a coincis cu începutul celei mai responsabile decade față de mediu

Pe 15 aprilie este ziua de naștere a Patrulei de Reciclare. Programul se lansa la această dată, în anul 2011, în Timișoara. Acest moment coincidea cu intensificarea eforturilor globale în beneficiul mediului înconjurător. Sărbătorim 11 ani de premiere în educația climatică și recorduri în colectarea deșeurilor electrice, pentru Patrula de Reciclare, dar și 11 ani în care preocuparea lumii întregi față de o viață sustenabilă a luat un avânt fără precedent.

Motive de optimism

Iată, pe scurt, principalele realizări ale acestei decade, care ne dau motive de optimism:

– Folosirea cărbunelui drept combustibil fosil a scăzut. Din 2015, trei sferturi din centralele pe cărbune au fost închise și 44 de țări s-au angajat să nu mai deschidă altele.
– În compensație, tehnologiile de exploatare a surselor regenerabile au devenit foarte competitive. Energia eoliană și cea solară sunt mult mai ieftine, și, prin urmare, mai atractive și din punct de vedere economic. Astăzi se produce de 25 de ori mai multă energie solară și de 5 ori mai multă energie eoliană decât în 2010.
– Demersurile de reducere a emisiilor de carbon continuă în viteză – se produc mai multe mașini electrice, se găsesc modalități mult mai sustenabile de construcție și transport.
– Comunitatea globală a oamenilor de știință și antreprenorilor preocupați de lupta contra schimbării climatice crește în fiecare zi.
– Emisiile de carbon din Uniunea Europeană au scăzut cu 21% din anul 2000.
– Creșterea economică și a nivelului de viață nu mai sunt direct proporționale cu creșterea emisiilor de carbon. Am descoperit că putem aspira la prosperitate și fără să poluăm masiv.

Contribuția Patrulei

Acești ultimi 10 ani ani au dovedit un lucru important –transformările benefice de care am vorbit s-au produs prin acumularea contribuțiilor mici și mari. Dacă, astăzi, avem mai multă speranță, este și datorită tinerilor activiști care militează pentru măsuri prompte și eficiente, organizațiilor care au pus sustenabilitatea pe agenda guvernelor și a industriilor, oamenilor obișnuiți care au optat pentru un stil de viață mai prietenos cu natura.

> În tabloul de ansamblu, Patrula a creat o comunitate de zeci de mii de copii și tineri voluntari. Ei au devenit adulți mai responsabili și au adoptat obiceiuri sustenabile în familie.

> Patrula a adus împreună mii de profesori care au făcut pionierat în educația de mediu în România și s-au remarcat nu numai în școlile și în comunitățile lor, ci și în mișcări globale de mediu.

> Tot noi am ajutat ca milioane de kilograme de deșeuri electrice să ajungă la reciclare în loc să devină surse de poluare.

> Astăzi, reflectăm preocupările internaționale prin temele incluse în Ghidul Bunelor Eco-Maniere. Promovăm, cu ajutorul profesorilor, acest nou set de valori în rândul generației tinere, cea mai impactată de schimbările climatice.

Suntem pe drumul cel bun, trebuie doar să mergem mai repede

Toate aceste motive de optimism nu înseamnă că am scăpat de griji. Nici pe departe. Față de cât de critică este situația, aceste avansuri tehnologice dar și schimbări de mentalitate ar trebui să se deruleze cu mult mai rapid, atât pe plan mondial cât și la noi în țară.

Decurajarea nu este o opțiune. De fapt, să ne lăsăm copleșiți și să depunem armele reprezintă cele mai mari pericole. Singura abordare posibilă este să găsim din ce în ce mai mult soluții sustenabile și rapide. Lumea se schimbă numai atunci când credem că schimbarea este posibilă și o producem, fiecare dintre noi.

Pentru prima oară, din anii 70, când am sesizat pentru prima oară efectele negative ale activității umane asupra mediului, lumea întreagă colaborează pentru a le reduce. Pentru prima oară, avem parte de progrese tangibile și perspective îmbucurătoare.

Ține de fiecare dintre noi ca această tendință să continue. Putem salva Planeta și pe noi, o dată cu ea. Nu este un optimism naiv, ci o atitudine constructivă asumată, singura cale care ne poate asigura viitorul.