Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Recondiționezi și donezi – tot tu câștigi

8 / 03 / 2021

#activitati Patrule, #donare, #editia X, #editoriale, #generale, #tema 3


Într-o lume în care acumulăm lucruri de care nu avem nevoie sau aruncăm cu ușurință produse doar pentru că nu mai sunt în tendințe, să repari și să donezi ceva pare o naivitate sau… o pierdere de timp.

De ce să dai degeaba un obiect, în loc să-l vinzi? De ce ai recondiționa ceva, când poți să cumperi un lucru nou în schimb? Răspunsul e simplu : pentru că, ori de câte ori adopți aceste alternative la gestul de a arunca, faci bine unui alt om, naturii și, implicit, ție însuți.

Cum poți dona lucrurile bune pe care nu le mai folosești?

Pare un paradox, nu-i așa? Cum să ai mai mult renunțând? Când te eliberezi de lucruri, câștigi spațiu. Dar mai câștigi și altceva – așa cum scria Ionela, elevă în clasa a VIII-a la Școala nr. 1 Gherghești, județul Vaslui, “prin bunătate poți răzbi chiar și acolo unde este întuneric“. Dăruind lucrurile pe care nu le mai folosești te eliberezi de ele în cel mai frumos mod – oferind bucurie unei alte persoane.

Dacă nu mai găsești nicio întrebuințare nouă unui obiect din gospodărie, însă acesta este în stare (aproape) perfectă, donează-l. Cu siguranță există măcar un om care se va bucura să-l primească, un om căruia îi va face viața mai ușoară sau măcar i-o va înveseli. Crezi că e complicat să găsești destinatarul potrivit? Nu e!

  1. Poate fi un vecin, un prieten, un coleg sau o rudă. Fă niște poze la lucrurile pe care vrei să le donezi, trimite-le și întrebă-i dacă le vor.
  2. Dacă nu, te poți interesa dacă în localitatea ta există un Centru comunitar, un ONG umanitar, o biserică, un cămin de bătrâni sau un centru de plasament… Așa cum au procedat doamnele profesoare Andreea Bârziloiu de la Gradinita Step by step Dumbrava Minunată din Ploiesti, care a încheiat un parteneriat cu o biserică sau Alemănuța Toader de la Școala Gimnazială Nocrich din Județul Sibiu care s-a alăturat, împreună cu copiii,Asociației Elijah Nocrich și Țichindeal.
  3. De asemenea, poți urmări grupurile de freecycling sau donații de pe Facebook, acele comunități online în care se adună cei care au obiecte de donat și cei care au nevoie de ele.
  4. Găsește campanii umanitare sau târguri caritabile, din zona ta.
  5. Autoritățile locale pot avea, uneori, inițiative în acest sens. De exemplu, Patrula de la Școala nr. 1 Gherghești, județul Vaslui, a colaborat cu primăria la acțiunea caritabilă pe care au organizat-o pentru această temă a ediției a X-a.

Uneori e atât de simplu, trebuie doar să fii creativ, ca, de pildă, acel tânăr din Cluj care a făcut, pe holul blocului „Biblioteca vecinilor”. El a propus, astfel, vecinilor, să-și lase propriile cărți în holul blocului, ca să le citească și alții. Împrumuți un volum, pui altul în schimb, și iată cum toată lumea profită !

Caritate, mediu și sănătate – soluțiile Patrulelor de Reciclare

Copiii din Patrula de Reciclare au găsit propriile lor moduri de a dona în scopuri caritabile produse pe care nu le mai folosesc.

Doamna profesor Marioara Ruja și preșcolarii ei de la Grădinița 3 din Caracal, Olt au făcut mărțișoare dulci și fiecare a pregătit un pachet în care a pus o hăinuță pe care nu o mai poartă, o jucărie pe care n-o mai folosește, o carte de colorat, o cutie de culori, toate în stare foarte bună. Toate acestea au devenit „cadouri” pentru copiii nevoiași din satele alăturate, cu ajutorul preoților acestor localități. Tot ei au participat cu marțișoare eco la un târg caritabil, în cadrul proiectului județean “Milioane de capace, milioane de zâmbete” și la campania umanitară “Împreună pentru Andrei donând obiecte noi sau aproape noi pe care le dețin dar are nu le mai trebuie, punându-le la licitație pe un grup dedicat.

Doamna Ioana Decean, profesor coordonator al echipei de la grădinița „Step by step” nr. 12 din Alba Iulia și-a provocat copiii să abordeze tema „Și eu sunt darnic” în cadrul „Săptămânii actelor de bunătate”. Juniorii au fost generoși ca niște adevărați ecologiști, au creat obiecte din materiale reciclabile pe care le-au donat.

Felul în care alegi să reacționezi la ceea ce se întâmplă influențează decisiv calitatea vieții tale. Calitatea vieții este în mâinile tale și pornește de la gândurile și faptele tale, de la relația pe care o ai cu tine, cu semenii tăi, cu mediul înconjurător!” spune profesoara Mirela Stoica, care îndrumă echipa școlii nr. 1 din Gherghești. Echipa ei a fost foarte activă și originală la această temă, au organizat o acțiune amplă de donare, prezentări la clasă și o serie de eseuri foarte convingătoare.

Freecycling, un nou cerc benefic pentru mediu

Atunci când donezi, în loc să arunci, prelungești viața unui lucru în loc să-l transformi în deșeu. Aceasta înseamnă un obiect în minus ajuns la o groapă de gunoi și o economie de resurse. În același timp, întinzi o mână unui om aflat în nevoie, fie el copil, adult sau vârstnic.

Fie că te pregătești pentru Sărbătorile de Paște, fie că doar faci curățenia de Paște, vezi ce lucruri din casă, din debarale și sertare, din boxă sau din pod nu ai mai folosit de multă vreme și întreabă-te de ce le păstrezi. Fiecare dintre noi descoperim, la o explorare atentă a dulapurilor, haine bune dar pe care nu le-am mai purtat de mai multe sezoane, cărți citite pe care nu le vom mai reciti, lucruri primite care nu ne plac sau nu ni se potrivesc, mai multe produse de același fel din care folosim doar o mică parte, jucării sau obiecte decorative care n-au nici măcar valoare sentimentală.

Dacă și tu ai asemenea lucruri încă bune, funcționale, decide să le donezi. Curăță-le de praf, lustruiește-le, recondiționează-le, dacă este cazul, astfel încât să-și păstreze aspectul și utilitatea și oferă-le cuiva care le va întrebuința cu bucurie. Poate fi o persoană care nu are posibilitatea să cumpere acel produs dar nu numai ! Chiar și persoanele cu posibilități materiale aleg din ce în ce mai mult să facă parte din acest cerc al „freecycling”-ului – primesc obiecte de care au nevoie și dăruiesc, la rândul lor, ce nu mai folosesc. Fiecare om care adoptă această alternativă circulară la obiceiul „cumpăr-arunc, cumpăr-arunc” contribuie la reducerea problemelor de mediu cu care ne confruntăm.

Povestește-ne cum a fost experiența ta, pe Facebook !

Școlile și profesorii care au desfășurat activități de donare a produselor refolosibile

  1. Prof. Roxana Maria Blidaru si Patrula Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, Târgoviște, jud.Dâmbovița
  2. Prof. Violeta Bălă și Patrula Grădiniței P.N. „Spiru Vergulescu”, Slatina, jud. Olt
  3. Prof. Simona Broaner și Patrula Grădiniței P.N. Sărămaș, Sărămaș, jud. Covasna
  4. Prof  Andreea Mădălina Bîrziloiu și Patrula Grădiniței Step by step „Dumbrava Minunată”, Ploiești, jud. Prahova
  5. Prof. Felicia Chișcari și Patrula Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, Cârlibaba, jud. Suceava
  6. Prof. Ioana Delia Decean și Patrula Grădiniței P.P.  Step by step nr.12, Alba Iulia, jud. Alba
  7. Prof. Valentina Dragomir  și Patrula Grădiniței P.P. și P.N. ,,Crai Nou’’, Ploiești, jud.Prahova
  8. Prof. Steluța Ispas si Patrula Grădiniței nr.1, Glina, jud. Ilfov
  9.   Prof. Diana Morar și Patrula Palatului Copiilor, Bistrița, jud. Bistrița Năsăud
  10.   Prof.  Emilia Popoviciu și Patrula Școlii Gimnaziale nr. 2, Hunedoara, jud. Hunedoara
  11.   Prof. Violeta-Mihaela Puiu și Patrula Școlii Gimnaziale „C-tin Morariu”, Pătrăuți, jud. Suceava
  12.  Prof. Marioara Ruja și Patrula Grădiniței P.N. nr.3, Caracal, jud.Olt
  13.  Prof. Nicoleta Stan și Patrula Școlii Gimnaziale Lucieni, jud. Dâmbovița
  14.  Prof. Beatrice Maria Standavid și Patrula Colegiului Național Pedagogic  „Mihai Eminescu”, Târgu Mureș, jud. Mureș
  15.  Prof. Mirela Stoica și Patrula Școlii Gimnaziale nr.1 , Gherghești, jud. Vaslui
  16.   Prof.  Andra Ștefanescu și Patrula Grădiniței P.P. și P.N. ,,Crai Nou’’, Ploiești, jud. Prahova
  17.  Prof. Alexandra Terme și Patrula Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan”, Vașcău, jud. Bihor
  18.  Prof.  Alemănuța Toader și Patrula Școlii Gimnaziale Nocrich, Județul Sibiu .