Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sezonul X, Episodul 9 – refacerea ecosistemelor

ecosisteme, biodiversitate, restaurarea ecosistemelor
28 / 05 / 2021

#biodiversitate, #editia X, #editoriale, #generale, #refacerea ecosistemelor, #tema 9, #ziua mediului


Lansăm tema 9 a ediției X – refacerea ecosistemelor prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi.  Aceasta este și tema centrală a Zilei Mondiale a Mediului, care va veni pe 5 iunie.  Nu degeaba spunem că suntem în tendințele mișcărilor internaționale de mediu!

Națiunile Unite au declarat 2020-2030 DECENIUL RESTAURĂRII ECOSISTEMELOR ! Suntem în primul an al acestei perioade când ne vom concentra eforturile pentru a recupera ceea ce am pierdut, pentru a reface biodiversitatea și pentru a schimba modul în care exploatăm resursele Pământului! Cum vom face asta ? Haideți să vedem !

Ecosisteme de restaurat – Ziua Mondială a Mediului 2021

Refacerea ecosistemelor înseamnă asigurarea propriei noastre supraviețuiri

Misiunea noastră este să revitalizăm planeta în următorii 10 ani. Este un țel îndrăzneț, dar posibil. Posibil, dacă ne implicăm cu toții. Începând cu tine. Este momentul nostru. Nu putem da timpul înapoi. Dar putem să plantăm copaci, să ne facem orașele mai „verzi”, să ne schimbăm obiceiurile alimentare și să curățăm râurile și oceanele. Suntem generația care poate face pace cu natura. Să fim activi, nu temători. Să fim îndrăzneți, nu timizi!

Ziua Internațională a Mediului

Acesta este manifestul comunității globale formată din indivizi, ONG-uri, companii și guverne, care s-a coagulat pentru ca, până în 2030, să readucem la viață natura din jurul nostru.

Cu tema nr. 9 a acestei ediții, ne alăturăm și noi #GenerationRestauration (Generația Regenerării) – și căutăm soluții relevante și la îndemână pentru a reface cele 8 tipuri principale de ecosisteme:
1. păduri,
2. terenuri agricole,
3. pajiști și savane,
4. râuri și lacuri,
5. oceane și litoraluri,
6. metropole și orașe,
7. turbării,
8. munți.  

Da, ați citit bine. Și orașele sunt ecosisteme, nu doar pădurile tropicale! Suntem la fel de sănătoși pe cât sunt de sănătoase ecosistemele din care facem parte. În materialele pe care vi le-am pregătit pe această temă, vă arătăm ce beneficii inegalabile ne oferă biodiversitatea. De asemenea, explorăm modalități concrete de a ne implica în restaurarea biodiversității. 

Patrula de Reciclare este #GenerationRestauration

Iată, deci, o temă de mare actualitate, practic una dintre principalele tendințe de protejare a mediului înconjurător și asigurare a sustenabilității care iau amploare în zilele noastre. Descoperiți, alături de copii, ce putem face, fiecare în „colțul” nostru de lume, cu ajutorul materialelor pe care vi le oferim! Prezentarea și fișele de lucru pot fi folosite atât de dascăli cât și de părinți, pentru activități la școală sau în familie.  

Prezentare Tema 9 – refacerea ecosistemelor
Fișa de lucru 1 – full color
Fișa de lucru 1  – alb-negru
Fișa de lucru 2 – full color
Fișa de lucru 2  – alb-negru
Fișa de lucru 3 – full color
Fișa de lucru 3  – alb-negru
Fișa de lucru 4 – full color
Fișa de lucru 4  – alb-negru

Săptămâna Verde Europeană se apropie și ea !

Tot în sfera mișcărilor și programe internaționale, Patrula de Reciclare participă și la Săptămâna Verde Europeană 2021 – între 31 mai și 4 iunie.  Vom prezenta activitățile și soluțiile pentru comunitate trimise de profesori pe temele: 
– Colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje și a altor tipuri de deșeuri (temele 6 și 7) ;
– Reducerea plasticului de unică folosință (tema 8) ;
– refacerea ecosistemului (tema 9).

Este o perioadă bogată în evenimente internaționale foarte importante. Putem iniția un proiect personal sau ne putem alinia la unul deja existent. Putem să ne schimbăm obiceiurile de consum și să îi ajutăm șipe ceilalți să conștientizeze efectele acțiunilor dăunătoare sistemelor naturale care ne țin în viață. Avem șansa de a contribui la eforturile unei comunități globale ale cărei reușite încep să se facă simțite!