În ”spatele” fiecărui produs și serviciu pe care le achiziționăm există o industrie – un mecanism de cele mai multe ori global care, pentru a produce acel obiect, consumă resurse, angajează oameni, are un impact asupra mediului. Uneori, simplul act de a cumpăra ceva (pare inofensiv, nu?) poate înseamna un gest dăunător pentru natură.
Cât de sustenabil și responsabil este procesul de fabricare și comercializarea a acelui bun? Dacă îl cumpărăm, în ce fel contribuim la perpetuarea unor practici care poluează sau exploatează oamenii?
Iată câteva dintre criteriile importante ce ar trebui respectate atunci când ne decidem să facem cumpărături.
1. De fiecare dată când cumperi ceva, nu o faci numai pentru tine! Devino conștient că fiecare produs pe care îl achiziționezi are un impact asupra mediului înconjurător și asupra oamenilor.
2. Informează-te asupra modului în care a fost produs – citește eticheta, vezi țara de origine, verifică dacă a fost fabricat conform unor standarde legale de mediu și de protecția muncii.
3. Obișnuiește-te să compari mai multe produse similare și nu te lăsa influențat doar de preț sau de ambalaj. Atunci când cumperi produse de proastă calitate sau necertificate este posibil ca acestea să fi fost realizate prin metode care poluează mediul sau prin exploatarea oamenilor. Nu contribui la aceste procese nocive!