Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Revista Biz despre Martie Unplugged – economie de energie

5 / 05 / 2020

#economie de energie, #editoriale, #generale, #ideea eco 7, #martie unplugged, #Ora Pamantului, #patrula 2020, #Patrula de Reciclare in presa


Când a gândit proiectul „Martie Unplugged – economie de energie într-o veselie”, la sfârșitul lunii februarie, Patrula de Reciclare avea toate motivele pentru a sărbători Ora Pământului printr-o explozie de creativitate și entuziasm. Dar s-au închis școlile.

Iată ce scrie Alexandru Ardelean în Revista Biz.

Copiii și profesorii au rămas acasă. Ora Pământului din 28 martie părea să nu aibă nicio șansă, însă am spus „Hai să încercăm!”

Totul s-a schimbat odată cu postarea pe Facebook a Teodorei Popescu, coordonatorul Patrulei de la CSEI nr.1 Bistrița, care a dat startul campaniei locale. Echipa Lucreției Presecan, de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara s-a alăturat și a dat mai departe provocarea.

Copiii au intrat în joc, pentru că simțeau nevoia de a fi alături de colegi și profesori și astfel, mesajele și fotografiile au început să curgă.

Pe rețelele sociale, nu doar voluntarii Patrulei, ci și diferiți membri ai comunităților lor s-au activat peste aștepări, datorită unor profesori ca Adriana Sandu (Grădinița P.P. nr.6 din Brăila) sau Daniela Ardeiu (Colegiul Tehnic Motru) .

Zeci de echipe au participat la Martie Unplugged, promovând solidaritatea față de cauza mediului și importanța de a face economie de energie

Patrulele din mediul rural s-au remarcat în ciuda multor obstacole. Copiii și profesorii din comunele Cîrlibaba (Felicia Chișcari) și Pătrăuți (Violeta Puiu), din județul Suceava, sunt de lăudat pentru modul exemplar în care s-au mobilizat, mai ales în contextul restricțiilor locale.

În multe cazuri, în această perioadă, copiii sunt invadați de lecții (la cererea părinților sau din frica profesorului că vor uita materia). Îi tratăm ca pe niște adulți care trebuie să stea la birou și să lucreze. Elevii care, înainte, nu se dezlipeau de tabletă și telefon acum tânjesc după colegi, după atmosfera de la școală. Unii profesori au înțeles că este vital să le mențină copiilor un echilibru psihic și le-au propus și activități extracurriculare, dar fără să se aștepte că se vor implica prea mulți. Surpriză! Au fost mai activi și mai creativi decât în alte situații. A venit rândul copiilor ca, prin această atitudine, să-i susțină pe profesorii lor.” Corina Kodjabashiya

Activitățile din Martie Unplugged le-au dat copiilor din Patrula de Reciclare sentimentul că sunt utili și nu s-au mai simțit prizonieri

Ora Pământului părea să nu aibă nicio șansă cu școlile închise, familiile izolate, profesorii departe de echipele lor și comunitățile copleșite de incertitudine. Totuși, profesorii voluntari din Patrula de Reciclare au considerat că „tocmai în această perioadă, când ni s-a dovedit ce efecte distrugătoare poate avea poluarea (care ne-a slăbit plămânii și ne-a făcut atât de vulnerabili în fața acestui virus) trebuie să fim și mai responsabili. Activitățile din Martie Unplugged, le-au dat copiilor din Patrula de Reciclare sentimentul că sunt utili și nu s-au mai simțit prizonieri.” (Claudia Rădiță, profesor Scoala Gimnazială nr. 195, București)

Gesturile mici fac,acum mai mult ca oricând, diferența, iar lucruri bune se pot face în echipă, chiar dacă de la distanță. Statul acasă ne oferă multe posibilități de a fi împreună, de a ne pune la contribuție creativitatea, de a păstra vii inițiativa și energia. Și acum putem schimba lucrurile în bine, împreună.

patrula de  reciclare, economie de energie, revista biz, ora pamantului, educatie de mediu, proiecte de mediu