Sibiul a obținut două premii locale în cadrul celei de-a VI-a ediții a Patrulei de Reciclare și are șansa să câștige noi trofee naționale. Potrivit organizatorilor, Sibiul a obținut cele mai multe premii naționale până în prezent, trei la număr. Anul acesta, Școala Gimnazială Nocrich a fost „Cea mai activă Patrulă” din județ, iar Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu a adunat „Cea mai mare cantitate de baterii”. În total, 94 de echipe de copii și tineri din întreaga țară au câștigat premii pentru școlile lor.
94 de echipe de copii și tineri au fost premiați în cadrul celei de-a VI-a ediții a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare. 12 Patrule din București și câte două Patrule din fiecare județ au câștigat premiile locale ale ediției, pe câte două categorii: „Cea mai activă Patrulă” și „Cea mai mare cantitate de bacterii colectată”. Potrivit organizatorilor, echipele câștigătoare la a doua categorie au strâns și au trimis la reciclare peste 2.000 kilograme de baterii uzate, adică aproximativ 70.000 de bucăți de baterii. „Datorită eforturilor de informare ale tinerilor voluntari, comunitățile lor au înțeles că bateriile consumate nu trebuie aruncate la gunoi și le-au predat pentru a fi reciclate în deplină siguranță față de mediul înconjurător”, spun organizatorii. Cele 94 de echipe câștigătoare au șansa de a-și alege premiile, care pot consta în materiale didactice, echipamente IT, rechizite, necesar de birotică sau excursii.
Școlile din județul Sibiu pot obține noi premii naționale
Cele două unități de învățământ care au fost premiate în cadrul acestei ediții, pe plan local, pot obține și trofee naționale. Premianții naționali vor fi aleși în luna septembrie, iar succesul echipelor locale depinde de cât de multe deșeuri electrice trimit la reciclare Suporterii lor, până la data de 31 august.
Potrivit organizatorilor, fiecare cetățean, firmă sau instituție care scapă de aparatele electrice vechi în beneficiul programului își ajută copiii și profesorii să câștige unul din premiile naționale. „Firmele și instituțiile care casează deșeurile electrice din gestiune devin Suporteri al Patrulei de Reciclare și se alătură comunității naționale a organizațiilor ce susțin colectarea responsabilă a deșeurilor electrice în România”, mai spun reprezentanții Patrulei de Reciclare.
Până în prezent, Sibiul a obținut cele mai multe premii naționale. Trei premii naționale au mers la școlile din Sibiu, iar restul la echipele județene din Argeș, Bihor, Covasna, Gorj, Harghita, Iași și Vâlcea.
2017, anul premierelor și al recordurilor pentru Patrula de Reciclare
În ediția din 2017 peste 75% dintre echipele participante s-au calificat la premiile locale, procent care, spun organizatorii, arată faptul că performanțele tinerilor voluntari au un impact din ce în ce mai mare în societate. Totodată, în luna martie a fost lansată prima emisiune de radio săptămânală, „Ora Patrulei de Reciclare”, la Radio Gold FM. Tot din martie, Patrulele din București și Ilfov au inițiat, pentru prima oară în istoria programului, acțiuni săptămânale prin care au informat oamenii de ce trebuie să colecteze și să trimită la reciclare fiecare deșeu electric, de la bateriile uzate și becurile arse la aparatele electrice și electronice de orice fel. De altfel, ediția din 2017 a avut cele mai multe unități de învățământ din București înscrise: 70 de grădinițe, școli și licee din capitală au format cea mai puternică echipă bucureșteană de până acum.
(Foto – elevii Școlii Gimnaziale Nocrich)
Sursa: Tribuna