La Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, din București, toată lumea colectează selectiv mai multe categorii de deșeuri: hârtie, carton, doze de aluminiu, PET-uri, baterii și aparate electrice. Prof. Claudia Roban, Coordonator al Patrulei din școală, prof. Marian Blaj și părintele Ioan Riba, alături de 15 elevi voluntari, au pus la punct un sistem eficient de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile în școală. Într-un an școlar, au colectat 4.600kg de carton, 1.000kg de hârtie, 415kg de PET-uri, 60kg de doze de aluminiu, 125kg de baterii uzate și sute de kg de DEEE. Proiectul lor se numește EcoLife iar aceste rezultate au presupus implicarea întregului colegiu.
EcoLife – educație de mediu, voluntariat și colectare, într-un singur proiect
EcoLife și-a propus să dezvolte, în elevii și profesorii Colegiului, un spirit responsabil pentru debarasarea corectă de deșeuri. Conceptul este simplu: elevii aduc hârtie, carton, doze de aluminiu, PET-uri, baterii și aparate electrice la școală și, pentru fiecare tip, în funcție de cantitate, primesc un anumit număr de tichete. Punctele astfel obținute pot fi folosite pentru a câștiga materiale educative sau premii.
Primul pas a fost crearea echipei de elevi voluntari responsabili cu implementarea în școală. 20 de liceeni și-au luat responsabilități importante. Și-au mobilizat toți colegii să aducă deșeuri din categoriile colectate. Pe rând, în echipe de câte 3, au stat, în pauza mare, la punctul de colectare unde elevii aduceau obiectele. Au notat conștiincios contribuția fiecărui coleg și au dat numărul agreat de tichete.
Sponsori și comunicare
Claudia Roban a avut grijă ca proiectul să fie cunoscut în toată școala, folosind orice canal și ocazie de a comunica: avizierul, orele de dirigenție, ședințele cu părinții.
Un alt element cheie al proiectului – găsirea de sponsori. Din fericire, s-au găsit firme care cred în misiunea eco a voluntarilor și au decis să susțină premiile acordate, prin licitație, celor care au acumulat cele mai multe puncte. Elevii cei mai harnici la colectare selectivă în școală au fost recompensați cu 1 loc în tabăra FICEP (Franța), 5 locuri în tabere de vară și de iarnă, în România, 3 abonamente la clubul de fitness Daimon. Pe lângă premiile „mari”, tinerii au primit materiale educative, rechizite școlare și alte premii surpriză. „Elevii care nu țintesc premiile cele mai importante își pot folosi punctele pentru a-și achiziționa materiale de la dulapul cu mingi, rechizite, cărti” spune prof. Roban.
Secretul succesului la colectare selectivă în școală
Prof. Claudia Roban are de ce să fie mândră și mulțumită. „Elevii sunt entuziasmati și proiectul decurge foarte bine, se implică si părintii elevilor de la clasele de gimnaziu. Mulțumesc celor care ne sprijină: Clubul Sportiv Român (pentru tabere), Clubului Daimon – pentru cele 3 abonamente oferite elevilor de peste 16 ani și directorilor colegiului, în mod special pārintelui Ioan Riba, care a construit spatiul de depozitare din fonduri proprii și se implicā foarte mult.”
Și, uite așa, cu implicarea constantă a profesorilor și voluntarilor, cu un sistem de colectare a deșeurilor reciclabile bine pus la punct, prin comunicare amplă în întreaga instituție, prin recunoașterea și recompensarea tinerilor care au participat, colaborarea cu sponsori și parteneri, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” , din București a devenit o școală-model la colectarea responsabilă a diferitelor tipuri de deșeri, la educație de mediu și voluntariat.
Este doar o poveste de succes despre practicarea obiceiurilor bune în școală. În școala voastră ce se întâmplă? Se aplică vreuna dintre cele 20 de idei eco pentru 2020 ale Patrulei? Haideți să continuăm serialul. Va urma… depinde de voi!!