Interviu de Mihaela Stoenescu
Când vorbim de bune maniere, preferabil cât mai des, e bine să includem și un capitol despre mediu. Pentru că, începând de astăzi, Patrula de Reciclare a oferit acces tuturor la Ghidul de Bune Eco-Maniere, o colecție de bune reguli și practici testate vreme de un deceniu. Din grijă față de locul în care trăiesc ei și familiile lor, peste 120.000 de copii din toată țara au colectat mai bine de 8.000.000 kg de deșeuri electrice și electronice, demonstrând că schimbările mari se pot face cu gesturi mici. Însă, dincolo de colectare și reciclare, micii voluntari și profesorii lor au declanșat un val de schimbare pozitivă în materie de mentalitate. Mai multe despre spiritul și rezultatele acestui proiect, despre schimbările de percepții și comportament antrenate în comunitățile prin care a trecut Patrula de Reciclare și despre educația de mediu ca parte a educației pentru dezvoltare durabilă, în interviul Well Magazine cu Andreea Idriceanu Calev, Project Architect, Patrula de Reciclare.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi
Well Magazine: Ce înseamnă bune eco-maniere?
Înseamnă o colecție de bune reguli sau practici pe care e de dorit să le respectăm cu toții, în ideea de a respecta mediul în care trăim și pe cei din jurul nostru. Cum Patrula de Reciclare este o mișcare de tineret eco, eco-manierele reprezintă, în fapt, modul în care copiii și profesorii lor demonstrează schimbările care se pot face cu gesturi mici, din grijă pentru mediul nostru, al tuturor. Acțiuni care conduc la schimbări de percepții, atitudini și comportament în comunități, care cultivă simțul responsabilității în fiecare dintre noi. Vorbim și de schimbări în felul în care interacționăm, de stimularea spiritului de echipă.
Nu e un set de reguli pe care le-am scris noi, echipa de organizare, ci o sumă de bune practici pe care le-au elaborat în ani de zile peste 125.000 de copii și profesori implicați în proiect, demonstrând clar că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Și că trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Pornind spre exemplu de la cum să folosești mai puțin plastic și mai puține ambalaje, cum să ai grijă de grădina școlii sau de pădure atunci când mergi la un picnic, până la modul de a colecta selectiv ori a recicla creativ. Toate acestea țin de eco-maniere. Până la urmă, e vorba de bune maniere în relația cu mediul – grija față de locul în care trăim.
Un cadru sistemic pentru buna educație de mediu
Well Magazine: Cum ați ajuns la concluzia că sunt necesare și cu gândul la care public țintă?
Nu a fost greu să ajungem aici pentru că, în 10 ani de activități ale Patrulei de Reciclare – din care primii opt dedicați colectării deșeurilor electrice, s-au adunat extraordinar de multe experiențe și bune practici acumulate de copiii participanți. Ceea ce am făcut noi a fost doar să le oferim niște direcții, încurajându-i pe ei să vină cu soluții. Ei au creat astfel un cadru sistemic pentru buna educație de mediu în școală, în comunitate, în localitate și chiar în familie. La finalul fiecărei ediții anuale, derulate pe parcursul anului școlar, se adunau atât de multe activități frumoase, practici cu bune rezultate și dovezi ale schimbărilor pozitive generate de aceștia în comunitate sau în familie, încât ideea de a le aduna într-un material care să le cuprindă a venit de la sine.
Citește continuarea pe wellmagazine.ro