Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ziare.com: 5 idei gresite despre reciclarea deseurilor electrice

18 / 03 / 2019

#campanie ziare.com, #editia 2018-2019, #editoriale, #generale, #Patrula de Reciclare in presa


V-ati gandit vreodata sa faceti o salata de baterii? Luati cateva baterii, le asezonati… Nu, normal ca nu v-ati gandit. E absurd. Nu sunt comestibile. Ba sunt chiar periculoase. Daca am vedea un copil rontaind o baterie, am sari ca arsi sa i-o smulgem din mana. Si, totusi, exista riscul sa ajungem sa „mancam” substantele toxice dintr-o baterie, fara sa o stim. Cum se intampla asta? Simplu – cand aruncam bateria consumata la gunoi.

Cand aruncam gunoiul, avem o senzatie de satisfactie, nu? Gata, l-am scos din casa, am scapat de mizerie, e curat. Gresit. „Casa” fiecaruia dintre noi se intinde cu mult dupa usa sau dupa poarta. Aerul, apa, mancarea pe care le consumam vin „de dupa poarta”, din acel mediu inconjurator care credem ca ar avea o capacitate infinita sa elimine deseurile noastre. Nu are.

Bateria aruncata la gunoi nu dispare ca prin magie. Ajunge la o groapa de gunoi unde nichelul, mercurul, plumbul si celelalte substante toxice pe care le contine se emana in aer si intra in sol. Pentru ca totul circula in natura, si deseurile care nu sunt reciclate isi gasesc drumul inapoi catre noi, cei care credem ca am scapat de ele din momentul in care le-am scos din casa.

Nu este, insa, singura idee gresita despre reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Publicam, exclusiv in Ziare.com  alte cateva dintre cele mai intalnite, din experienta voluntarilor programului national de educatie de mediu Patrula de Reciclare:

Se poate si fara mine, nu e treaba mea
E prea complicat sa colectez asa cum trebuie DEEE
E mai bine sa pastrez aparatul si sa-l refolosesc cu alte scopuri
Un deseu electric aruncat nu conteaza
E in regula sa dau deseul electric oricui plateste pentru el

Le stiti. Le-ati auzit. Cititi articolul intreg si aflati cele mai clare argumente cu care putem demonta aceste prejudecati.

  • 04 Mar 2025

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

  • Data indisponibilă

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

  • 09 Dec 2024

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”