Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Activități practice de mediu la școală – Interviu cu prof. Alemănuța Toader, Radio România Actualități

3 / 02 / 2022

#2022, #activitati in comunitate, #generale, #interviuri cu profesori, #parteneri media, #profesori coordonatori, #Radio Romania Actualitati


„Ce mai fac copiii la școală, pentru protecția mediului?” aflăm la emisiunea Econatura, la Radio România Actualități. În județul Sibiu, de exemplu, elevii și-au dezvoltat un adevărat mod de viață în jurul unei griji susținute față de natură, după ce au început colaborarea cu Patrula de Reciclare.

Un interviu de Angela Cerven cu Alemănuța Toader, profesor de geografie și  coordonator al Patrulei de Reciclare, la Școala Gimnazială din comuna sibiană Nocrich.

Premii, aplicații și activități practice de mediu la școală

activități practice de mediu la școală, Scoala Nocrich, prof. Alemănuța Toader, interviu Radio România Actualități

Alemănuța Toader: Copiii ne inspiră și vor ca pe lângă orele de geografie să ne ocupăm și de mediu. De 10 ani, de când suntem membri ai Patrulei de Reciclare, copiii au obținut 2 premii naționale, 3 premii județene și au participat la atelierele organizate în program. Este o colaborare foarte bună. Am realizat activități de informare, de ecologizare în orizontul local și am participat la diferite concursuri, unde copiii au învățat să recicleze. Din ceea ce au reciclat au confecționat obiecte, au învățat să nu mai facă risipă alimentară. În orice obiect ei văd ceva ori de reutilizat, ori de reciclat.

Am făcut la clasa a VI-a o temă de mediu la geografie, „A fi responsabil”. Pe lângă ce am discutat despre temele de mediu din Ghidul Bunelor Eco-Maniere de la Patrula de Reciclare, copiii au învățat să cartografieze.

Creativitate și tehnologie pentru educație și mediu

activități practice de mediu la școală, Scoala Nocrich, GIS Day la Nocrich, prof. Alemănuța Toader, interviu Radio România Actualități

Am creat aplicații în Platforma ArcGIS Online (cu sprijinul Esri România) prin care avem QuickCapture cu BioBlitz și Activități_eco.

Acum 2 ani am lansat programul BioBlitz. Identificăm zone ecologice, plante și animale din proximitate, pe care copiii învață să le ocrotească. Au făcut cutii pentru semințe și pentru a adăpa păsărelele. De asemenea, pot să carteze în orizontul local unde au identificat aceste păsări, animale sau copaci. Cu ajutorul unei alte aplicații pe care am lansat-o anul trecut la cercul profesorilor geografi din județul Sibiu, elevii au învățat să facă activități de ecologizare. Captăm fotografii, mergem într-o zonă, copilul vede deșeurile de acolo și le colectează selectiv. Folosim pubelele corespunzătoare: galben – plastic, albastru – hârtie și carton, verde – sticlă, negru – deșeurile care nu se pot recicla sau composta.

Aplicația respectivă este foarte utilă, copiii au deschidere către tehnologie, în câteva minute ei pot accesa diferite tipuri de hărți. Noi pornim, la partea geografică, de la orizontul local, comuna Nocrich. Apoi „mergem” altundeva în lume, unde putem vedea relieful, topografia și chiar localitățile de pe hartă. Am pus pe pagina școlii noastre site-ul Natura2000. Facem o corelație între ceea ce vrem din punctul de vedere al mediului și al zonei de protecție a Oltului mijlociu.

activități practice de mediu la școală, Scoala Nocrich, prof. Alemănuța Toader, interviu Radio România Actualități

Angela Cerven: Cum s-a schimbat comportamentul copiilor de când colaborați cu Patrula de Reciclare?

A.T.: La început copiii colorau cu pix sau creion, am învățat să vedem colorat. Au învățat că orice rest poate fi reutilizat. În comunitate au reutilizat cauciucurile de la mașini și au făcut obiecte decorative. Le puteți vedea atât în curte, cât și în fața porților, unde s-au creat spații de recreere.

Reveniți pentru și mai multe știri despre activități practice de mediu la școală realizate de profesorii de excepție din Patrula de Reciclare.