Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Amprenta de carbon – cum o reducem? Gesturi mici cu impact mare

Amprenta de carbon - cum o reducem. Gesturi mici cu impact mare - podcast Euranet Plus Green deal
30 / 08 / 2022

#2022, #amprenta de carbon, #economia de apa, #economie de energie, #editoriale, #generale, #reciclare, #reducerea cantitatii de deseuri, #transport ecologic


Amprenta de carbon este cantitatea de emisii de carbon care se generează pentru a ne susține activitatea. Pentru a ne asigura resurse cum ar fi apa, mâncarea, electricitatea, produsele de larg consum, diferitele servicii, au loc procese industriale și tehnologice în urma cărora se emit gaze cu efect de seră.

Orice obiect din jurul tău, de la device-ul pe care citești acest articol la hainele pe care le porți, mâncarea din frigider, frigiderul în sine, fiecare dintre aceste lucruri are o amprentă de carbon. Pentru ca oricare dintre ele să existe, să fie transportat și să fie eliminat, la finalul ciclului său de viață, se consumă resurse naturale (în principiu combustibili fosili) și se emit gaze cum ar fi CO2.

În eforturile către neutralitate climatică, așteptările se îndreaptă, pe bună dreptate, către guverne, mari companii, organizații internaționale. În raport cu miza asociată acestor forțe, contribuția consumatorilor individuali poate părea neglijabilă. Cât contează alegerile unei familii, în marea schemă a schimbărilor climatice? E cazul să ne preocupe amprenta de carbon personală? Care este efectul cumulativ al gesturilor mici, atunci când acestea sunt făcute de miliarde de oameni, în fiecare zi?

Cum îți poți reduce amprenta de carbon?

Există site-uri care te ajută să-ți calculezi amprenta de carbon și chiar e o idee bună să încerci asta. E interesant să vezi ce criterii sunt luate în considerare. Ce mâncăm, cum călătorim, cum ne încălzim locuința, toate sunt alegeri care ne definesc amprenta de carbon.

Când vine vorba de acțiuni concrete, ne gândim la „bunele eco-maniere” promovate de voluntarii din Patrula de Reciclare. Ca să simplificăm, putem fi atenți la 4 aspecte: energie, mâncare, transport, deșeuri.

Economie de energie

– folosim și instrumente mecanice, nu doar electrice,
– scoatem aparatele din priză în loc să le lăsăm pe standby,
– punem termostatul cu un grad mai jos,
– ne izolăm locuințele,
– nu folosim apa fierbinte dacă nu este neapărat nevoie,
– alegem aparate economice energetic,
– folosim dacă putem, surse regenerabile de energie.

Consum local, alimente proaspete, fără risipă

– consumăm produse locale sau de sezon,
– reducem consumul de carne și de produse de origine animală,
– evităm pe cât posibil risipa de mâncare,
– facem, dacă putem, compost, din resturile organice.

Redu-ți amprenta de carbon prin alegeri eco de transport

Deja, oricând putem, să mergem pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun în loc de autoturism, cu trenul în loc de avion. Adică să optăm pentru modalitățile care consumă mai puțin combustibil și poluează mai puțin.

Transport înseamnă nu doar când ne deplasăm noi dintr-un loc într-altul, ci și când produsele pe care le achiziționăm ajung dintr-un loc în altul. Își imaginezi amprenta de carbon a unui produs pe care l-ai comandat din China sau de la alt capăt al Pământului? Să consumăm deci pe cât de mult putem produse locale.

Deșeuri – reducere și reciclare

În ceea ce privește deșeurile e simplu – să generăm cât mai puține, iar pe cele pe care nu le putem evita, să le colectăm separat și să ne asigurăm că ajung la reciclare.

Evitând excesul și risipa, folosind un timp cât mai îndelungat lucrurile și reciclând tot ce putem ne reducem impactul negativ asupra mediului și contribuim prin gesturi mici cu impact mare.

Mai multe în acest episod din podcastul-ul Euranet Plus dedicat Pactului Verde European: https://bit.ly/3KsQilC. O discuție între Robina Cornaciu – Antena Satelor, europarlamentara Maria Grapini și Ada Lungu, președinta Asociației Volens.