”Într-o zi de toamnă târzie, prin coroana rămasă fără nestematele sale, frunzele , universul întreg e cuprins în brațele goale ale copacului! Ce gol imens au lăsat frunzele plecate în pribegia lor din cauza vântului! Și totuși natura nu e moartă, e doar în starea de somn revigorant, e plină de sevă ce abia așteaptă să readucă viața pe pământ! Lumea întreagă cu tot ce are ea este un mister, e fascinantă ! A învăța să vezi, mai apoi, să descoperi, înseamnă să ai suflet sensibil, să fii un admirator și un prieten al naturii! Eu pot să fiu prietenă a naturii! Tu, copile, poți să fii alături de mine prietenul naturii?”
Lucreția Presecan pune atâta suflet atunci când își practică menirea de profesor și coordonator al Patrulei de Reciclare din Băișoara încât nu e de mirare că a ”cucerit” nu numai elevii propriei școli ci și pe toți participanții la atelierul ei de educație și improvizație, organizat la Zilele Patrulelor de Reciclare.
”Am avut alături de mine copii care au dorit să îmi transmită din experiențele lor de-a lungul anului cum au reușit să îi convingă pe oameni să devină Suporteri ai Patrulei de Reciclare. Și-au convins părinții, bunicii, prietenii, să nu mai depoziteze lucrurile defecte, să-și imagineze o lume mult mai frumoasă, fără atâtea DEEE-uri. Celor mici, de clasele I-IV și grădiniță le-a plăcut cel mai mult să deseneze aparatură defectă și să transmită un mesaj printr-un slogan. Cei mari au creat dialoguri vesele cu aparate defecte și mascote.”
Pentru a treia ediție, Lucreția Presecan și Școala Gimnazială din Băișoara participă la Patrula de Reciclare, pe care o consideră ”unul dintre cele mai frumoase proiecte la nivel național care acordă o șansă tuturor copiilor din România. Fiind dintr-un sat destul de mic din județul Cluj, este șansa noastră de a vedea alte școli din România, alte zone și de a cunoaște oameni deosebiți cum sunt membri și echipa programului.”
Ei ne dovedesc că, mai presus de studii, legi și statistici, convingerea și exemplul personal sunt cele mai convingătoare argumente.