Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Mai sunt de vreun folos astăzi bunele maniere?

11 / 11 / 2021

#2021, #andreea idriceanu, #eco-maniere, #edtoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere


de Andreea Idriceanu Calev

Cui îi poate fi de folos un Ghid al bunelor maniere faţă de mediu? Cine mai folosește astăzi expresia” pe cuvântul meu de onoare”? Cine mai consideră că a fi politicos este cool? Oare expresia ”cei 7 ani de acasă” mai este de actualitate? Sunt întrebări care ne‑au frământat în momentul în care am decis să edităm această colecție de comportamente frumoase ale copiilor și tinerilor din Patrula de Reciclare. Dar pe măsură ce am revăzut toate mesajele, materialele, filmele și activitățile lor, ne‑am dat seama că ei chiar au scris un cod de comportament elegant față de mediu, un adevărat cod al bunelor maniere. Și că merită să le adunăm într‑o colecție care poate va fi de folos mai multor copii. Și nu numai lor.
Acești copii au demonstrat că au superputeri! Noi suntem cei care avem norocul să îi cunoaștem pe ei și pe profesorii lor care au acceptat toate provocările celor 10 ani din programul Patrula de Reciclare.

A fost greu în cei 10 ani de patrulare?

Da, sigur! Au fost mii de ore de muncă, sute de discuții, multe lecții învățate, nenumărate respingeri sau dezamăgiri. Chiar dacă nu am fost pregătiți pentru ele, le‑am trecut cu zâmbetul pe buze și cu lacrima în colțul ochiului. Pentru că nu am fost singuri.
Alături de noi au fost peste 125.000 de copii și dascăli din toată România, solidari și dornici să dezlegăm secretul unei vieți frumoase, trăită în locuri curate și respectate de toți. Pentru că nu a spus nimeni ”asta nu e pentru mine, nu mă interesează, mă las păgubaș! Să facă alții!”.
Acești copii și profesori au umblat din poartă în poartă prin sate și comune, au deschis ușile primăriilor și instituțiilor publice, au convins manageri de firme și oameni de pe stradă că mesajul lor e demn de luat în seamă. Au știut să își folosească cu inocență și încredere toate puterile magice pentru a convinge, a implica și a cere sprijinul celor mari. Și le‑a reușit.

Paginile pe care le vei citi nu reprezintă un simplu Ghid de ECO‑maniere, ci un martor a tot ceea ce înseamnă voluntariat, bună‑credință și forța de a schimba lucrurile în bine cu soluții simple, ieftine și ingenioase, cu amabilitate și cu politețe. Cu puterea unui zâmbet de copil și conform unor principii de viață pe care ei le‑au definit.

Ce înseamnă să fii voluntar în Patrula de Reciclare?

„Înseamnă responsabilitate, implicare, seriozitate și lucru în echipă. Înseamnă să faci ceva din proprie inițiativă, fără a cere nimic în schimb. Și din plăcerea de a ajuta lumea,” spun voluntarii programului.
Este o culegere de crezuri și de calități interioare culese de la peste 100.000 de copii ce și‑au ales felul în care vor să se poarte în societate și au cerut societății să îi urmeze. Și chiar au reușit! Entuziasmul, asumarea și energia pe care ei le‑au pus în acest creuzet al creativității și al inițiativei, ca prin magie, au născut modele de comportament, recunoaștere, respect și inspirație.
Acest ghid este moștenirea pe care o lasă în urmă agenții primului deceniu al Patrulei de Reciclare. Patrula 1.0. Aceasta este invitația lor de a merge mai departe. Așa că nu uita! Oriunde te vei afla, orice vârstă ai avea, oriunde vei ajunge în viață, câtă vreme simți în inimă spiritul Patrulei de Reciclare înseamnă că ești alături de noi și ai puterea de a‑i inspira și pe alții!