Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula de Reciclare la Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu – printre primele 11 proiecte din UE invitate să contribuie la dezvoltarea platformei

19 / 03 / 2021

#Coalitia Europeana pentru Educatie de Mediu, #editia X, #editoriale, #generale


La începutul anului 2021, aflam, de la doamna Nicoleta Minu, profesor coordonator al Patrulei de la Grădinița Cataloi (jud.Tulcea) de o nouă inițiativă a Comisiei Europene, în domeniul nostru de acțiune. Era vorba despre Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu, care își propune să acorde mai multă autoritate profesorilor și tinerilor și să-i pună în centrul mișcării pentru combaterea crizei climatice.

Spuneți-ne ce faceți pentru mediu

Atunci, în ianuarie 2021, Comisia Europeană ne invita să răspundem la un chestionar. „Spuneți-ne ce faceți în beneficiul mediului înconjurător și vom vedea dacă puteți avea un rol în cadrul Coaliției pentru Educație de Mediu”. Am răspuns. Am spus, pe scurt, cum au reușit dascălii și elevii voluntari în Patrula de Reciclare – program inițiat și dezvoltat în primii opt ani de Asociația pentru Reciclare-RoRec, să contribuie masiv la colectarea deșeurilor electrice în România și să-și convingă comunitățile să adopte multe alte obiceiuri bune.

Câteva săptămâni mai târziu, primeam un email prin care eram invitați să să participăm la un focus grup. Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu considera că Patrula poate fi un exemplu demn de împărtășit. „Dorim să ne inspirăm din experiența dumneavoastră și, împreună, să aducem profesorii, tinerii și instituțiile lor în fruntea mișcării contra crizei climatice.”

Printre primii consultați pentru a dezvolta Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu

Coalitia Europeană pentru Educatie de Mediu - tinerii și profesorii luptă contra crizei climatice

Pe 11 martie, Patrula avea nu unul, ci doi reprezentanți la primul focus group al Coaliției: Ada Lungu, Președintele Asociației Volens (care desfășoară în prezent programul) și Nicoleta Minu,  coordonator al echipei de la Grădinița Cataloi, județul Tulcea. Doamna Minu profesor veteran în Program  și cu multe performanțe premiate a povestit cum stimulează copiii să aplice în familie ceea ce află la grădiniță sau la școală, mișcând, treptat, comunitatea în direcția cea bună.

Am fost printre primele 11 proiecte alese pentru această consultare. Am discutat cu profesori, oameni de știință și reprezentanți ai unor ONG-uri din Franța, Belgia, Italia, Grecia. Am constatat că ne confruntăm cu provocări similare.

De exemplu, partenerii noștri de discuție au spus că este nevoie de un mod de abordare sistemic. Ar fi bine să avem obiective setate la nivelul întregii curricule școlare care să orienteze activitatea formatorilor pentru un progres mai rapid și mai ușor de evaluat.

De asemenea, este greu pentru toți să atragem adulții și să-i determinăm să facă schimbări radicale în stilul lor de viață. Uneori, deciziile luate de autorități sau de sectorul economic ne îngreunează misiunea de a genera schimbări benefice la nivelul comportamentului colectiv.

Cum va funcționa Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu

Cum mergem mai departe

Patrula de Reciclare a devenit o parte din nucleul Coaliției Europene pentru Educație de Mediu. Continuăm să contribuim la crearea unei platforme care va încuraja angajamentul față de acțiuni concrete și cooperarea între organizații și lideri din mai multe țări pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate și dezvoltare durabilă.  

Experiența Patrulei de Reciclare este recunoscută la nivel european și, mai mult decât atât, este considerată un reper pentru crearea de programe de educație pentru lupta contra crizei climatice. Pentru oricine a spus, în acești 10 ani, „ei, doar nu o să se schimbe lumea cu o baterie reciclată…”