Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

În vizită, de Mărțișor, la Patrula Școlii Gimnaziale nr. 71 din București

10 / 03 / 2014

#2014, #Bucuresti, #poveste, #școală


Veselie, desene, poezii și cântece în care auzim: “copii cu mic cu mare, vă așteptăm, natura s-o protejăm”, „reciclarea înseamnă educație”, „reciclarea înseamnă serbarea lumii”, „selectează, reciclează, păstrează lumea mai curată”. Așa ne-au întâmpinat cei 15 pitici din clasa a doua a școlii gimnaziale nr. 71 împreună cu educatoarea lor, doamna Elena Gogu, aflată la prima experiență de profesor coordonator în programul Patrula de reciclare.

Suntem cu doar o zi înainte de 1 martie, așa că e deja atmosferă de Mărțisor. Una din fetițe e îmbrăcată într-o rochiță cu buline albe și roșii, ea însăși un mărțișor. Dar culoarea pe care au adoptat-o cu toții în accesorii este, desigur, verde. Începând cu sacul de agent, în care s-au strâns deja o mulțime de baterii.

Micuții ne-au primit cu povești care mai de care mai interesante despre cum reușesc ei să convingă oamenii să recicleze deșeurile electrice care dăunează mediului.

Sunt parte din procesul de reciclare

„Am devenit agent pentru că îmi pasă de mediul înconjurător și pentru că e important să colectezi. Eu sunt o parte din procesul de reciclare corectă a deșeurilor electrice.Adun baterii de la colegi, le pun în containerul pentru baterii, de unde știu că pleacă la reciclare. Mi-am convins și părinții și bunicii ce trebuie să facem cu deșeurile electrice. Mai aduc și de acasă. Până acum, toată lumea m-a ajutat”, ne-a mărturit Alexandru Turcu, elev în clasa a doua la școala gimnazială nr. 71 din București.

Maria Aimee Dinu, colega lui Alexandru (de clasă și de Patrulă) îi împărtășește grija față de sănătatea oamenilor și față de natură. „Cum mă implic? Adun baterii de acasă și de la vecini. Le spun că nu putem arunca deșeurile electrice în mediul înconjurător dacă vrem să fim sănătoși”. Bunica ei ne privește înduioșată dintr-una din bănci. E prea emoționată ca să ne spună altceva decât că e tare mândră de nepoțica ei.

Elena Gogu le zâmbește încurajator cu același sentiment de mândrie a elevilor ei. În fiecare zi mai găsește un subiect interesant cu care să îi provoace, un argument cu care să îi convingă.

A reușit să le transmită un mesaj important – anume că sănătatea noastră depinde în mare măsură de cât de bine păstrăm curățenia în mediul înconjurător. „În fiecare săptămână stabilim o ”echipă” formată din doi dintre agenți. Ei se duc peste tot cu săculețul să colecteze baterii de la colegii din școală sau de acasă”, ne-a povestit doamna Gogu.

Profesorul coordonator și agenții Patrulei de Reciclare deschid un nou drum pentru educația de mediu în Școala gimnazială 71 din București. Sunt foarte fericiți că au fost filmați, dar nu pentru că ar fi ceva nou pentru ei, ci pentru că, astfel, știu că îi vor vedea cât mai mulți oameni. Copii înțeleg că e un prilej să le vorbească chiar și acelora pe care nu îi vor întâlni vreodată, iar asta înseamnă foarte mult pentru ei. Pentru că iubesc natura și se simt responsabili să o apere, nu doar prin gesturile pe care le pot face ei înșiși, ci și prin gesturile bune pe care le inspiră altora.