Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Lumea ideală și reciclarea deșeurilor electrice – O viziune în miniatură a Patrulei de la Centrul de zi DGASPC din Giulești, București

18 / 03 / 2014

#2014, #Bucuresti, #poveste


Încă din stradă, Centrului de zi din Giulești ne anunță, cu un panou mare, în geam: ”Suntem membri în Patrula de Reciclare.” Bun, suntem în locul potrivit. Din clădire se aud voci vesele într-o hărmălaie melodioasă. Presupunem că ei sunt… Patrula care ne așteaptă să o descoperim și să o imortalizăm în film.

Nu ne-am înșelat – într-o clasă mică, dar bogat decorată cu desene și colaje ne întâmpină 20 de copii cu zâmbete irezistibile și priviri iscoditoare. Profesorul Coordonator, Daniela Alecu și doamnele Liliana Câinaru și Mihaela Drăgan, celelalte gazde, îi privesc cu drag cum ne înconjoară, dornici să ne spună și să ne arate tot, imediat.

Abia așteptam să veniti!”, ne declară cu aplomb o domnișoară energică de 10 ani, elevă în clasa a treia. Se vede. Poartă, cu totii, Bucuresti-Sector 6_DGASPC, Centrul de Zi Giulesti_3 martie 2014 (4)insignele de Agent al Patrulei. Întreaga sală de clasă e o ”cetate” eco dedicată reciclării. Tabla e plină de desene, colaje, creații din materiale reciclabile. Pe prima bancă privim uluiți macheta unui oraș în miniatură pe care au realizat-o cu precizie de arhitecți și ingeniozitate de artiști, în echipă – fiecare a participat cu o idee și a realizat o bucățică. Pe o suprafață nu mai mare de 1mp au încăput școala (cu tot cu porumbei), biserica, parcul cu copaci, casele îngrijite, străzile curate, oamenii din plastilină, și, evident, un punct de colectare a deșeurilor electrice. O lume în miniatură care întruchipează, în viziunea copiilor, comunitatea ideală și responsabilă, în care fiecare membru păstrează curățenia, trăiește în comuniune cu natura și colectează materialele dăunătoare mediului.

Decorul e pregătit, urmează piesa de teatru. Doi dintre copii se transformă în personaje – o baterie și un bec uzate și… uitate, care visează să ajungă la reciclare. Din fericire, un agent al Patrulei îi salvează, îi colectează și îi ajută să nu polueze. Ficțiunea revine la realitate, o realitate în care fiecare agent al Patrulei de la Centrul de Zi Giulești al DGASPC-Sector 6 a adus un deșeu electric de pus în containerul corespunzător.

Fără noi, deșeurile electrice nu ajung la reciclare 

Bucuresti-Sector 6_DGASPC, Centrul de Zi Giulesti_3 martie 2014E prima ediție a Patrulei de Reciclare la care particip și vreau să reciclez pentru a salva planeta”, ne mărturisește Carmen Andreea Vasile, unul dintre cei mai entuziaști agenți ai Patrulei de Reciclare, din clasa a treia. Acasă, Carmen a pornit o adevărată campanie cu privire la colectarea DEEE. Familia, prietenii, sunt ”la zi” cu informațiile. „Le-am explicat tuturor cât de rău e să depozitezi deșeuri electrice în natură și am adunat cu ajutorul lor becuri, baterii și cuptoare cu microunde.”

Florin Marin, colegul de clasă al lui Carmen, este la fel de entuziasmat. Ce l-a determinat să participe? „Fără noi, aceste deșeuri nu ajung la reciclare. Mă bucur mult când văd că strâng baterii, telecomenzi, de acasă, de la vecini sau prieteni”.

Daniela Alecu, referent în cadrul centrului, are toate motivele să fie mândră de reușitele juniorilor. „Copiii învață de la noi, noi învățăm de la ei, ne completăm și astfel iese ceva frumos. Toți elevii se agită, întreabă în jurul lor, pe colegii și profesorii de la alte clase. Noi, profesorii, la rândul nostru, am alertat vecinii, rudele, pe toată lumea. Ne simțim un adevărat motor – îi mobilizăm pe toți cei din jur”, ne-a povestit doamna Alecu. Bucuresti-Sector 6_DGASPC, Centrul de Zi Giulesti_3 martie 2014 (6)

Cei 20 de copiii de la centrul de zi văd lucrurile cu claritatea inocenței. Natura e o parte esențială a lumii lor, așa cum o arată orașul lor miniatural, desenele pline de flori și de animale, copacul din mânuțe de hârtie (decupate după propriile lor mâini), satisfacția cu care privesc containerele pline.

Aceasta este comunitatea ideală la care ei visează. Ar merita ca fiecare om căruia îi cer să îi ajute să le răspundă cu un gest frumos, încurajându-i să creadă că lumea în care vor să trăiască nu este doar un vis.