Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula școlii ”Mihai Eminescu” din Ghermănești protejează potențialul turistic al zonei

28 / 03 / 2017

#Bucuresti, #editia 2016-2017, #ilfov, #judetul ilfov


Zona noastră  are un mare potențial turistic. Dacă nu acordăm atenție mediului înconjurător, acest loc se va degrada și își va pierde din valoare” spunea doamna Mariana Banu, directoarea Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Ghermănești județul Ilfov, privind cu mândrie agitația din școală, neașteptată pentru o zi de sâmbătă.

Sâmbătă, 25 martie, oamenii din Ghermănești au venit ”la școală” – încărcați cu tot felul de aparate, parcă pregătiți de o oră de dirigenție sau vreun experiment tehnic. Într-un fel, a fost și una, și alta…

Toată săptămâna de dinainte, locuitorii satului primiseră fluturași de la echipa școlii. La inițiativa doamnei profesoare Nicoleta Enache, coordonatoarea Patrulei, și a elevilor înscriși ca voluntari în program, școala a organizat o acțiune de informare și mobilizare la colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) susținută și de Primăria Snagov.

Doamna Cojocăriță, rezident al comunei, găsise în cutia poștală flyerul copiilor, care îi spunea că deșeurile electrice sunt dăunătoare și că trebuie să știe un lucru important – să scape de ele asigurându-se că ajung la reciclare. Doamna Cojocăriță și-a dat seama imediat că acesta era prilejul ideal să dea un televizor vechi pe care nu-l mai foloseau de multă vreme – așa se face că, sâmbătă, sub privirile încântate ale copiilor din Patrulă, domnul Cojocăriță venea cu televizorul și-l depunea la școală.

Alții au fost ”prinși” când ieșeau la cumpărături. Nu au ”scăpat” de tinerii voluntari până când nu au dovedit că au înțeles cum stă treaba cu deșeurile electrice – și anume că, fiind vorba de o categorie de deșeuri cu un potențial toxic mare, singurul gest legal, corect și responsabil este să nu le lăsăm din mână decât trimițându-le la reciclare.

Cu televizorul lor, cu monitoarele aduse de alți consăteni, cu aparatele defecte colectate direct din gospodării de Serviciul Local de Colectare, la apelul elevilor de la Școala ”Mihai Eminescu” s-au adunat 1.500 kg de deșeuri electrice.

Datorită copiilor și profesoarei lor, Nicoleta Enache, zeci de aparate electrice vechi, becuri și baterii nu mai zac în casele și curțile ghermăneștenilor, cu riscul de a ajunge în gropi de gunoi și de a distruge o parte din frumusețile naturale care îi înconjoară.

Cireașa de pe tort – din primele două acțiuni, Patrulele din Ilfov au informat sute de oameni și i-au determinat să colecteze selectiv 2.300 kg DEEE. Instituțiile și firmele din județ, Suporterii programului, plusează cu sute de kg de deșeuri electrice pe care le-au casat pentru a susține misiunea Patrulei ilfovene.

Echipele din București și Ilfov fac progrese în cursa pentru un premiu național, dar, mai ales, în cursa noastră, a tuturor, pentru un mediu curat, pentru respectul față de comunitate și o viață frumoasă. În fiecare sâmbătă, alte școli își deschid porțile și își mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile electrice.

Urmăriți calendarul acțiunilor pe www.patruladereciclare.ro și www.facebook.com/patruladereciclare