Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Premiul cel mare – să rămâi în cursă

28 / 11 / 2016

#câștigători, #judetul Timis, #povestile Patrulei, #profesor coordonator, #profesor veteran


Ramona Vasiloiu, profesorul coordonator al Patrulei de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara, face parte din ”Grupul celor 14” – singurii 14 dascăli din toată țara care au participat la toate edițiile programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare.

Că e un pedagog inspirat și dăruit misiunii sale, s-a văzut încă din anul 2011, atunci când s-a înscris într-un proiect educativ abia inițiat, despre care nu se știau prea multe. Doamna Vasiloiu știa, în schimb, că trebuie să le insufle elevilor ei curajul și dorința de a învăța ceva nou și util.Timis_Liceul Tehnologic Industrie Alimentara_Timisoara_25 martie 2016.jpg (3)

”Ne-am înscris în program fără prea multe așteptări. Ne-am înșelat….”

Momentul când au sosit materialele a fost de bun augur. Când am distribuit broșurile iar elevii au început să le citească, i-am auzit exclamând: ”Asta nu știam!”, pe măsură  ce descopereau informații despre deșeurile electrice și reciclare. Atunci am ştiut că în derularea proiectului voi avea toată susţinerea elevilor conştienţi că prin mici gesturi pot face lucruri mari” își aminteste Ramona Vasiloiu startul aventurii începute cu ani în urmă. Acum, în retrospectivă, tot dânsa recunoaște, amuzată: ”Ne-am înscris în program fără prea multe așteptări. Ne-am înșelat….

Colectare cu distracție

În proiectul-pilot, au aflat că sunt printre câștigători… la ceremonia de premiere. O surpriză care i-a emoționat atât de tare încât profesoara îți aduce aminte de acel moment cu nostalgie și după atâția ani. Mai mult decât ”competiția în sine” Patrula Liceului de Industrie Alimentară din Timișoara a considerat că a câștigat ”experiență, respect, încredere și simpatia elevilor”. Destul de multe beneficii pentru o echipă care pornise ”fără așteptări”, nu?  ”Așa ne-am hotărât să continuăm și în 2012, apoi în 2013…..și an de an, de atunci. Susținătorii s-au schimbat, uneori entuziasmul s-a mai estompat, dar noi nu am renunțat nicio clipă” spune Ramona Vasiloiu.

Timis_Liceul Tehnologic Industrie Alimentara_Timisoara_dec. 2014.jpg (3)În timp, să faci parte din Patrula de Reciclare a devenit o opțiune de voluntariat către care elevii veneau, deja, în mod natural. În fond, nu de puține ori, colectarea deșeurilor electrice se lăsa și cu distracție, ca atunci când, descoperind un microfon la sortarea deșeurilor colectate, s-au pus pe cântat…iar una din agentele talentate ale echipei a făcut ”un adevărat spectacol, printre sute de baterii consumate și zeci de metri de cablu” zâmbește și acum, rememorând, Ramona Vasiloiu. Oare să fi fost debutul original al unei cariere muzicale?

Ne pasă? Și, dacă da, ce facem?

Deși nu au mai câștigat premii pe parcursul edițiilor, s-au menținut eligibili pentru participarea la program în fiecare an. Și au continuat, motivați de satisfacția că fac un lucru bun și important, pentru ei înșiși, pentru familiile și prietenii lor, pentru oraș și pentru natură.

În luna octombrie 2016 a venit și trofeul pentru perseverență – înmânat de însăși Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, la ceremonia prin care a onorat profesorii veterani ai programului, la Palatul Elisabeta.

Și la ediția 2016-2017, Ramona Vasiloiu și echipa ei de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara dovedesc, în fața unei țări întregi, ce înseamnă ”să nu renunți” și cât de mult poți construi mergând înainte, cu pași mai mari sau mai mici.IMG_0946

Reciclarea e un lucru inteligent, însă noi, românii, în general, mai avem de învăţat la acest capitol al vieții. Să trăim în armonie cu natura e oare atât de greu de realizat? Viitorul depinde de noi. Vouă vă pasă?…”

…O întrebare la care atât Profesorii Coodonatori veterani, cât și cei care abia se înscriu în proiect, o lansează oamenilor și instituțiilor din județele lor. Răspunsul ar trebui să fie unul singur – DA și, mai ales, să fie urmat de acțiune. Sunt multe acțiuni pe care fiecare le putem face pentru noi înșine, pentru cei dragi, pentru mediul în care trăim. Să colectăm responsabil deșeurile electrice este una din ele. Cel mai important este să VREM să schimbăm ceva. Să ne PREOCUPĂM, să ne INFORMĂM, să FACEM CEVA mai bine. Măcar UN lucru bun, pe care nu l-am mai făcut. Azi.

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii