Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Radio Constanța: 4 provocări de Ziua Mediului din partea Patrulei de Reciclare

11 / 06 / 2020

#generale, #judetul constanta, #Patrula de Reciclare in presa, #radio Constanta, #ziua mediului


În fiecare an, începând cu anul 1972, la data de 5 iunie este aniversată Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului.

Ada Lungu, coordonator PR al Patrulei de Reciclare a fost invitată la Radio Constanța să vorbească despre importanța acestei zile pentru societatea în care trăim.

De ce avem nevoie de o zi internațională a mediului?

Ada Lungu : Ca orice sărbătoare simbolică, această zi are ca scop conștientizarea impactului nostru asupra ecosistemului. Ne arată că este nevoie să luăm măsuri de protecție a mediului înconjurător. Aceste măsuri nu înseamnă numai politicile pe care le creează guvernele la nivel național și internațional, ci inclusiv ce facem fiecare dintre noi, în fiecare zi. Noi spunem, la Patrula de Reciclare, că Ziua Mondială a Mediului ar trebui să fie în fiecare zi. În fiecare zi trăim, respirăm, mâncăm și toate aceste lucruri vitale ne sunt asigurate de resursele naturale ale planetei. Dacă aceasta nu este o preocupare pe care să o avem în fiecare zi, nu știu ce altceva ar putea să fie.

Ce acțiuni aveți programate în acest an?

Ada Lungu : La Patrula de Reciclare suntem la cea de-a IX-a ediție și urmăm un model de conștientizare, acțiune și schimbare. Am constatat că despre mediu se vorbește foarte mult, dar de făcut ceva concret se face destul de puțin. Fapt pentru care voluntarii noștri, care sunt copii, profesori, tineri, adolescenți din școli din toată țara sunt promotori ai bunelor obiceiuri față de mediu, an de an. Și în județul Constanța aveți o echipă de care merită să fiți mândri. Patrula de Reciclare nu este numai ceva ce acești copii fac la ei în școală. Este un proiect care aduce împreună școli, comunități, autorități, firme. Elevii așteaptă de la comunitate să îi susțină, schimbându-și obiceiurile și adoptând unele mai bune.

De exemplu, dacă vorbim despre acțiuni concrete, vă voi spune ce avem în plan, și, pentru că este vorba despre implicarea comunității, am să vă lansez, în același timp, 4 provocări.

Vă sugerez 4 moduri în care puteți sărbători Ziua Mondială a Mediului cu Patrula de Reciclare. Sunt lucruri foarte simple și foarte ușor de făcut.

4 provocări de Ziua Mediului, de la Patrula de Reciclare

În primul rând să intrați pe siteul patruladereciclare.ro, să vedeți ce școli din județul Constanța sunt înscrise, să vedeți care este echipa pe care o puteți susține la această ediție și să citiți cele 20 de idei eco pentru anul 2020. Este platforma noastră, misiunea noastră pentru anul acesta, sunt 20 de acțiuni pe care vă sugerăm să le practicați ca să ne fie mai bine tuturor pe acest pământ. Câteva exemple: să colectați selectiv deșeurile reciclabile, deșeurile electrice, să încercați să reduceți cantitatea de gunoi pe care o produceți, să evitați plasticul de unică folosință, să faceți voluntariat etc.

Sigur pe unele dintre ele le faceți deja. Ei bine, dacă tot le faceți, o a doua provocare pe care v-o lansez de Ziua Mediului este să ne povestiți ce obiceiuri bune practicați față de mediu. Primul lucru este să vă informați despre ce facem în Patrula de Reciclare și, apoi, să veniți alături de noi cu poveștile voastre, să ne spuneți ce considerați că faceți bine acasă, la școală, la locul de muncă ori când mergeți în vacanță. Avem nevoie de experiențe concrete pe care să le împărtășim voluntarilor din Patrula de Reciclare, iar ei la rândul lor să le dea mai departe în comunitățile lor. Iar poveștile sunt foarte ușor de comunicat, de împărtășit, suntem pe facebook, pe recepție în fiecare zi.

A treia provocare se leagă de concursul pe care îl avem în momentul de față. Este un concurs pentru școli, pe care le vom premia în funcție de cantitățile de baterii uzate pe care le vor colecta peste vară. Oricine are baterii care s-au consumat le poate strânge cu grijă și poate vedea la ce școli să le predea, pentru că astfel copiii respectivi vor avea o șansă în plus la premiile din toamnă.

A patra provocare este pentru cei care locuiesc în Medgidia. Este în desfășurare până pe 19 iunie o acțiune de colectare a deșeurilor electrice, tot de Ziua Mediului, cu o tombolă cu premii. Dacă aveți aparate electrice, electronice, electrocasnice vechi sau stricate profitați de acest serviciu local care le ridică fără costuri, direct de la domiciliu sau direct de la firmă și veți intra și în această tombolă cu premii. Se fac comenzi la TelVerde 0800 444 800.

Ada Lungu, ați rămas aproape de Constanța, orașul dumneavoastră natal…

Ada Lungu : Într-adevăr, de aceea îmi și face o mare bucurie să vă împărtășesc toate aceste proiecte de mediu. Odată pentru că este orașul meu de suflet la care revin în fiecare an, iar în al doilea rând pentru că sunt cu atât mai conștientă, fiind născută aici, cât de important este pentru comunitatea din Constanța să respecte normele de mediu, pentru că se află lângă unul dintre cele mai importante ecosisteme ale țării, Marea Neagră.

Ce îi îndemnați pe cei care ne ascultă, pentru a păstra un mediu curat, de care să ne bucurăm împreună?

Ada Lungu : Sărbătoriți Ziua Mediului în fiecare zi. Viața noastră și tot ce avem frumos în ea vine de la natură, așa că natura și mediul înconjurător merită toată atenția noastră și toate eforturile pe care le putem depune ca să le protejăm.