Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Silvana Dobos: Ce am schimbat noi. Povesti despre obiceiuri reciclate

5 / 03 / 2020

#20 de idei eco, #generale, #ideea eco 1, #ideea eco 19, #patrula 2020, #povesti


Ideea eco #1 – colectarea selectiva a tuturor deseurilor
Ideea eco # 3 – reducerea cantitatii de deseuri generate
Ideea eco #19 – eco-activism

Patrula de Reciclare a dat strigare la colectarea de…. povesti si experiente despre obiceiuri reciclate! (nu doar de deseuri – stim ca la asta v-ati gandit, primul lucru). Iar povestile viiin!  

Din ce în ce mai multi romani vor sa-si „recicleze” prostul obicei al aruncatului gunoiului „la gramada” si se straduiesc sa sorteze diferitele categorii de reciclabile. E greu, e usor? Avem destule informatii ca să colectam eficient deseurile reciclabile? Iar apoi, cum scapam de ele cu ajutorul unui salubrizor la fel de constiincios ? Ce solutii avem la diferitele obstacole si provocari ?

Silvana Dobos are experiente relevante pentru mai multe dintre ideile eco ale anului 2020, incepand de la colectarea selectiva a deseurilor (ideea eco #1) la activism (ideea eco #19). In dorinta lor de a se asigura ca deseurile pe care  le sorteaza sunt tratate cu aceeasi grija si cand pleaca de la ei de acasa, Silvana si familia ei s-au luptat sa identifice modalitati de a le preda, au insistat pe langa autoritati si furnizori de servicii, cu care si-au creat propriu sistem de colaborare. În plus, incearca sa restranga consumul de produse si sa refoloseasca tot ce poate fi reutilizat.  Iata aventura lor pentru a adopta aceste bune obiceiuri.

Am sortat deseurile. Acum ce urmeaza?

Suntem o familie de 4 persoane, 2 adulti si 2 copilasi. Pana in ianuarie 2019 am colaborat cu un furnizor de servicii de colectare, sortam deseurile pe categorii, inclusiv categoriile de plastic reciclabil si il ridicau la cerere.  Apoi s-a dat legea  monopolului pe reciclabile si nu am mai putut apela la ei. Am sunat la ADP, dar discutiile cu ei nu mi-au fost de ajutor, asa ca am contactat direct firma de salubrizare arondata.

Aici am reusit sa obtin contactul echipei care colecteaza reciclabilele pe zona noastra. Cu ocazia asta am aflat si de ce a fost asa de greu sa obtin contactele – ei se ocupa in principal de persoane juridice, nu se incurca cu persoanele fizice – doar daca respectivele persoane fizice insista foarte mult. 

Dupa aceea, totul a mers ok, ne-au dat saci speciali si ii chemam prin sms cand avem cativa saci pregatiti. Din fericire, noi avem spatiu de depozitare, la bloc nu stiu sincer ce pot face cei care doresc sa recicleze – poate sa se puna la dispozitie un spatiu comun in subsol.

Doar ca echipa de colectare nu a putut sa ne informeze concret ce si cum se recicleaza. Cautam in continuare materiale si informatii, pentru ca pe noi ne intereseaza nu doar sa colectam selectiv, ci sa o facem eficient, adica sa nu mai generam deseuri nereciclabile.”

Reciclarea are limite. Solutia? Reducem si refolosim

Intre timp, ne-am schimbat radical obiceiurile de consum, reducem si refolosim tot ce putem si ocolim plasticul pe cat posibil – si daca e reciclabil, oricum se poate recicla doar de cateva ori, dupa care tot la groapa/incinerare ajunge. Printre solutii mentionez: 

– mancare: plase de panza si recipiente reutilizabile, alegem produse ambalate din sticla/hartie – dar e cumplit de greu sa faci slalom printre plasticele din magazine, ar trebui sa fie obligatorii sectoarele de vrac.
– apa: cumparam apa minerala la sticla de sticla  si pentru apa plata avem filtru de robinet si sticle din inox pentru deplasari.
– haine: cumparam rar noi, pentru copii facem schimb cu alti parinti, pentru noi cu prietenii, second hand sau grupuri de donatii.
– produse de curatenie – aici am devenit foarte minimalisti, pentru ca ambalajele sunt 90% plastic, asa ca ne descurcam cu sapun sampon, sapun natural, nuci de sapun si uleiuri esentiale pentru rufe, bicarbonat si otet pentru casa. Acum testam alternative pentru deodorant si pasta de dinti.
– pentru deseurile menajere folosim pungi biodegradabile.”

In general suntem mandri de ce am reusit sa facem, insa ne-ar placea sa avem siguranta ca deseurile chiar se recicleaza si nu ne straduim degeaba. Noi ii informam pe toti cei care doresc sa colecteze selectiv ca e dreptul lor sa apeleze la firma de salubrizare arondata, oriunde in tara. Am vrea sa ne simtim sprijiniti de autoritati, care sunt principalele responsabile pentru implementarea regulilor legate de reciclare si asigurarea infrastructurii.”

Iti multumim, Silvana, pentru inspiratie! Va felicitam pe toti patru pentru motivație, creativitate și perseverenta ! Este admirabil ca faceti lucrurile acestea tot timpul (asta inseamna „obicei”) si ca un va lasati descurajati!

Haideti sa scoatem sistemul din inertie, cu presiunea gesturilor responsabile facute zi de zi.

Tu ai obiceiuri reciclate, ca sa fii mai prietenos cu mediul inconjurator ? Ajuta-ne sa reciclam obiceiurile proaste si sa le promovam pe cele bune, cu propriile tale experiente ! Ai de unde alege, dintre cele 20 de idei eco pentru 2020. Scrie-ne la office@patruladereciclare.ro sau pe pagina de Facebook.