Despre soluții pentru mediu prin educație și voluntariat este vorba în Ghidul Bunelor Eco-Maniere, de la Patrula de Reciclare. Despre impactul educației cum reușim să protejăm natura prin bune eco-maniere am discutat în emisiunea „La dispoziția dumneavoastră”, pe Radio România Actualități. Angela Cerven invită ascultătorii să meargă pe urmele Patrulei de Reciclare și a celor 10 ani de activitate. Vorbim despre această colecție de bune practici pe 10 teme de mediu, care ne-a oferit și prilejul să scriem povestea primului deceniu al programului. Mai mult, spune realizatoarea emisiunii, lectura Ghidului poate ajuta la reducerea poluării cu plastic, ne ajută să colectăm selectiv deșeurile, să economisim apă și energie sau să reducem risipa alimentară. Un dialog între Angela Cerven – Radio România Actualități și Ada Lungu – Președintele Asociației Volens, asociație care coordonează Patrula de Reciclare.
Ascultați emisiunea aici: https://bit.ly/34aKvjL
Ce activități desfășoară copiii?
Ada Lungu: Patrula de Reciclare este un program național de educație de mediu desfășurat de 10 ani. Este accesibil profesorilor, preșcolarilor și elevilor de oriunde din țară. Cei care se înscriu ca voluntari fac activități dintre cele mai diverse, teme foarte actuale legate de protejarea mediului înconjurător. În școală putem avea, de exemplu, prezentări, jocuri, ateliere, concursuri, chiar și piese de teatru. Unele echipe au amenajat locuri speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Alte echipe au făcut proiecte speciale pentru ca unitatea lor de învățământ să fie mai „eco”. De exemplu, au schimbat becurile din școală cu becuri economice. Au desemnat responsabili care să aibă grijă că nu curge apa la baie și că se închide lumina în clasă atunci când elevii pleacă în pauză sau la finalul cursurilor. Alți profesori au organizat întâlniri cu părinții.
Ideea este ca ceea ce copiii află și învață la școală să ducă și acasă și, apoi, în comunitate. Treaba noastră și a profesorilor este să îi inspirăm, să îi motivăm, să îi îndrumăm să găsească propriile lor soluții. Sunt echipe de copii care au organizat acțiuni de colectare la care s-au strâns tone de deșeuri electrice. Sunt echipe care au stabilit, din proprie inițiativă, colaborări și parteneriate cu autoritățile sau companiile locale. Sunt copii care au desfășurat marșuri în oraș și alte acțiuni de informare și mobilizare a comunității.
Multe dintre exemplele de succes ale acestor 10 ani de când desfășurăm programul le regăsiți în Ghidul Bunelor Eco-Maniere. Este o carte creată cu informații, sfaturi și recomandări. Ghidul conține și poveștile cele mai emoționante despre cum aceste echipe de voluntari și-au transformat comunitățile.
Cum ar putea deveni deprinderi bunele maniere pentru a deveni soluții pentru mediu ?
A.L.: Ceea ce considerăm „bun, frumos, civilizat” să nu se refere numai la ceea ce facem față de alți oameni, ci și la modul în care ne comportăm și față de restul lumii care ne înconjoară. Calea către bune obiceiuri începe din momentul în care considerăm „valoare” acel lucru, acel obiectiv. Asta încercăm la Patrula de Reciclare. Îi educăm pe copii să privească natura nu doar ca locul unde ne aruncăm gunoiul, ca să nu fie în casă. Să privească și grădina școlii, și parcul din localitate, și curtea casei ca parte din acel ecosistem care ne ține în viață.
Ce rol are educația în formarea bunelor maniere în domeniul mediului?
A.L.: După 10 ani de experiență cu copii și adolescenți, vă pot spune că educația de mediu este foarte importantă pentru ei. Îi ajută să înțeleagă fenomene care îi afectează acum și vor continua să îi afecteze pe viitor – poluarea, emisiile de carbon, dispariția biodiversității, schimbările climatice. Patrula de Reciclare îi ajută să înțeleagă și ce rol au gesturile noastre cotidiene, și să adopte obiceiuri mai sustenabile.
Cum este promovat Ghidul Bunelor Eco-Maniere și diversele soluții pentru mediu?
A.L.: Ghidul Bunelor Eco-Maniere este descărcabil gratuit, integral, de pe site-ul patruladereciclare.ro. Îl promovăm de asemenea, cu ajutorul tuturor profesorilor și elevilor din program – mulți dintre ei sunt protagoniștii Ghidului.
Sper să ne susțină din ce în ce mai multe școli, parteneri instituționali, companii, primării, alte ONG-uri și presă. Sper să ni se alăture în acest efort toți cei care cred că este timpul să avem nu doar bune maniere, ci și bune eco-maniere.