Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Teodora Popescu, la comanda Patrulei CSEI – cel mai premiat profesor coordonator

9 / 11 / 2016

#5 ani de patrula, #judetul bistrita-Nasaud, #patrula de reciclare, #povesti, #premianți, #profesor coordonator, #veteran


”Primul lucru pe care mi-l amintesc despre programul Patrula de Reciclare este imaginea unui simpatic frigider stricat, bandajat și supărat, indicând un spațiu verde pe care scria îndemnul: ”Ajută-ne să păstrăm curățenia în orașul tău!”

Se întâmpla în noiembrie 2011, la sediul Primăriei Bistrița unde venisem la o întâlnire în urma invitației Asociației RoRec, a Primăriei Municipiului Bistrita și a Inspectoratului Școlar Județean, pentru a urmări o prezentare detaliată a proiectului Patrula de Reciclare. Drept să vă spun, când am intrat  în sala de ședințe a Primăriei, nu știam nimic despre Patrula de Reciclare și nici nu aveam prea mari așteptări. Întrebări, da. Ce va aduce nou programul? Vor fi incluși în proiect și elevii cu cerințe educaționale speciale? Care va fi reacția copiilor mei și cum îi voi putea implica în program? Cum va fi privită de către ceilalți colectarea DEEE-urilor, dacă la noi colectarea și reciclarea era considerată mai degrabă ”o alternativă la sărăcie sau lipsă de ocupație”? Și multe, multe alte întrebări… La unele, am găsit răspunsul pe loc, la altele, mai târziu…

Revin la nostimul frigider și la mesajul lui. Când a apărut ”Bunicul Frigo” pe slide-ul prezentării, apoi ceilalți membri din familia ”Recicleanu” și, mai apoi, mesajele ecologice, mi-am spus: ”Da, ni se potrivește! Este un proiect perfect pentru noi!”. Practic, toate informațiile legate de programul Patrula de Reciclare mi-au stârnit atunci curiozitatea și dorința de a-i înscrie pe elevi cât mai curând.

Centrul de comandă de pe … hol

Patrula CSEI 1 Bistrita piesa teatru

Nu a durat mult și reprezentantul RoRec a amenajat la noi în şcoală un colţ special pentru colectarea selectivă de baterii uzate, becuri şi aparate electrice de mici dimensiuni. Toți elevii înscriși în proiect au primit broșuri specifice, adaptate vârstei lor, excelente materiale educative din care au învățat – așa, în joacă – ce sunt, de ce și cum să colectăm corect deșeurile electrice și electronice, cum să protejăm natura. Copiii au colorat și au recitat poezioare tematice, au răspuns la ghicitori, au urmărit materialele video postate pe canalul youtube al Patrulei, au participat la jocuri on-line cu tematică ecologică. Holul de la intrarea în școală, locul în care au fost amplasate kit-urile de colectare, a devenit un adevărat ”furnicar”, un ”centru de comandă” unde mereu eram chemată să văd ”câte baterii și becuri am adus la școală”, ”ce boxe mi-a dat verișorul meu pentru reciclare”! Accesam și urmăream frecvent pagina de Facebook  Patrula de Reciclare și site-ul RoRec pentru a afla noutăți, pentru a găsi răspunsuri, pentru a ne face vizibile activitățile proprii, pentru a relaționa și a învăța din activitățile desfășurate de celelalte Patrule din țară. Dincolo de ecranul monitorului sau la celălat capăt ”al firului” de telefon găseam întotdeaunea o vorbă bună, un sfat, o rezolvare din partea inimoasei echipe RoRec.

La vânătoare de Suporteri

Apoi, am ieșit în comunitate. Pe stradă. În parc. La instituții. Timizi, la început, pe urmă,din ce în ce mai siguri pe noi. Am distribuit pliante persoanelor întâlnite informându-le despre misiunea și importanța programului Patrulei, rugându-le să ne sprijine, să colecteze responsabil DEEE-urile pentru a păstra orașul curat. Am găsit mulți oameni deschiși care ne-au ascultat cu atenție și care au contribuit la reușita activităților noastre. Oameni, firme, instituții. Ei au devenit Suporterii Patrulei de Reciclare, partenerii noștri de suflet. Am întâlnit și persoane, hai să zicem ”ocupate”, care n-au avut timp să ne asculte mesajul. Poate data viitoare vor fi mai receptive. Poate vor suna, de-acum înainte, la TelVerde: 0800444800 (gratuit!) sau vor accesa (tot gratuit!) DEEECollect, prima aplicație de colectare a deșeurilor electrice care susține educația de mediu în România.

Au crescut cu Patrula

CSEI 1 Bistrita realizare poster Timpul Reciclarii

Oare v-am mai spus ce elevi minunați am? Acolo, în afara porților școlii, i-am cunoscut mai bine, le-am admirat implicarea, efortul, inocența lor – izvorâtă din inimă, desigur –  atunci când delimitau, spre exempu, binele de rău; erau ”trup și suflet” atunci când aveau de îndeplinit o sarcină și foarte mândri că sunt agenți în Patrula de Reciclare! Tot de la prima ediție, îmi amintesc bucuria copiilor când au câștigat locul I la concursul de postere.”Timpul Reciclării” a devenit posterul ediției următoare a programului Patrula de Reciclare, program în care, evident, ne-am reînscris. Mai motivați, mai activi, mai încrezători în forţele proprii. Multe lucruri frumoase s-au întâmplat în cei cinci ani de când suntem implicați în Patrula de Reciclare.

Flashback – cele mai frumoase momente

Mă gândesc la tonele de DEEE-uri care au plecat spre reciclare; la zecile de activități educative, de creație sau de promovare a colectării selective, pe care le-am desfășurat; la Suporterii și la prietenii pe care ni i-am făcut în tot acest timp. Rememorez, cu mare plăcere, momentele hazlii de laAtelierul Eco unde s-a născut ”Cocoșul Reciclării”, cel care a strigat, aici, pentru prima dată: ”Cucuriguuu! Deșteptarea! Ne salvăm cu reciclarea!”;cel care a fost prezent, până acum,  pe toate afișele, ghidurile și pliantele informative ale Patrulelor din țară. Cocoșul nostru s-a plimbat mult prin țară – a fost ”vedetă” la Zilele Patrulei de Reciclare în Bihor, Covasna, Sibiu (de trei ori!), Vâlcea, Argeș, Harghita, Iași și Gorj. La Zilele Patrulei, unde am susținut în

Patrula CSEI Bistrita Ziua Pamantului

fiecare an ”Atelierul de Bricolaj” am cunoscut profesori coordonatori și elevi de excepție, i-am admirat pe toți cei care au reușit să-și mobilizeze comunitățile să colecteze selectiv cele mai mari cantități de deșeuri
electrice din țară. Îmi amintesc, de asemenea, de glasurile elevilor mei pe când intonau ”Imnul Reciclării” la Centrul de Colectare DEEE Bistrița sau cu ocazia unor evenimente ecologice; de plăcuta surpriză pe care ne-a făcut-o echipa RoRec, atunci când a venit la Bistrița și a organizat premiera piesei noastre de teatru de păpuși ”Pentru un pământ în floare”;  îmi amintesc de toate emoțiile pe care le-am avut de-a lungul celor cinci ani…

 

Intalnire cu ASR Principesa Maria a Romaniei

Vorbind de emoții, nu vă pot descrie în cuvinte ce momente înălțătoare am trăit în acest octombrie 2016, la Palatul Elisabeta, la întâlnirea cu Alteța Sa Regală Principesa Maria a României care ne-a felicitat personal pe noi, profesorii ”veterani” ai Patrulei de Reciclare, oferindu-ne onorantul titlu de ”Ambasador RoRec”! A fost extraordinar!

Succesul vine cu recunoștință

Vă mulțumesc din suflet, în numele meu și al elevilor mei, tuturor celor care ați crezut în noi, Patrula de Reciclare de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița,  făcând posibilă, interesantă și relevantă călătoria noastră eco-educativă!

Mulțumesc directorilor și întregului personal al școlii, Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăriei Municipiului Bistrița, Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, doamnei Mina Nedelea, managerul Centrului de Colectare DEEE Bistrița, tuturor suporterilor Patrulei noastre – persoane fizice, firme, instituții,  presei bistritene TimpOnline.ro, Mesagerul, Răsunetul, BistrițaNews,  Bistrițeanul.ro, Observator-BN, Gazeta de Bistrița.

Vă mulțumesc că existați, oameni minunați din echipa RoRec – Patrula de Reciclare! La mulți ani!”