Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sezonul X, episodul 2 – upcycling sau cum dăm viață nouă obiectelor folosite, pentru a reduce cantitatea de deșeuri

Ambalaje reciclabile din care se pot confectiona alte obiecte
12 / 02 / 2021

#editia X, #editoriale, #generale, #reducerea cantitatii de deseuri, #refolosire, #tema 2, #upcycling


Cum se reduce cantitatea de deșeuri, prin upcycling ? Când arunci gunoiul, de fapt nu scapi de el. Nu mai e la tine în gospodărie, dar rămâne la tine în „casă”. Deoarece „casă” e și satul, cartierul, țara în care locuiești. Deșeurile pe care le generăm nu dispar ca prin magie, din momentul în care le-am dus la tomberon. Cea mai mare parte este îngropată (landfill – deci rămâne în pământ), incinerată (proces care contribuie la emisia de gaze nocive) și, cel mai trist, aproape 40% se împrăștie în natură, devenind acel dezastru ecologic pe care îl vedem în păduri, mări și oceane.

Urgent ! Nevoia de a reduce cantitatea de deșeuri

În România, avem o mare problemă legată de deșeuri. În iunie 2020 vorbeam la Antena3 Constanța, despre enorma groapă ilegală de gunoi din portul orașului. Nu este singura comunitate care trăiește alături de o asemenea oroare. Instituțiile europene ne-au somat să închidem și să ecologizăm 48 de depozite ilegale de deșeuri, în toată țara. 40.000 de tone de deşeuri de ambalaje au ajuns în astfel de locuri, numai în primele şase luni ale anului 2019. Reciclarea deșeurilor este o alternativă, dar o alternativă care are limitele ei.

Pe lângă obiceiul responsabil al colectării selective, trebuie să descoperim și modalități de reducere a cantității de deșeuri pe care o producem.

Una dintre ele este upcyclingul – refolosirea obiectelor care pot servi și în alte moduri, transformarea unor ambalaje sau materiale folosite în alte lucruri utile, chiar mai valoroase decât produsul original.

Aceasta este cea de-a doua dintre cele 10 teme de mediu ale ediției X.

A arunca sau a reutiliza ? Aceasta e întrebarea

Pe vremea bunicilor, nimic nu se arunca, totul se transforma. Rochiile purtate deveneau fuste, restul de lemn de la mobilă devenea coteț pentru cățel, un petic bun de piele de la o geantă veche devenea portofel. Acum 50 de ani, oamenii făceau „upcycling” și nu știau !

Între timp, societatea de consum și-a accelerat evoluția, vrem mereu lucruri noi-nouțe, ultimul model, aruncăm cu ușurință chiar și obiecte încă utile, de care, însă, ne-am plictisit. Ce înseamnă acest flux perpetuu de „noul vine, vechiul pleacă” ? Înseamnă că fiecare dintre noi devine o „fabrică” de deșeuri.

Cum ar fi să privim altfel gestul de a arunca? Să fim mai conștienți că vom conviețui, pe această planetă, cu o bună parte din ceea ce se află în fiecare sac de gunoi pe care îl azvârlim. A propos, știați că există o șansă să ne întâlnim cu propriul gunoi și când mergem în vacanță pe plaje exotice? Deșeurile „scăpate” în natură se plimbă pe distanțe mari.

Patrula de Reciclare încurajează refolosirea creativă a obiectelor

Provocăm profesorii să exploreze împreună cu elevii cât de important este, pentru mediu, să găsim alternative la gestul de a arunca, pentru a reduce cantitatea de deșeuri care se acumulează, din ce în ce mai mult, în jurul nostru.

Încă de la concursul Vara Poveștilor Eco, copiii s-au dovedit pasionați de reciclarea creativă. Vlad și-a construit un cub care să-l ajute să învețe la matematică, dintr-o bucată de carton pe care mulți ar fi aruncat-o. Adriela a făcut un pom de Crăciun din PET-uri, Izabela și Amy au găsit moduri originale de a transforma borcane, Ionuț și Lavinia ne-au impresionat cu decorațiunile de grădină din anvelope. 

Așadar, știm cât de mult le place să creeze, să meșterească, să-și pună imaginația la treabă pentru a proteja mediul înconjurător.

Am pregătit pentru cadrele didactice toate materialele necesare pentru a antrena copiii și tinerii în activități practice distractive. Elevii vor avea prilejul să se gândească ce ar putea schimba, în propria lor viață, dar și în comunitate.

Dăm curaj tinerilor să acționeze pentru a schimba obiceiurile greșite care îi afectează și pe ei, lucrând în echipe incluzive și dezvoltându-și abilități importante. Îi putem ajuta, cu toții, folosind la maximum, ceea ce avem deja, pentru a reduce cantitatea de deșeuri și amprenta negativă asupra mediului. Prin reutilizarea produselor fără a le reprocesa facem economii de bani, energie şi resurse.