Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula de Reciclare – 10 teme de mediu la ediția X și o colecție națională de bune practici locale

15 / 12 / 2020

#10 teme de mediu, #bilant, #editia X, #editoriale, #generale, #ministerul educatiei, #ministerul mediului, #profesori veterani


În România se întâmplă multe lucruri bune. Problema e că nu durează suficient. Patrula de Reciclare este un „lucru bun”, care, în plus, durează. Și continuă cu ediția X. Depinde doar de noi dacă rămâne o excepție sau devine o regulă.

autor: Cristina Mădăraș, Școala Gimnazială din Sutești, județul Vâlcea

Începe ediția a X-a, o ediție aniversară la care, pe baza experienței unice acumulate în 9 ani de performanțe în educația de mediu, profesorii și copiii vor fi ajutați și încurajați să își transforme comunitățile.

Invităm cadrele didactice din toată țara să își înscrie instituțiile de învățământ, respectiv echipele de copii și elevi, în acest program de voluntariat recunoscut de Ministerul Educației și desfășurat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Punem la dispoziția Profesorilor Coordonatori un model de educație extracurriculară eficient, interactiv, distractiv, flexibil, adaptabil tuturor grupelor de vârstă, dar, mai ales, cu impact în viața reală, cu capacitatea de a influența pozitiv comportamentele colective.

Începem o „colecție națională” de bune practici „eco” adoptate la nivel local, prin implicarea profesorilor, copiilor și elevilor.

10 teme la ediția X

Colaj realizat de echipa Grădiniței cu Program Prelungit Nr.6, Structura 32, Brăila,
Prof. Adriana Sandu

Continuăm, și în 2021, să tratăm mai multe subiecte de mediu de mare actualitate pentru România. Cu ajutorul profesorilor activi în program, am ales 10 teme la ediția X :

  1. Colectarea selectivă a deșeurilor electrice – DEEE;
  2. Reciclarea și refolosirea creativă a obiectelor;
  3. Repararea sau donarea obiectelor folosite în scopuri caritabile;
  4. Evitarea risipei de mâncare;
  5. Economia de apă și energie;
  6. Colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal);
  7. Colectarea altor tipuri de deșeuri ;
  8. Reducerea plasticului (de unică folosință);
  9. Refacerea ecosistemului prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi;
  10. Curățarea și ecologizarea locurilor naturale poluate de gunoaie.

Pe aceste direcții vom promova exemple practice și replicabile de bune obiceiuri practicate în școală, în familie și în comunitate. Exemple de metode care „funcționează”, încurajate prin educație și informare aplicate cu resurse proprii, în situații de viață reală, cu rezultate palpabile în protejarea mediului înconjurător și ușor de preluat de către alții.

9 ani de experiență – combustibil (regenerabil nu fosil) ca să continuăm, cu motoarele turate

Facem bilanțuri nu pentru a privi în urmă, ci pentru a privi înainte. Adunăm, din urmă, un „capital” inestimabil de oameni, materiale, metode, experiențe și realizări numai bune de „investit” și oferit dascălilor, voluntarilor și liderilor locali, pentru a trece la următorul nivel al Patrulei de Reciclare.

Putem vorbi în cifre :

-9 ani de educație de mediu – 8 ani axați pe promovarea colectării de deșeuri electrice și 1 an de când am extins aria preocupărilor la toate marile direcții ale domeniului (reciclare, lupta contra poluării  și schimbărilor climatice, refacerea ecosistemelor, economisirea resurselor),

– 118.000 de copiii „educați” în spirit eco;
– Sute de comunități și zeci de mii de familii care și-au schimbat obiceiurile, datorită copiilor;
– 4.300 de cadre didactice care au trecut prin program (dintre care câteva sute de „veterani” cu peste 5 ediții la activ);
– 4000 de școli (dintre care 40% din mediul rural) ai căror elevi au beneficiat de acest tip de formare;
– 7.000.000 de oameni informați despre beneficiile reciclării și încurajați să acționeze responsabil față de natură;
– 2.600 de instituții și companii antrenate în cea mai activă mișcare eco de tineret din România.

Povestea Patrulei e scrisă cu experiențe formatoare

Liceul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei – județul Satu-Mare

Cifrele sunt convingătoare, dar povestea Patrulei este scrisă, mai ales, de oameni și de experiențele lor. Este povestea copiilor care au „crescut” în program, ca Gabriela (17 ani), fost Agent al Patrulei de la Școala Gimnazială Basarab I, Curtea de Argeș (Profesor Coordonator dna Anca Popescu), astăzi licean.

Patrula de Reciclare este unul dintre concursurile care mi-au rămas cel mai aproape de suflet, în decursul ultimilor ani, și care, cu siguranță, va rămâne o experiență atât de minunată din viața mea, încât le-o voi povesti și copiilor mei, cu tot cu entuziasmul de odinioară. A reprezentat o treaptă importantă în procesul dezvoltării mele din cadrul școlii gimnaziale. Pe lângă binele la care am putut contribui pentru planeta noastră, am deprins importante abilități precum munca în echipă, comunicarea, relaționarea cu cei din jur.”

Gabriela, fost agent al Patrulei argeșene

Este și povestea profesorilor care și-au „revoluționat” școlile, ca dna Lucreția Presecan, Profesor Coordonator al Patrulei și director al Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” din comuna Băișoara, jud. Cluj.

Acest proiect a devenit unul de suflet, e oarecum imboldul de care aveam nevoie pentru a schimba ceva în școala asta. Atât de entuziaști erau cei 20 de membri ai Patrulei, încât mulți copii își doreau să ajungă în clasa a V-a ca să fie recrutati în program. E foarte interesant să îi vezi cum se mobilizează și mai ales cât sunt de responsabili și mândri de ceea ce fac. Acest program de mediu cred că a făcut ca multe școli din rural să aiba o șansă de a se afirma. Iar pe mine mă ajută să trec peste perioade dificile, cu decizii manageriale de luat, cu probleme de rezolvat. Când sunt cu copiii în activități de voluntariat sunt doar profesorul lor și facem echipă bună!”

Lucreția Presecan

Ediția X, 2021 – o platformă pentru școli, dar și pentru comunități

Ediția X începe după experiențele anului 2020, care a adus în atenția tuturor un concept-cheie al Patrulei, și anume solidaritatea. Acesta este principiul pe care s-a construit și a evoluat programul, iar pandemia COVID-19 a arătat că, atunci când suntem „loviți” de schimbări radicale și neprevăzute, este cu atât mai important să fim atenți și conștienți la consecințele acțiunilor noastre și la nevoile celor din jur. 

În 2021, mai mult ca oricând, avem nevoie de susținere și solidaritate. Îi invităm să ni se alăture pe toți cei care : cred că educația este soluția multor dintre neajunsurile care ne apasă, ca societate ; înțeleg că cei mici învață la fel de mult din ceea ce văd, la adulți, ca din ceea ce li se spune, la școală ; știu că viitorul copiilor lor nu înseamnă doar cariera și bunăstarea materială, ci și calitatea mediului în care vor trăi.

Patrula de Reciclare nu mai este doar o platformă a copiilor sau a școlilor, ci o platformă a comunităților în care tinerii contribuie la rezolvarea unor probleme de mediu, cu sprijinul adulților, al autorităților și firmelor locale.