Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cum faci când vrei să trăiești într-o comunitate care colectează responsabil deșeurile electrice?

2 / 02 / 2021

#colectare DEEE, #editia X, #editoriale, #generale, #solutii pentru comunitate, #tema 1


O călătorie de 1000 de kilometri începe cu primul pas. Cu câteva zile în urmă, aflam povestea Rivei Tulpule. Adolescenta din Dubai a ajuns în presa internațională datorită proiectului ei personal prin care a strâns 25.000 kg de deșeuri electrice (DEEE), pentru reciclare.

Asemeni multor copii și tineri din Patrulă, Riva a găsit o problemă legată de deșeuri, în propria ei viață. Încercând să scape de problemă, i-au venit idei. Le-a pus în aplicare, dar fără a se opri doar la familia ei.

Vă spunem mai jos cât de departe au ajuns Riva, dar și adolescenții români care au făcut primul pas peste pragul casei, sau al școlii, deciși să se implice pentru ca deșeurile electrice să fie tratatate așa cum trebuie, în întreaga lor comunitate.

Cu drag, de la Riva, din Dubai

În 2016, Riva Tulpule și familia ei se mutau din locuință. Făcând ordine prin dulapuri și sertare, fata a descoperit o mulțime de aparate electrice vechi, uitate, în propria ei casă. Mama ei nu le aruncase pentru că știa că trebuie colectate separat, dar nu știa exact cum să procedeze pentru asta. După cum vedeți, și în alte colțuri ale lumii oamenii nu știu mereu ce să facă cu DEEE. Spre deosebire de familia Rivei, alții nu și-ar fi pierdut timpul și ar fi aruncat aparatele oriunde, numai să scape de ele. Riva nu a ales calea cea mai ușoară, ci calea cea bună. A căutat un salubrizor specializat și l-a găsit. A luat legătura cu o companie care colectează echipamente electrice și le-a predat lor toate electronicele pe adunate din dulapuri și sertare.

Dar nu s-a oprit aici, pentru că a înțeles cât de important era să ofere soluția găsită și altor familii. A lansat campania „WeCareDBX”, cu acțiuni de conștientizare pe rețelele sociale și colectare propriu-zisă. Și-a convins vecinii, care aveau spațiu de depozitare, să-l pună la dispoziția deponenților, până la preluarea deșeurilor. În 4 ani, grație acțiunilor Rivei și colegilor care i s-au alăturat, au fost colectate și trimise la reciclare 25.000 kg de deșeuri electrice.

Cum să îți mobilizezi cartierul (să colecteze responsabil deșeuri electrice)

Avem astfel de povești și în România. Ele ne-au convins că soluțiile pentru schimbarea obiceiurilor față de mediul înconjurător pot veni inclusiv de la cei mai tineri. Iată ce au făcut elevii și profesorii voluntari, pentru a atinge performanțele care au consacrat Patrula de Reciclare în topul programelor de educație de mediu. Le puteți lua drept sugestii despre cum faci atunci când vrei să trăiești într-o comunitate care colectează responsabil deșeurile electrice.

1. Au amenajat puncte de colectare DEEE în școală.

2. Au avut grijă ca TOȚI profesorii și elevii să știe de ce, cum și unde trebuie să le colecteze. Au transformat școala într-un exemplu pe acest plan. Întrebați-o pe dna Ibloya Kovacs, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Colegiul Tehnic Aiud, instituție în care elevii, cadrele didactice și personalul administrativ au participat cu toții la performanțele echipei. 

3. Au anunțat rudele și vecinii și i-au invitat (călduros) să aducă aparatele electrice inutile mici, becurile arse și bateriile uzate la punctul lor de colectare. Câțiva Profesori Coordonatori au creat, la fel ca Riva, campanii cu concept original, pentru acțiuni regulate de colectare de la comunitatea din proximitate. La Școala Gimnazială „George Topârceanu” din București, familiile din cartier s-au înghesuit să predea „vechituri, pentru prăjituri”. Prof. Adina Nițu și câteva mame pricepute au oferit dulciuri de casă vecinilor care au adus DEEE la acțiunea lor.

4. Au promovat pe o scară cât mai largă Serviciul Local de Colectare și TelVerde 0800.444.800 pentru cei care aveau nevoie de preluarea obiectelor mari (frigidere, mașini de spălat) de la domiciliu sau sediu.

5. Au apelat la autoritățile locale, pentru a îmbunătăți sistemul de colectare, în general. Două eleve curajoase din echipa prof. Ioana Mladin de la Liceul Tehnologic Matei Basarab au obținut o audiență cu primarul din comuna Mânăstirea (județul Călărași). L-au câștigat ca aliat pentru a convinge cât mai mulți membri ai comunității locale să îi ajute în colectarea selectivă a acestor deșeuri, din gospodării sau de la locurile de muncă.

6. Au bătut toate firmele și magazinele, mall-urile, locurile unde se adună, în general, deșeuri, unde au împărțit fluturași cu informații și au vorbit cu oamenii. Micii reporteri de la Ziarul Buzz din Botoșani au transformat, timp de o vară întreagă, Mall-ul din orașul lor în teren de campanie pentru colectarea DEEE.

7. Au negociat cu Asociația de Proprietari și au făcut campanii de informare în bloc, ca elevul dnei profesor Rodica Cojocaru, de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Iași.

Șapte pași prin care o soluție găsită și adoptată de câțiva voluntari s-a extins la o comunitate întreagă.

Sunteți pregătiți să generați schimbare?

În 2021, susținem dascălii, copiii și adolescenții să folosească metodele, instrumentele și experiența Patrulei de Reciclare pentru a genera – în satul, comuna, cartierul sau orașul lor – schimbările pe care le consideră vitale pentru a trăi sănătos, într-un mediu curat.

În 2021, atacăm 10 direcții importante pentru un comportament sustenabil în lupta contra poluării și încălzirii globale. Am început cu colectarea responsabilă a deșeurilor electrice, continuăm cu reciclarea creativă pentru reducerea cantității de deșeuri.

Sunteți pregătiți să fiți schimbarea pe care vreți s-o vedeți, în jurul vostru?