Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ce conţin şi cât de periculoase sunt aparatele „de aruncat”

24 / 07 / 2014

#asociatia rorec, #deseuri periculoase, #substante toxice, #ziare.com


Colectarea selectiva a deseurilor electrice si electronice nu este doar necesara, ci chiar obligatorie pentru fiecare cetatean. Dar multi dintre noi au nevoie de mai multe argumente pentru a fi convinsi de importanta acestei actiuni. Iar simpla motivare ca sunt deseuri periculoase pentru mediu si pentru sanatatea fiecaruia dintre noi nu este intotdeauna suficienta.

Insa exista multe motive pentru care colectarea selectiva ar trebui sa devina un obicei al fiecaruia.

Va prezentam in continuare cateva lucruri pe care nu le stiati despre aparatele electrice pe care le depozitati in casa, unele stricate, altele pur si simplu depasite tehnologic pe care nu le mai folositi.

Nu le veti mai privi ca pe simple obiecte inutile, ci ca ceea ce sunt – deseuri periculoase!

Asadar, stiati ca…

  • …deseurile de EEE contin: metale grele(Hg, Cd, Pb) ce polueaza apa si solul, gaze toxice (freon) care eliminate in aer au efecte nocive sau materiale non-biodegradabile(plastic, sticla, metale) care pot fi eliminate nepoluant doar prin tratarea conform standardelor de mediu?
  • …colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere?
  • 75% din componentele DEEE sunt reciclabile si pot fi reintroduse in industrie, la costuri mult mai mici?
  • …fiecare baterie contine in medie 20g de metal ce poate fi reutilizat, dar in prezent acest material se pierde in deseuri?
  • …o baterie uzata, aruncata la cosul de gunoi si ajunsa apoi la groapa de gunoi, poate polua1 metru de pamant si 10 litri de apa?
  • …in cele 25 de tari din cadrul UE, existau la nivelul anului 2005, 188 milioane de electrocasnice mari, mai vechi de 10 ani (sursa: studiu CECED)? Iar inlocuind aceste aparate invechite cu unele noi, cu eficienta energetica ridicata, consumatorii pot economisi pana la 44 de miliarde kWh? Adica echivalentul retragerii a 6,5 milioane de automobile de pe autostrazile Europei? Sau reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 22 milioane tone/an?
  • …cele mai performante frigidere de astazi consuma doar 25% din energia necesara functionarii unui frigider produs in 1990?
  • …masinile noi de spalat rufe consuma astazi cu 44% mai putina energie si 62% mai putina apa comparativ cu cele produse in 1985?

Prin urmare, alegand sa ne debarasam responsabil de electrocasnicele depasite, inutile sau stricate din casele noastre cu ajutorul Asociatiei RoRec, prevenim consumul inutil de materii prime si risipa materialelor care sunt inca folositoare, reducem consumul de energie si minimizam gradul de poluare pe care aceste deseuri il au asupra mediului.

Urmareste recomandarile Patrulei de Reciclare pe Ziare.com si afla de ce este important sa colectam corect deseurile de aparate electrice. Sau suna la 0800 444 800 (apel gratuit din orice retea de telefonie) si te poti informa simplu despre felul in care poti sa scapi de aparatura veche si nefolositoare.