Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cei din urmă au fost cei dintâi. Campionii ediției 2013 continuă cursa – Povestea Patrulei Colegiului Tehnic ”Ion Borcea” din Buhuși, județul Bacău

17 / 01 / 2014

#2013, #bacau, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste


Provocare: cât de repede trebuie să alerge un atlet care intră în cursă după ce s-a dat startul, iar ceilalți concurenți sunt deja la jumătatea drumului, pentru a câștiga? Răspuns: foarte repede. Cu o viteză de vreo… 1325 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Acesta este recordul Patrulei de Reciclare a Colegiului Tehnic ”Ion Borcea” din Buhuși, câștigătorii premiului pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată per agent din județul Bacău, la ediția 2012-2013. De ce este excepțională reușita lor? Pentru că este aproape imposibil să intri în cursă ultimul și, totuși, să ajungi pe podium. Județul lor a intrat în program abia în luna februarie a anului 2013, deci aveau peste două luni de activitate de recuperat față de alte Patrule. Credeți că s-au descurajat? Nicidecum. Au pornit cu toată forța înainte, chiar fără încurajări din ”tribune”. Poate, de aceea, spre deosebire de alți premianți, când și-au primit ”trofeul” s-au simțit ”bucuroși și răzbunați. Răzbunați pentru că la început nimeni nu privea cu interes oportunitatea câștigării unui premiu” mărturisește, cu mândrie și simțul umorului, doamna Camelia Tănculescu, profesorul coordonator care a stimulat această performanță.

În doar două luni și jumătate, au amenajat spațiul de colectare și afișaj în liceu, au dat sfoară în …școală și-n afară, au distribuit materialele informative, și-au câștigat drept susținători mai multe școli din oraș, inclusiv Centrul de Zi din Buhuși. Au implicat Primăria. Și-au creat Mascota. Agenții care locuiesc în comunele din apropiere și-au luat responsabilitatea informării tuturor vecinilor. N-a “scăpat” nimeni fără să afle că locul deșeurilor electrice nu e în casă, nici la gunoi, ci numai la reciclare. Comunicatori isteți, au postat pe Facebook, inclusiv pe grupul GreenTeam, tot ce făceau. ”Am colaborat cu  alte două școli din oraș, Consiliul Local Buhuși și școlile din comunitățile vecine orașului, astfel că am reușit să implicăm sute de elevi, iar mesajul a ajuns la mii de buhușeni.”

Colectarea – normalitate, fără premii. Ca spălatul pe dinți

Munca lor de convingere s-a lovit de multe ori de întrebarea: ”De ce? Ce am de câștigat?”. Au luat-o drept provocarea care i-a Colegiul Tehnic Ion Borcea, Buhusi, Bacaudeterminat să construiască ”un plan prin care să convingem că ceea ce facem este …normal, nici mai mult nici mai puțin. Normal. La fel ca spălatul pe dinți. Din păcate, mulți vorbesc însă puțini sunt cei care chiar respectă ceea ce spun. De aici și bucuria noastră! Suntem bucuroși că am avut posibilitatea să demonstrăm că noi facem ce spunem fără să cerem în schimb o recompensă. La fel cum nimeni nu așteaptă un premiu pentru că s-a spălat pe dinți. Sunt activități normale generate de respectul pentru cei din jur, de dorința de a fi frumoși și sănătoși. Același lucru trebuie să realizăm și cu mediul în care trăim, dar… nu e ușor!” Din fericire, doamna Tănculescu e un exemplu de dăruire și perseverență.

Experiența din Patrula de Reciclare le-a adus nu doar premiul și satisfacția unei contribuții importante la protejarea naturii, ci și darul prieteniei. Au trăit, ca echipă, multe momente amuzante care i-au făcut să se descopere unii pe ceilalți într-o nouă lumină și să lege prietenii mai trainice.

Colegiul Tehnic ”Ion Borcea” din Buhuși și doamna Camelia Tănculescu continuă cursa colectării DEEE și în acest an școlar. De data aceasta, au luat startul printre primii. Un pont de final: conform statisticilor, la ediția precedentă, au colectat 100 g DEEE per locuitor al orașului Buhuși. Dacă își repetă performanța, și, mai ales, dacă li se alătură, la același nivel, și celelalte Patrule din județ, cresc simțitor șansele băcăuanilor la premiul național al ediției 2014. Cu toată viteza, înainte!