Faceți cunoștință cu o Patrulă care și-a transformat misiunea ecologică într-un fel de … sport colectiv – Școala Gimnazială „Dumitru Crașoveanu” Izvoru-Bârzii, coordonați de profesoara Mariana-Mirela Iordaiche. Portofoliul lor de activități și producții este impresionant – dovedește ingeniozitate, talent dar, mai ales, o hărnicie neobosită. S-au investit în rolul de ambasadori ai colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) cu hotărârea de a genera o schimbare concretă dar și cu plăcerea de a crea, de a se juca, de a câștiga.
Simpaticii agenți cred cu tărie că pot produce schimbări în ei înșiși și pot să influențeze schimbarea înfățișării Pământului. De altfel, aceasta a fost deviza sub care au acționat pe întreaga durată a proiectului.
Faci bine naturii, faci bine societății
Scopul Școlii Gimnaziale „Dumitru Crașoveanu” este să fie un exemplu pozitiv și să aibă un impact în crearea unui mediu înconjurător și social mai bun. „Considerăm că este absolut necesar ca elevul să fie beneficiarul unor deprinderi şi conduite, care, aplicate în totalitatea lor, să fundamenteze un comportament favorabil dezvoltării armonioase, promovării sănătăţii lui şi creşterii randamentului şcolar”, ne-a spus unul dintre cei mai activi coordonatori ai programului, doamna profesoară Iordaiche.
Influența școlii se va vedea, mai târziu, când copii deveniți adulți vor forma o societate liberă, responsabilă, tolerantă și disciplinată. Educația formală dar și cea extra-curriculară îi ajută să se respecte pe ei înșiși și pe cei din jur, încurajează munca în echipă și relațiile productive cu ceilalți. O demonstrează și trofeele câștigate pentru proiecte de educație ecologică pe care școala le-a împlinit cu succes.
Hărnicia celor 20 de elevi și determinarea doamnei profesoare Iordaiche au format și mobilizat Patrula de Reciclare care a debutat pe 5 decembrie chiar de Ziua Voluntariatului printr-o acțiune de responsabilizare derulată în parteneriat cu Grupul Școlar Agricol Halanga din comuna lor.
O greșeală transformată în victorie
„Fii voluntar în comunitatea ta!”, „Un gest mic, dar făcut de milioane de oameni, are un impact enorm asupra mediului înconjurător”, „Iubiți natura preacurată, cât încă nu e prea târziu, copii și vârstnici laolaltă să mai păstrăm pământul viu”, „Stadiul mediului înconjurător descrie gradul de civilizație al societății în care trăim – cu aceste îndemnuri cei mici i-au „asaltat” pe locuitorii comunei ca să-i motiveze să păstreze mediul curat, să ducă o viață sănătoasă, să ”sfințească locul”, cum se spune din bătrâni. Cei mici au fost atât de entuziasmați să participe în acest proiect, încât, din propria inițiativă, au confecționat mascote ale proiectului, au încondeiat ouă și au compus poezii.
S-au întâmplat și accidente, pentru că, așa cum spune un alt proverb, ”numai cine nu muncește, nu greșește.” Insă, la școala de la Izvoru Bârzii, până și greșelile au un final fericit. „Într-o zi, făcând ordine în rafturile din sala de clasă, una din eleve a stricat, din greșeală, două dintre mascotele proiectului, confecționate de clasa primară care are cursuri de dimineață. Mustrarea profesoarei a declanșat un fenomen de solidaritate! Ca să repare accidentul, a doua zi, mai mult de jumătate dintre elevi au adus câte o mascotă confecționată din cutiile folosite ca ambalaj pentru „laptele și cornul”, distribuite în școală! Oricine poate face greșeli, totul este cum alegi să le repari”, ne-a mai povestit doamna profesoara Iordaiche.
O nouă ”datină”
Prin fluturași, manifestări stradale sau viu grai, agenții Patrulei din școala gimnazială au convins mulți oameni că gestul colectării separate a deșeurilor electrice este la fel de necesar ca toate celelalte lucruri pe care le fac, de generații, din grijă pentru locul unde trăiesc. Elevii și profesoara lor au mizat pe spiritul colectivității, au arătat vecinilor că pot contribui împreună la reciclarea corectă a deşeurilor electrice, așa cum se sprijină reciproc pentru a asigura bunul mers al comunei. Au făcut-o cu atâta succes încât au ajuns… în ziar – cotidianul local „Datina” a mediatizat acțiunea lor.
Cu entuziasmul și motivația care îi caracterizează, sub coordonarea doamnei profesoare Iordaiche, Patrula de Reciclare a școlii gimnaziale ”Dumitru Crașoveanu” s-a înscris și la ediția din acest an și are planuri mari: să facă tot ce le stă în putere, ca membru al Patrulei județene din Mehedinți, pentru ca județul lor să colecteze până la 15 mai, 50g DEEE/locuitor.
Agenții noștri continuă să se asigure că locuitorii din Izvoru Bârzii adoptă colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice drept o nouă ”datină”a locului. Tinerii noștri știu că celor din jurul lor le pasă de comunitatea lor. Trebuie doar să știe cât mai multe despre cum să o păstreze și să o protejeze.