Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Mediașul, mai curat cu 2650 kg de deșeuri electrice datorită Patrulei de Reciclare

26 / 02 / 2014

#2014, #grădiniță, #judetul sibiu, #liceu, #școală


Să-i numim, oare, ”Cei șapte magnifici”? Ar merita! Șapte Patrule de Reciclare din Mediaș au reușit ca, în trei zile, să-și scape orașul de 2650 de kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice!

De miercuri, 19 până vineri 21 februarie, grădinițele nr.1, nr.12, Micul Prinț, Rază de Soare și Piticot, Școala Gimnazială Nr. 7 și Liceul Tehnologic Automecanica s-au aliat, ca ambasadori ai colectării selective a DEEE și, laolaltă, și–au convins vecinii să predea la reciclare peste 2 tone și jumătate de vechituri electrice și electronice, nefolositoare și poluante.

Copiii, ambasadori ”irezistibili” ai reciclării

Entuziasmul și hotârârea preșcolarilor de la grădinița nr.12 s-au dovedit… irezistibile. ”Nimeni nu a putut trece prin zonă fără să fie Sibiu_Gradinita P. N. nr. 1, Medias (14)impresionat de copilași! Toată lumea i-a ascultat, a luat fluturași, iar mulți au plecat acasă să caute DEEE-uri de colectat pentru Patrula lor!” ne-a povestit Marius Ungurean, reprezentantul local al Asociației Române pentru Reciclare RoRec. Așa cum speram, mai ales în cazul celor mici, părinții au învățat mai multe despre colectarea și reciclare DEEE, cu acest prilej. ”La grădinița cu program normal nr. 1, părinții au vrut să ne întâlnească și să se informeze și ei, temeinic, despre ceea ce facem. Atunci când părinții sunt la fel bine informați și motivați ca și copiii, aceasta contribuie mult la performanțele Patrulei respective” crede Marius.

Ne-am propus să educăm copii în spiritul responsabilității față de natură și viață, pentru păstrarea echilibrului natural, să le dezvoltăm atitudinea critică față de extinderea diverselor forme de poluare și să-i implicăm în activități de promovare a obiceiului reciclării” a declarat Marinela Popa, coordonatorul Patrulei de la Grădinița Rază de Soare. Chiar au ”adus soarele” în cartierul lor și multe gospodării s-au ”luminat” o dată ce le-au atras atenția oamenilor că pot scăpa de deșeuri într-un mod simplu, responsabil și, mai ales, de folos copiilor.

Cu hărnicie, au ajuns și la Episcopie

Sibiu_Gradinita P.P. nr. 12, Medias (8)Agenții juniori de la Grădinița nr. 1 și doamna Irina Iakab, profesorul lor coordonator, au experimentat, pe parcursul celor trei zile de acțiune, aventuri de-a dreptul pitorești. ”La început oamenii au fost reticenți, dar, treptat, copiii au reușit să-i lămurească. Momentul nostru de ”glorie” a fost când un bătrânel a alergat acasă și a apărut trăgând un cărucior plin de DEEE (aspirator și alte scule electrice), spunând că a transmis și vecinilor lui care vor veni imediat, și ei, cu deșeuri de dat la reciclare! Apoi, unul dintre părinții agenților, preot fiind, a cerut sprijinul Episcopiei pentru a preda mai multe calculatoare vechi pe care le are în custodie. Această acțiune le-a dat și mai multă speranță micuților, că se poate colecta din ce în ce mai mult pe viitor” ne-a împărtășit doamna Iakab, pe scurt, câteva dintre izbânzile Patrulei ei.

Elevii au participat cu entuziasm, au împărțit flyere și au explicat fiecărui cetățean rolul lor, scopul acțiunii și importanța rezultatului. Au bătut la fiecare poartă și s-au făcut înțeleși. Au fost extrem de mândri că au fost ascultați și de asemenea lăudați pentru că luptă pentru o cauză bună în folosul tuturor. Sunt nerăbdători să continue” ne dă vești bune și Claudia Farcaș, profesorul coordonator al Patrulei de la Liceul Tehnologic Automecanica.

Colectarea de dimineață

La Grădinița cu program prelungit nr. 12, colectarea deșeurilor a devenit un fel de ”ritual de dimineața”, așa, ca micul dejun. ”Ne-a surprins în mod plăcut participarea, atât a copiilor cât și a părinților, care au dat veste, mai departe, rudelor și prietenilor. Pe lângă deșeurile aduse în cadrul acestei acțiuni, au venit imediat și cu altele, în fiecare dimineață, la grădiniță! Toți trecătorii au primitSibiu_Gradinita P.P. nr. 12, Medias (12) explicațiile micilor noștri agenți și au acționat în consecință. Copiii au reușit să se facă înteleși, au un merit important. Au fost încântați că au fost utili și au convins fiecare om cu care au vorbit” ne spune profesorul coordonator Iustina Nicula.

Succesul acțiunii de informare se datorează profesorilor coordonatori, agenților, părinților, dar și tuturor susținătorilor – oamenii, instituțiile și companiile care s-au dovedit receptivi la mesajul ecologic al Patrulei. Ei nu numai că s-au debarasat civilizat de DEEE-uri, ci au făcut și un gest prin care dau încredere și speranță copiilor. O spun, cu convingere, de fiecare dată, profesorii, urmărind reacția și satisfacția elevilor lor: ”au fost mândri să fie de folos”, ” au fost încântați că au convins oamenii” ”merg cu speranță mai departe”.

Sperăm ca aceste dovezi de solidaritate și responsabilitate din partea comunității din Mediaș față de țelul Patrulei de Reciclare să continue și să se înmulțească. Succes în continuare Patrulelor din Mediaș, la cât mai multe acțiuni de impact, la cât mai mulți susținători și la cât mai multe kilograme de DEEE colectate!

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii