Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cum ne protejăm biodiversitatea și valorificăm sustenabil serviciile ecosistemice?

Cum protejăm biodiversitatea - webinar Patrula de Reciclare cu Florin Stoican in Saptamana Verde Europeana 2022
1 / 07 / 2022

#2022, #biodiversitate, #editoriale, #EU Green Week, #generale, #refacerea ecosistemelor, #Saptamana Verde Europeana


Cât de bine cunoaștem comorile vii din țara noastră și cum protejăm biodiversitatea? Suntem țara cu cea mai mai bogată biodiversitate din UE dar știm, oare să o valorificăm sustenabil, astfel încât să ne bucurăm cât mai multă vreme de beneficiile pe care ni le aduce?

În Săptămâna Verde Europeană 2022, am avut o întâlnire online între profesorii din Patrula de Reciclare și Florin Stoican, geolog și activist de mediu, Președintele Asociaților Kogayon și Parc Natural Văcărești, fellow Ashoka România.

Am discutat cu Florin despre ce înseamnă și cum protejăm biodiversitatea, cum o afectează alegerile noastre, ce beneficii pe termen lung ne aduce un ecosistem pe care îl exploatăm sustenabil, ce idei greșite avem despre zonele protejate, ce învățăm de la natură și ce rol are educația în soarta biodiversității, și, implicit, a noastră, a oamenilor.

Parcul Național Buila Vânturarița – protejat prin eforturile Asociației Kogayon

Biodiversitatea este grija experților sau a noastră, a tuturor?

Biodiversitatea înseamnă tot ce ne înconjoară, oriunde ne-am afla. Nu e vorba doar de speciile rare din pădurea amazoniană sau de rezervațiile naturale. Aerul, apa, hrana noastră, tot ce ne ține în viață sunt asigurate de biodiversitate. Așadar, da, este „treaba noastră”, a tuturor, pentru că înseamnă viața noastră, a tuturor.

Biodiversitate avem și în grădina blocului, și în curtea școlii, și în parcul din cartier. Chiar și în București, „printre betoane” avem arii naturale pline de biodiversitate. Parcul Văcărești este unul binecunoscut, dar sunt și zone mai puțin știute, ca, de exemplu, Colentina. Putem să fim vigilenți și să insistăm în fața autorităților ca și în orașe să fie create zone verzi sau amenajate cele existente.

Suntem bogați în biodiversitate, dar nu și în practici de conservare

În România avem un patrimoniu natural de invidiat. Suntem singura țară din UE cu 5 regiuni biogeografice. Avem păduri în fața cărora cercetătorii cad în genunchi, cea mai importantă populație de carnivore mari din Europa, o diversitate de specii la care multe țări dezvoltate nici nu mai visează.

Din păcate, nu suntem la fel de în „top” la conservarea acestui tezaur. Facem parte din paradoxul țărilor „sărace”, valabil pe tot globul. Acestea au cea mai vastă biodiversitate pentru că nu au exploatat-o ca țările avansate, dar nici nu au mentalitatea și mijloacele s-o protejeze. Occidentalii vor să protejeze biodiversitatea, dar nu o mai au, pe când noi o avem dar nu ne preocupăm s-o păstrăm.

Zonele naturale protejate înseamnă „interzis” sau „responsabil”?

Ca orice altceva, și biodiversitatea are valoarea pe care i-o acordăm noi. Atunci când privim o pădure vedem doar lemnul pe care-l putem pune pe foc sau și serviciile ecosistemice pe care ni le oferă pe termen lung? Să protejăm biodiversitatea nu înseamnă refuzul accesului oamenilor la acele resurse, ci doar valorificare lor sustenabilă. Ariile naturale sunt o sursă de venit pentru comunitățile locale pe termen lung, prin turismul rural. Turiștii sunt atrași de aer curat, peisaje frumoase, autenticitate. Aceasta poate asigura, pe termen lung, resurse substanțiale pentru comunitatea respectivă.

Desen realizat de Cristina Mădăraș – Școala Gimnazială Șutești, jud. Vâlcea

Cum ne protejăm biodiversitatea?

Tot ceea ce facem are impact asupra vieții sălbatice, de la deșeurile pe care le producem la modul în care consumăm produse și servicii. Ceea ce putem face este să alegem alternativele cele mai puțin periculoase pentru mediu. Să cumpărăm produse locale, să ne deplasăm prin mijloace de transport ecologice, să fim atenți la programele de guvernare ale celor cărora le oferim, prin vot, autoritatea și puterea de a decide la nivel local sau național.

Școala în natură, o educație despre și pentru viață

Educația de mediu are un rol esențial. Fără o educare permanentă a întregii comunității nu vom reuși protejăm biodiversitatea – comorile vii pe care suntem norocoși să le avem. Educația compensează acolo unde legea nu se pune în aplicare.

Copiii pot fi exemple foarte puternice pentru adulți. Văzând că tinerii fac o acțiune de ecologizare, unii adulți din comunitate li s-au alăturat spontan. Nu se înscriseseră ca voluntari la apelul inițial.

Ariile naturale sunt adevărate școli în aer liber. În anii copilăriei și adolescenței, trebuie să le oferim copiilor și adolescenților ieșiri în natură. Dacă le încurajăm conexiunea emoțională cu ecosistemul local, vor putea să contribuie la soluțiile de valorificare sustenabilă a biodiversității.

Iar elevii din Patrula de Reciclare au avut parte din plin de astfel de experiențe la EU Green Week 2022. Citește aici ce aventuri au trăit, alături de Profesorii Coordonatori.

Tururi ghidate în Parcul Natural Văcărești
  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii