Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cum au descoperit copiii biodiversitatea locală, în Săptămâna Verde Europeană 2022

Eu Green Week 2022, Saptamana Verde Europeana 2022, biodiversitate, Patrula de Reciclare, Asociatia Volens
20 / 06 / 2022

#2022, #biodiversitate, #editoriale, #EU Green Week, #generale, #refacerea ecosistemelor, #Saptamana Verde Europeana


Nu puteam rata Săptămâna Verde Europeană 2022 ! Oriunde am locui, în oraș sau la țară, la bloc sau la curte, în mijlocul naturii sau într-un cartier de beton, suntem în mijlocul unui ecosistem plin de comori vii – arbori, plante, animale de tot felul. Mulți dintre noi nu știm ce anume înseamnă biodiversitatea sau că supraviețuirea noastră, a oamenilor, depinde de acest mediu viu, din ce în ce mai sărac și mai vulnerabil.

Elevii din Patrula de Reciclare știu asta mai bine chiar decât adulții. Când alți tineri de vârsta lor își fac selfie-uri cu accesorii fashion, voluntarii din Patrulă fotografiază flori, albine, fluturi, păsări, specii ale căror povești fascinante le cunosc. Știu ce flori pot lua de pe câmp sau din pădure, ca să-i ducă mamei un buchețel, și ce flori trebuie admirate și lăsate la locul lor, pentru că sunt protejate. Dau bucuroși din bănuții lor de buzunar pentru a ajuta la îngrijirea unor ursuleți salvați. Plantează cu grijă puieți de arbori, după ce au învățat ce au nevoie copăceii pentru a rezista și a crește.

Săptămâna Verde Europeană 2022 – biodiversitate, zero poluare și economie circulară

Anul acesta copiii din Patrula de Reciclare au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului (5 iunie) explorând biodiversitatea și participând la Săptămâna Verde Europeană 2022! În perioada 30 mai – 5 iunie, profesorii din program au ajutat elevii să descopere, să cunoască și să îndrăgească frumusețile naturale care îi înconjoară și rolul lor esențial în viața noastră, a oamenilor.

Proiectul Asociației Volens – „Comorile vii de lângă tine” a fost eveniment-partener al EU Green Week. Ediția 2022 a acestei inițiative europene s-a concentrat pe 3 dintre prioritățile de mediu ale Pactului Verde European: economia circulară, reducerea poluării și protejarea biodiversității. Noi am ales ultimul subiect, pentru că suntem una dintre țările cu cea mai bogată biodiversitate din UE și merită să o cunoaștem și să o protejăm. 

Excursii și expediții – un exercițiu de empatie și responsabilitate

Provocarea de a descoperi biodiversitatea locală s-a dovedit, mai mult ca orice altceva, un exercițiu de empatie și responsabilitate. Să scoți copiii din școală pentru activități de teren e mereu o provocare pentru un profesor. Cu toate acestea, mulți dintre dascălii din Patrulă au făcut acest efort pentru a le oferi copiilor o experiență memorabilă de educație de mediu.

Prof. Neacșa Mihai și elevii din echipa ei de la Școala Gimnazială „Cezar Bolliac” din București au fost în excursie la Sanctuarul de urși de la Zărnești.

Am pus mână de la mână și am adoptat doi puiuți de urs pe care îi vom ajuta să fie întreținuți. Cei de acolo au nevoie de ajutorul nostru să îngrijească urșii salvați!

Neacșa Mihai
Bruni, unul dintre cei doi pui de urs adoptați de echipa Școlii „Cezar Bolliac” din București

Echipa de la Școala Gimnazială Nr.17 „Ion Minulescu” Constanța, a făcut, cu prof. Mirela Calpacenco, nu una, ci două excursii memorabile. Prima dată au mers pe faleza brațului Borcea și la grădina Zoo, iar în altă zi au vizitat Centrul de informare al Administrației Parcului Național Munţii Măcinului și au parcurs traseul Cozluk.

La Centrul de vizitare au aflat informații despre habitatele și speciile caracteristice bioregiunii stepice, au vizionat filme referitoare la biodiversitatea hercinică. Pe traseul montan au observat speciile de stejari, arțari, au întâlnit clopoțelul dobrogean, garofița pitică, fluturi, țestoase dobrogene, gușteri. Au admirat poienițele „înroșite” de nestematele Măcinului – Paeonia peregrina – bujorii!

Mirela Calpacenco
Patrula Școlii Gimnaziale nr.17 „Ion Minulescu” Constanța, pe traseu

Comorile vii din împrejurimi

Elevii de la Școala Gimnazială Gighera (jud. Dolj) au mers, cu prof. Diana Dascălu, în pădurea Zăval, unde au învățat să identifice diferite tipuri de arbori și flori.

Școala Gimnazială Gighera, jud. Dolj – lecția despre copaci, chiar pe teren

„Parcul a prins viață” cu ajutorul prof. Beatrice Standavid și al elevilor ei de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș care au montat plăcuțe explicative despre diferite specii botanice.

„Parcul prinde viață” cu ajutorul elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș

La inițiativa prof. Lucia-Camelia Știrb, elevii Școlii Gimnaziale „Aurelia și Lazăr Cosma” din Treznea (jud. Sălaj) au vizitat și ei împrejurimile.

Au identificat diferite tipuri de ecosisteme naturale terestre cum ar fi pădurea și pajiștea. Au fost încântați de asemenea că au putut să identifice câteva specii de plante și animale specifice zonei: soc, cimbrișor, fragi, broaște, fag, stejar. Pentru unele dintre acestea au căutat și întrebuințări medicinale sau cotidiene.

Lucia-Camelia Știrb
Echipa Școlii Gimnaziale „Aurelia și Lazăr Cosma” din Treznea la căutat de „comorii vii”

Și cei mici s-au aventurat în natură

Preșcolarii de la Grădinița nr.6 din Brăila (prof. Adriana Sandu) au făcut o vizită la Muzeul Plutitor al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, unde au observat fascinați viețuitoarele din zonă.

Preșcolarii de la Grădinița nr.6 din Brăila la Muzeul Plutitor

Prof. Ștefania Simona Untaru de la Grădinița „Paradisul Copiilor” din Craiova (jud. Dolj) i-a dus pe copiii din grupa mică – „Albinuțele” în Grădina Botanică „Alexandru Buia” din oraș, pentru a observa bujorii, plantă ocrotită prin lege.

Cu ajutorul lupelor, copiii au putut observa părțile componente ale florilor de bujor, dar și insectele care le vizitau.

Ștefania Simona Untaru
Copiii de la Grădinița „Paradisul Copiilor” din Craiova, la observat de bujori

Spiritul proiectului „Comorile vii de lângă tine” – dragul și grija față de natura sălbatică din jurul nostru este surprins foarte bine de prof. Felicia Chișcari, după acțiunea de plantare și ecologizare realizată alături de elevii ei de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din comuna Cârlibaba (jud. Suceava).

Departe de zgomotul și vacarmul marilor orașe, Cârlibaba, comună din zona de munte a județului Suceava, oferă locuitorilor săi șansa de a se trezi dimineața cu ciripit de păsărele, de a respira aer curat cu miros de brad și flori de câmp, de a bea apă rece din izvoarele cristaline de munte și de a se înfrupta din fructele și ciupercile pe care cu generozitate pădurea ni le dăruiește, an de an. Elevii școlii învață în fiecare an cât de important este să păstreze aceste lucruri neschimbate, participând activ la acțiuni de ecologizare, de împădurire, de colectare a deșeurilor care nu trebuie să ajungă în mijlocul naturii.

Felicia Chișcari
Îndrăgostiți de natura din jur – elevii Școlii Gimnaziale Cârlibaba, jud. Suceava

Va urma…

De fapt isprăvile profesorilor și ale copiilor din Patrulă, la Săptămâna Verde Europeană 2022, sunt suficient de multe și remarcabile ca să revenim asupra lor și în articolele următoare. Dacă acum, ne-am concentrat pe activitățile în aer liber de explorare a biodiversității, veți vedea că acest subiect poate fi abordat cu creativitate pedagogică, și în alte moduri.

În plus, la Săptămâna Verde Europeană 2022 am avut și un webinar cu invitat special – Florin Stoican, Președintele asociațiilor Kogayon și Parc Natural Văcărești, geolog și activist recunoscut pentru cauza biodiversității și a valorificării sustenabile a patrimoniului natural. Despre toate acestea, în episoadele viitoare.

Profesorii și echipele din Patrula de Reciclare care au participat la Săptămâna Verde Europeană 2022 

Simona Achim, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Baia Mare, jud. Maramureș
Ana Anton, Liceul „Carol I” , Plopeni, jud. Prahova
Violeta Bală‚ Grădinița cu P.P. „Spiru Vergulescu”, Slatina, jud. Olt
Maria Balea, Școala Gimnazială Nr. 1, Chiselet, jud. Călărași
Cerasela Băltărețu, Liceul Auto „Traian Vuia”, Tg Jiu, jud. Gorj
Elisabeta Buia, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Maieru, jud. Bistrița Năsăud
Mirela Calpacenco, Școala Gimnazială Nr. 17 „Ion Minulescu”, Constanța, jud. Constanța


Alina Cara, Școala Gimnazialä‚ Leoțești, jud. Olt
Iuliana Chiroșca, Liceul Tehnologic Special Nr.3, București
Felicia Chișcari, Școala Gimnaziaă „Ștefan cel Mare”, Cârlibaba, jud. Suceava
Diana Dascălu, Școala Gimnazialä Gighera, Gighera, jud. Dolj
Mariana Fîcou, Grădinița cu P.P. „Vis de copil”, Târgu-Jiu, jud. Gorj
Cristina Guneș, Școala Primară Coada Izvorului, Mănești, jud. Prahova
Dorina Hădărău, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Maieru, jud. Bistrița Năsăud
Mihaela Leuștean, Școala Gimnazială „C. Băicoianu”, Tâncăbești, jud. Ilfov
Neacșa Mihai, Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”, București
Liliana Picu, Școala Gimnazială Malovăț, Malovăț, jud. Mehedinți
Veronica Pocovnicu, C.S.E.I. „Maria Montessori”, Constanța, jud. Constanța
Irina Radu, Școala Gimnazială „H.M.Berthelot”, Ploiești, jud. Prahova
Marioara Ruja, Grădinița P. N. Nr. 3, Caracal, jud. Olt


Adriana Sandu, Grădinița Cu P.P. Nr.6, Brăila, jud. Brăila
Beatrice Standavid, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Târgu Mureș, jud. Mureș
Lucia-Camelia Știrb, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Zalău, jud. Sălaj
Andra Ștefănescu, Grădinița cu P.P. „Crai nou”, Ploiești, jud. Prahova
Andrea-Claudia Szakacs, Grădinița cu P. N. Araci, jud. Covasna
Alemănuța Toader, Școala Gimnazială Marpod, Marpod, jud. Sibiu
Ștefania Untaru, Grădinița cu P. P. „Paradisul Copiilor”, Craiova, jud. Dolj
Carmen Vrânceanu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, Mizil, jud. Prahova