Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cultivăm noi începuturi – Interviu la Radio România Cultural cu prof. Sorina Lungu, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Matca, județul Galați

Noi începuturi - interviu la Radio Romania Cultural cu Sorina Lungu, Profesor Coordonator Patrula de Reciclare
4 / 01 / 2022

#2021, #generale, #interviuri, #Patrula de Reciclare in presa, #profesori premiati


„ Cultivăm noi începuturi ” scrie pe un copac tânăr din curtea școlii gimnaziale din comuna Matca. Este gândul elevei din clasa a VIII-a care l-a plantat. Azi, curtea școlii e o grădină uimitoare. În școală se colectează selectiv deșeurile iar elevii au învățat una dintre cele mai importante lecții – cumpătarea. Motorul acestor schimbări e prof. Sorina Lungu, coordonatoarea Patrulei de Reciclare a școlii.  „Fiecare gest contează pentru mediu și schimbarea trebuie să înceapă cu propria persoană”, e de părere profesoara de biologie și „șefa” patrulei de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Matca. Ea este câștigătoarea concursului “Fa ceva bun, mai puțin plastic de acum”, organizat de Patrula de Reciclare cu sprijinul La Fântâna România. A fost profesorul cu cele mai multe nominalizări din partea elevilor.

Dna Sorina Lungu a fost invitată la emisiunea „IClasă”, la Radio România Cultural. Un interviu de Lidia Laic, pe care îl puteți asculta aici.

Dacă poți tu, învață-l și pe altul

Noi începuturi - interviu la Radio Romania Cultural cu Sorina Lungu, Profesor Coordonator Patrula de Reciclare

Lidia Laic: Ați început cu propria persoană. Cum este să spui „GATA! De acum o să fiu mai prietenos/prietenoasă cu mediul, cu tot ce am în jur, o să mă uit cu mai mare grijă la ce păstrăm și la ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare. Cum este să faci asta?”

Sorina Lungu: Da, am început cu mine, acum vreo 5-6 ani. Startul l-a dat fetița mea. În prima fază am avut casa plină cu bilețele care să ne ajute să putem colecta selectiv gunoiul. Apoi ne-am organizat astfel încât, atunci când mergem la cumpărături, chiar dacă avem lista făcută și suntem mereu în viteză, să ne oprim puțin și să ne uităm ce anume cumpărăm, în ce ambalaj, cum putem reduce consumul și de ambalaje și de PET-uri, de orice.

Putem să facem economie și asta vreau să-i învăț pe elevi. Suntem într-o zonă în care părinții lor au venituri din solarii, din legume. Matca este plină de solarii legumicole. Este un lucru bun, dar are totuși un impact asupra mediului înconjurător. Nu putem să reducem această practică, pentru că din asta trăiesc, dar trebuie să ne gândim la ceva bun, în schimb. Așa am găsit colectarea selectivă, pentru că poate să o facă oricine. Să reciclăm selectiv putem să învățăm cu toții.

Este greu să ne dezicem de niște obiceiuri împământenite, dar, atunci când reușim, aducem în viața noastră niște lucruri extraordinar de frumoase. După ce am văzut ce am putut să fac m-am gândit că pot să-i educ și pe elevii mei să facă lucrurile acestea. Prima dată ei și după, încet, încet, părinții și comunitatea.”

Noi începuturi pentru elevii din Matca – Patrula de Reciclare

Noi începuturi - interviu la Radio Romania Cultural cu Sorina Lungu, Profesor Coordonator Patrula de Reciclare

L.L: Ce altceva i-ați mai învățat pe copii?

S.L.: Noi în fiecare semestru am colectat hârtie și PET-uri. Din octombrie 2021, ne-am înscris în Patrula de Reciclare și suntem foarte mândri de acest lucru! Am început activitatea cu „Ziua verde”, pe 29 octombrie, când ne-am transformat curtea școlii într-o mini livadă de pomi fructiferi. Noi am plantat 24 de pomi fructiferi și așteptăm cu nerăbdare să-i vedem înfloriți și să le culegem roadele. Pe lângă ei ne-am plantat acum două săptămâni, bulbi de lalele. Copiii au reacționat atât de frumos, încât mi-au umplut inima de bucurie. Atunci când am plantat, o fetiță de la clasa a VIII-a a scris pe copăcelul ei: „Cultivăm noi începuturi”.

Apoi, în fiecare clasă avem câte trei cutii – galbenă, albastră și verde, pentru plastic, hârtie și sticlă, pe care le putem colecta selectiv. „Patru fantastici”, le spunem noi, de la clasa a VIII-a ne-au făcut un clopoțel din PET-uri. Acum vrem să-l îmbrăcăm în Moș Crăciun și să-i punem o pancartă cu „RECICLEAZĂ, REFOLOSEȘTE!”

10 reguli de urmat acasă

Noi începuturi - interviu la Radio Romania Cultural cu Sorina Lungu, Profesor Coordonator Patrula de Reciclare

L.L.: Aveți un „Moș Crăciun” mai altfel, care nu aduce neapărat daruri, dar vine cu sfaturi bune.

S.L. Dacă poți tu, învață și pe cel de lângă tine, și îi vei aduce un zâmbet. Și chiar zâmbesc când intru în clasă și văd aceste cutii colorate, mai ales cea de hârtii este plină mereu. Încă încercăm să nu mai rupem foi din caiet, să folosim caietele integral, mai ales caietul de biologie, care este atât de subțire. Îl scriem dintr-o scoarță într-alta, pentru că s-au cheltuit niște bani, cineva a muncit și, poate, a tăiat un copac pentru el. Avem de învățat și de la copii. La opționalul „Educație pentru mediu”, i-am pus să găsească reguli pe care pot să le facă ei și familiile lor, antirisipă. Am descoperit împreună următoarele reguli:

  1. Când ne spălăm pe dinți să închidem apa.
  2. Facem duș, în locul unei băi în cadă.
  3. Folosim o lacrimă de pastă de dinți și o lacrimă mai mare de șampon, nu mai mult, pentru că are același efect.
  4. O rugăm pe mama să nu arunce zațul de cafea și să-l pună la o floare, deoarece este un bun îngrășământ.
  5. Cojile de ou le strângem, le uscăm, le mărunțim și să le folosim ca îngrășământ la flori.
  6. Mergem și pe jos, nu doar cu mașina.

O dată cu înscrierea în Patrula de Reciclare, elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și familiile din comuna Matca au parte de noi începuturi.