Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula de Reciclare de la Izbiceni, campionii cu trei trofee

14 / 06 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #cel mai activ profesor, #Olt, #poveste


Pe domnul Rudolf Kuttesch, profesorul coordonator al Patrulei de reciclare a Școlii gimnaziale din Izbiceni, l-ați mai cunoscut. Prin luna martie, când ne uimea deja cu cantitățile de DEEE colectate împreună cu agenții lui, la raportarea rezultatelor intermediare ale programului. Acum, cu 12.100 de kg DEEE colectate pe parcursul anului școlar, pe tinerii de la Izbiceni și pe profesorul lor îi cunoaște o țară întreagă drept campioni ai reciclării.

Cele două premii naționale și unul județean câștigate la Ediția 2013 reprezintă o premieră în programul Patrula de reciclare și un nou record la care să aspire viitorii participanți.

Disciplina, perseverența și exemplul personal, ingredientele unei rețete a succesului

Cu siguranță fiecare Patrulă a avut propriile metode de colectare și mobilizare, pe care le recunoaștem și le apreciem. Rezultatele spectaculoase ale celor de la Izbiceni ne fac totuși curioși să aflăm… cum se poate? Să vedem cum arată ”rețeta” lor.

Primo: se pune la bază un profesor foarte motivat.

”Am crezut de la bun început în această acţiune și am știut că vom câștiga, dacă reușim să ducem până la capăt fiecare activitate, să facem ca fiecare rotiţă din acest angrenaj să funcţioneze ”nemțește”, astfel încât cercul să se închidă la final.” 

Apoi: se comunică intens și clar obiectivele programului, cât mai multor tineri.

Am prezentat copiilor de la grădiniţă şi elevilor din ambele cicluri de învăţământ scopul acestei ample acţiuni la nivel local şi naţional. Am organizat o reuniune în sala Centrului Cultural „Tudor Gheorghe” din comuna noastră. Pe baza broșurilor și a filmelor RoRec, am dezbătut cele mai importante aspecte despre colectarea selectivă a DEEE, reciclare și economisirea resurselor.”

Ajungem la punctul-cheie: se alege un grup de agenți de reciclare harnici, motivați, cu drag de natură și grijă față de comunitate și nu doar dintr-o singură clasă. Se dovedește că domnul Kuttesch, profesor de arte plastice, nu încurajează doar talentele creative ale copiilor, ci îi și mobilizează cu o strictețe ”militară”!

Fiecare elev din clasa mea a ținut legătura și a coordonat ”Patrula de reciclare” dintr-o altă clasă. Am aplicat principiul de instruire al marilor armate din istoria lumii: un ostaş bun instruieşte 10, care, la rândul lor, instruiesc fiecare câte 10, ş.a.m.d.” Ei, cum vi se pare până acum?

DEEE oricine are, nu scapă de colectare

Să colectezi 12,100 kg de deșeuri electrice înseamnă eforturi susținute. După alcătuirea Patrulei au urmat activități permanente de informare și conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă DEEE-urile, de la împărțirea de fluturași la bătutul ”din ușă în ușă” și apelurile adresate prin televiziunea locală. Inițiativele Patrulei au contat pe sprijinul decisiv al dascălilor, elevilor și părinților. Nu a rămas niciun vecin, nicio rudă și niciun prieten fără ”instructajul” de rigoare dar, mai ales, fără a fi convins să se debaraseze de vechiturile electrice din casă.

Membrii Familiei Recicleanu împrăștiați prin gospodăriile din Izbiceni dar și prin localitățile din jur au luat așadar calea cea dreaptă a protejării mediului. Iar kilogramele au început să se acumuleze…

În cei 37 de ani de activitate didactică am constatat că nu există motivaţie mai mare pentru elevi (în orice fel de acţiune), decât exemplul personal, dezbaterea corectă şi sinceră a tuturor problemelor legate de respectivul proiect, precum şi seriozitatea, perseverenţa, stăruinţa în derularea proiectului. Am elevi care, ajutați de părinți, au strâns singuri peste 900 kg de DEEE. ” ne dezvăluie profesorul Kuttesch.

În tot acest răstimp, au pus în practică și metode ”neconvenționale” de comunicare și promovare a misiunii lor: au făcut un concurs de fotografie, un atelier de ”face-painting”, au creat o mascotă și au organizat ”Sărbătoarea mâinilor harnice”.

Merită să remarcăm un merit important – deși au constatat că s-au distanțat mult de ceilalți concurenți încă din topurile cantităților intermediare, Patrula de la Izbiceni nu s-a oprit, nu a încetinit, nu s-a lăsat pe confortul laurilor promiși. Au luptat până în ultimele zile nu atât ca să îi depășească pe alții, ci ca să se depășească pe ei înșiși, să vadă cât de sus pot ajunge. Își propunseseră 10.000 kg DEEE colectate, au realizat peste 12.000.

Meritul acestui succes revine tuturor copiilor, dascălilor, părinţilor din această localitate, şi nu numai. Dincolo de cele 12 tone de DEEE colectate, cred că mai importantă a fost componenta educativă  a acestei ample acţiuni naţionale.” spune profesorul Rudolf Kuttesch.

Avem, în Patrula de reciclare a Școlii gimnaziale din Izbiceni, un exemplu inspirațional de performanță, dăruire și fair play. Bucuria descoperirii câștigătorilor și a reușitelor lor nu se oprește însă, aici.

Pe perioada verii, vom face un tur simbolic prin țară, oferindu-vă mereu noi povești de la premianți. Sunteți gata de drum?