Așa profesor, așa elevi. Așa îndrumare, așa rezultate. Pe de-o parte, Patrula Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” a câștigat, cu peste 1.500 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), premiul pentru că au făcut posibilă colectarea celei mai mari cantități de DEEE colectată per agent în județul Timiș. Pe de-altă parte, această „recolta” ar fi fost imposibilă fără îndrumarea și motivația insuflată de prof.ing. Liana Budure, declarată cel mai activ profesor al Patrulei din județ.
Materialele primite de la Asociația Română pentru Reciclare RoRec (broșuri, pliante, containere și insigne) au făcut înconjurul școlii. Agenții le-au arătat și le-au împrumutat cu generozitate colegilor – o generozitate ”strategică” pentru că, astfel, i-au ajutat să afle aspecte fundamentale ale colectării DEEE și să se simtă parte din misiunea ecologică a Patrulei.
Au venit și cu ”nota personală” – și-au realizat propriul afiș, pe care apoi l-au multiplicat. Creativitatea lor a luat și forma felicitării de Crăciun, la finalul anului 2012. Felicitarea a împletit urările cu un îndemn… specific:
„Noi, cei care…
PATRULA DE RECICLARE
O formăm,
Un Crăciun fericit vă urăm!
Pentru a nu polua,
Vă rugăm a recicla!”
Curând, Patrula de reciclare a devenit un subiect inconturnabil pentru oricine intra în Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” – pe panoul special creat de agenți pentru a-și promova misiunea, tronau: poezii, sloganul și îndemnurile Patrulei, poze, desene, pliante și colaje.
Doamna profesor Budure a adaptat discursul privind importanța colectării de DEEE nivelului fiecărei grupe de elevi – gimnaziu și liceu. Ajutată de 2 consilieri de la Agenția pentru Protecția Mediului Timișoara, profesorul coordonator a organizat acțiunea denumită „E timpul reciclării”. Elevii au văzut prezentarea intitulată „Gestiunea deșeurilor DEEE” și filmul documentar despre „Instalații de prelucrare – tratare – reciclare a DEEE”. Elevii au avut prilejul unei călătorii vizuale prin procesul colectării și reciclării DEEE și, mai ales, să discute cu doi specialiști.
Deoarece clasele primare ale liceului sunt situate într-o altă clădire, Patrula de Reciclare a purtat mesajul și celor mici și ”veciniilor” liceului (companii și magazine). Reprezentanții Patrulei au ținut un discurs public, au pledat pentru crearea unui reflex în colectarea DEEE. Au împărțit pliante elevilor claselor primare, agențiilor economici și trecătorilor din zonă și i-au convins pe aproape toți să predea deșeurile electrice și electronice la colectare, mai ales că se apropia „Curățenia de primăvară”.
Patrula liceului timișorean a dovedit că poate avea un impact consistent în ceea ce privește comportamentul ecologic în orașul lor. Datorită participării lor și a mobilizării locuitorilor, Timișoara a devenit Capitala Earth Hour Romania 2013.
Liana Budure și Agenții Liceului n-au ratat nicio ocazie să-și comunice obiectivul – au sprijinit, ca voluntari, și campania de colectare DEEE organizată de Primărie, în parteneriat cu Asociația RoRec. Au împărțit pliante și au dat un interviu la studioul local al TVR. Au luat parte la tombola pentru deponenții de DEEE organizată de Primărie și au fost premiați pentru cantitatea de deșeuri la colectarea căreia au contribuit.
„Ne-am atins scopul urmărit – promovarea colectării selective a deșeurilor DEEE. Am devenit astfel ambasadorii mesajului ecologic de reducere a poluării prin reciclare și modele pentru cei din jurul nostru – elevi, profesori, agenți economici și părinți”, ne-a mărturisit doamna profesor Liana Budure.
Sperăm ca performanțele de la ediția 2012-2013 ale Patrulei de la Liceul teoretic ”Nikolaus Lenau” să-i inspire și să-i motiveze și pe colegii de la celelalte unități de învățământ din județ care li s-au alăturat și în acest an școlar și să continue tradiția comportamentului ecologist local.