Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Portrete ale fericirii

29 / 10 / 2014

#ele.ro, #ziua patrulei de reciclare


Copiii și adolescenții trăiesc într-o lume guvernată de imagine mai mult decât de cuvânt. Fie că desenează sau fotografiază, fie că citesc benzi ele1desenate sau se uită la televizor, fie că își trimit MMS-uri sau postează pe rețelele de socializare, tinerii au o relație strânsă cu tot ceea ce este vizual. Ei comunică astfel experiențe, descoperiri, prietenii, stări de spirit, realizări. În fond, ce poate fi mai simplu de făcut decât… o poză? Un click, și gata! Oare? Nu orice fotografie are efectul scontat, nu va reține atenția, nu va obține prea multe ”like”-uri și nici nu se va propaga ”viral” în comunitățile online dacă nu ”spune” ceva.

Poza care povestește

Profesorii și elevii voluntari ai Patrulei de Reciclare au descoperit că nu este chiar atât de ușor să faci o poză bună, mai ales atunci când ea trebuie trebuie să ”spună” o poveste – să transmită un mesaj, să realizeze o legătură, să inspire un gând, să mobilizeze la acțiune pe oricine o privește. Nemaivorbind de caracteristicile tehnice, indispensabile – lumină, încadrare, claritate.

Așa că, agenții Patrulelor locale premiate la nivel național la ediția 2013-2014 a programului au avut parte de ajutor ”profesionist”. Fotografii Adrian Sulyok și Adrian Calev le-au oferit un atelier de specialitate, la Ziua Patrulei de Reciclare.

ele2”Am povestit despre reguli de bază în compoziție, aplicată inclusiv la faimoasele selfie-uri cu telefonul mobil, le-am vorbit despre atitudinea fotografului, despre lumină, momentele și personajele de surprins atunci când sunt implicați în campaniile de informare și conștientizare” spune Adrian Sulyok.

”I-am învățat că o fotografie se face din suflet, cu mare atenție la detalii, pentru a putea transmite emoție și culoare. Pe cei mici îi interesa mai mult să aibă ”curajul de a sta în fața aparatului, să pozeze ca niște vedete. Cei mai mari erau curioși să jongleze cu obiectivele, lumina, compoziția. I-am îndrumat să realizeze dar și să recunoască o fotografie de calitate” își descrie experiența Adrian Calev.

Albumul ”de familie” al Patrulei din toată țara

Cei doi fotografi au și imortalizat ”chipuri, expresii pozitive, bucuria copilului lăsat liber să imagineze și să creeze, știind că întreaga zi îi este dăruită, într-o manieră constructivă și educativă” își amintește Adrian Calev.

”În fața acestor ”portrete ale fericirii” am înțeles odată în plus importanța gesturilor prin care ajutăm, instruim și recompensăm o generație pe caleele3 să conștientizeze responsabilitatea față de mediu și care nu ne mai lasă să fim indiferenți. Este important ca aceste acțiuni să continue, cu succes, în cât mai multe școli și comunități, astfel încât, an de an, albumul foto ”de familie” al Patrulei de Reciclare să fie din ce în ce mai consistent” speră Adrian Sulyok.

Cum arată bucuria de a învăța, de a dobândi noi abilități, și, datorită lor, de a produce schimbarea pe care ți-o dorești? Se vede în albumele Zilelor Patrulelor de Reciclare de pe Facebook.

Fiecare zâmbet surprins pe chipurile copiilor și profesorilor sărbătoriți la aceste evenimente se datorează nouă, celor care ne-am debarasat de deșeurile de echipamente electrice, ajutându-i astfel să își îndeplinească misiunea și să ajungă câștigători naționali. Și în acest an școlar, cu același gest, putem picta ”portrete ale fericirii” pe chipurile a peste 15.000 de copii și adolescenți din toată țara.