Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Un experiment de solidaritate in Romania

11 / 09 / 2014

#50g DEEE, #baisoara, #campanie ziare.com, #judetul bihor, #povestile Patrulei, #premiu național, #solidaritate, #Suporterii Patrulei


Solidaritatea fata de cauzele nobile are multe forme, in zilele noastre. Ni se cere sa dam bani. Sau sms-uri. Sa iesim in strada, sa dam share pe Facebook, sa semnam petitii, sa scriem la ziar, sa donam alimente, sa cumparam un anumit produs. Zeci de gesturi prin care sa ajutam oameni, sa sprijinim idei, sa facem o lume mai buna. Anul acesta, fiecare roman a avut ocazia sa ajute intr-un mod inedit copiii din judetul sau – si anume, colectand 50 de grame de… deseuri electrice, pentru proiectul Patrula de Reciclare.

50 de grame. Putin sau mult?

Editia 2013-2014 a programului national de educatie de mediu s-ar fi putut desfasura cu sloganul „Scapa de deseuri si ajuta-i sa castige!”. Asta am avut de facut ca sa ne ajutam copiii sa castige un premiu national: sa dam la reciclare, simplu si gratuit, aparate electrice vechi si stricate mai mici, ca bateriile si becurile, sau mai mari… O cantitate de cel putin 50 g de astfel de deseuri de persoana, un gest simbolic prin care sa aratam ca sustinem mesajul copiilor si ca am inteles ca trebuie sa le urmam exemplul. Ei bine, locuitorii din 4 judete au reusit sa se mobilizeze si sa atinga aceasta „performanta”. Felicitari asadar bihorenilor, covasnenilor, sibienilor si valcenilor!

Pe parcursul anului scolar trecut, cel putin un milion de romani au aflat cum trebuie sa se debaraseze corect de vechiturile electrice inutile. Daca fiecare dintre noi vom preda macar 50 g de deseuri electrice pe an, din ce in ce mai multe judete vor fi campioane ale Patrulei de Reciclare.

Raspunsul e simplu: sigur exista cel putin 50 de grame de deseuri electrice in casa sau in biroul fiecaruia dintre noi. Doar inseamna trei baterii… Sau un neon, un telefon sau o jucarie stricata. Nici nu este o problema de efort sau cheltuiala – deseurile mari sunt preluate gratuit, de la domiciul sau sediul deponentilor, iar cele mici pot fi duse la institutiile de invatamant sau la punctele de colectare care exista in magazine din fiecare judet. De ce sa le aruncam la gunoi in loc sa dam o mana de ajutor?

Reactie in lant

Prin acest obiectiv ce se putea atinge doar printr-o reactie colectiva, Patrula de Reciclare a facut, in felul sau, un experiment asupra solidaritatii, in Romania. Citește mai departe pe ziare.com