Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ziua Mondială a Reciclării 2022. Deșeurile – gunoiul care ne sufocă sau resursele care ne salvează? Reciclarea face diferența.

Ziua Mondială a Reciclării 2022, Patrula de reciclare, Ghidul Bunelor Eco-Maniere
18 / 03 / 2022

#2022, #editoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #reciclare, #Ziua Mondiala a Reciclarii


Este Ziua Mondială a Reciclării 2022. 18 martie este data la care, în fiecare an, vorbim despre reciclare – procesul tehnologic prin care obiectele folosite sunt transformate în material pentru produse noi. Este o activitate esențială pentru viitorul omenirii. Unii ar merge atât de departe încât să spună „reciclez, deci exist”, parafrazând un citat celebru. Indiferent dacă suntem de acord sau nu, trebuie să admitem că reciclarea influențează din ce în ce mai mult modul în care existăm și vom continua să o facem, din două perspective importante.

Prin reciclare reducem cantitatea de gunoi care ne copleșește

Pe de o parte, avem nevoie să reducem cantitatea de gunoi pe care o producem, la nivel global, în fiecare an – peste 2 MILIARDE DE TONE, estimată să crească la 3,4 MILIARDE DE TONE în 2050. Din această cantitate greu imaginabilă, doar 19% este reciclată și compostată. Restul gunoiului are 3 destinații principale: groapa de gunoi, incinerarea sau natura. Aceasta înseamnă munți de gunoi, insule de plastic în mijlocul oceanului, poluare masivă a ecosistemului și resurse irosite.

Ambalaje reciclabile din care se pot confectiona alte obiecte

A șaptea categorie de resurse

Pe de altă parte, în ritmul alert în care epuizăm cele 6 tipuri de resurse naturale, reciclarea devine o a șaptea resursă. Întreaga noastră viață depinde de 6 categorii de resurse naturale: aer, apă, petrol, gaz, cărbune și minerale. Ne bazăm pe ele pentru a supraviețui, ca indivizi dar și ca specie. Le consumăm mult mai rapid decât se pot ele regenera, producând obiecte cu o perioadă de viață din ce în ce mai scurtă.

Prin reciclare, însă, putem recupera cantități importante de materiale astfel încât să protejăm și să economisim resursele naturale.

În fiecare an, reciclarea reduce 700 milioane de tone de emisii de CO2. De asemenea, asigură până la 40 % din materia primă pentru industrie. Sticla și metalul pot fi refolosite la infinit, prin acest proces. Reciclarea hârtiei și lemnului salvează păduri și ecosisteme. Plasticul recuperat înseamnă mai puțin petrol folosit la producerea de material plastic nou.

Noi începuturi - interviu la Radio Romania Cultural cu Sorina Lungu, Profesor Coordonator Patrula de Reciclare

Ziua Mondială a Reciclării 2022 și colectarea noastră de fiecare zi

Dacă vrem ca deșeurile să ne ajute, în loc să ne îngroape, noi, consumatorii, trebuie să le colectăm selectiv. Aceasta este principala noastră contribuție la reciclare. Presupune să știm care sunt diferitele categorii de deșeuri, cum ne debarasăm responsabil de fiecare și unde trebuie să ajungă atunci când le scoatem din casă.

Cum colectăm corect? Nu e complicat. În Ghidul Bunelor Eco-Maniere găsiți informații și îndrumări ca să știți cum colectați deșeurile de ambalaje, aparatele electrice, becurile arse și bateriile uzate, deșeurile de alte tipuri – menajere, compostabile, speciale, periculoase. Sunt explicate și simbolurile de pe ambalaje care spun cum au fost produse sau cum să ne debarasăm de ele. Capitolele dedicate reciclării abundă în sfaturi practice ușor de aplicat și exemple din viața reală a copiilor din Patrulele de Reciclare coordonate de profesori voluntari minunați.

Bunele eco-maniere înseamnă să trăim cu grijă și respect față de Planetă, combinând efortul de a reduce cât mai mult cantitatea de gunoi cu bunul obicei de a colecta și trimite la reciclare toate tipurile de deșeuri pe care le generăm, zi de zi.

Iar de Ziua Mondială a Reciclării 2022, pe 18 martie, să ne alăturăm mișcării globale care o susține. Promovați reciclarea prin toate mijloacele la care aveți acces – presă, rețele sociale, evenimente, interacțiuni în comunitate.