Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ziua Pământului ar trebui să fie în fiecare zi

23 / 04 / 2020

#editoriale, #generale, #interviuri, #patrula 2020, #Patrula de Reciclare in presa, #ziua pamantului


Actualitatea TV Live – emisiunea „La noi și în lume”
Interviu Andreea Calev Idriceanu, Project Architect Patrula de Reciclare
22 aprilie 2020

Mihaela Gorodcov: Azi e Ziua Pământului, astăzi celebrăm, astăzi ne amintim. Mâine vom reveni la problemele noastre uităm de copaci, uităm de flori, uităm de tot și nu ne mai pasă. Și totuși cum ar trebui să facem?  Andreea, tu care ești atât de implicată în protejarea mediului, ce ne sfătuiești ?

Andreea Calev Idriceanu: Este foarte important să considerăm că în fiecare zi este Ziua Pământului, nu doar o dată pe an. Manifestul 2020 al mișcării Earth Day (Ziua Pământului) este „Earthrise” iar cuvântul-cheie este SAVE (salvăm). Este, de fapt un acronim compus din 4 apeluri la acțiune, pe care le regăsim și la parogramul nostru de educație de mediu, Patrula de Reciclare: Speak up (comunicați), Act (acționați), Vote (care, în cazul Patrulei, este „faceți Voluntariat”) și Educate (educați).

Așadar, o mișcare globală – Ziua Pământului și o mișcare națională, Patrula de Reciclare, se întâlnesc în obiectivul comun de a milita pentru cauza mediului, prin comunicare, educație și voluntariat.

Programul nostru de educație de mediu tocmai a împlinit 9 ani acum în aprilie și provocarea noastră pentru acest an este să reciclăm obiceiuri greșite față de mediu. Avem o campanie care se numește „20 de idei eco pentru 2020” care acoperă aproape toate direcțiile pe care Earthrise le vizează, la rândul său. Ne situăm, deci, în linia, preocupărilor mondiale pe teme de mediu.

Ar trebui să declarăm „ Ziua Pământului ” în fiecare zi

M.G.: Aș vrea să rămânem la acest domeniu al educației, care mie mi se pare vitală. Ea trebuie să înceapă de la vârste foarte fragede pornind de la lucruri banale – de la a nu a arunca pe jos o bucățică de hârtie până la implicarea copiilor și tinerilor în activități de voluntariat. Consider educația un pilon al societății. Tu ce părere ai ?

A.C.I.: Din păcate, la noi, Educația și Mediul sunt un fel de „Cenușărese”, adică domenii neglijate foarte mult. Dar noi nu ne lăsăm. Implicăm anual sute de școli din toată țara, din mediul urban și din cel rural. Îi susținem pe profesori și elevii lor să devină promotori ai obiceiurilor corecte față de mediu. Copii învață principii ecologice, le aplică în familie, și conving și alți membri ai comunității să le urmeze.

Indiferent că stăm în case, ca acum, sau că ne putem mișca liberi oriunde, trebuie să înțelegem că nu este așa de greu să fim responsabili față de Pământul pe care trăim. Obiceiurile corecte, precum colectarea corectă a deșeurilor, reducerea risipei alimentare, reducerea risipei de apă și a altor resurse limitate sunt modul în care avem grijă de noi înșine și de familiile noastre. Unul dintre profesorii Programului spunea „colectarea selectivă trebuie să devină ca spălatul pe dinți – nu aștepți o recompensă pentru asta, o faci pentru că este bine pentru sănătatea ta.” Din această perspectivă, putem sărbători „Ziua Pământului” în fiecare zi.

Managementul responsabil al deșeurilor nu se poate opri nici pe perioada carantinei.

M.G.: Trebuie să reducem risipa în viața de zi cu zi. Trebuie să avem grijă să economisim resursele, să conștientizăm că nu sunt inepuizabile.

A.C.I.: Deși anul acesta are o arie mai largă de teme abordate, Patrula de Reciclare s-a concentrat, în primele 8 ediții, pe încurajarea colectării selective a deșeurilor electrice. În continuare, acest subiect rămâne printre obiectivele programului. Suntem parteneri ai Asociației Române pentru Reciclare RoRec iar voluntarii Patrulei promovează campania de colectare a deșeurilor electrice în București și Ilfov. Patrula de Reciclare merge mai departe cu diverse activități de educare si de informare în comunități. Luptăm în continuare pentru schimbarea obiceiurilor greșite și transformarea lor în obiceiuri corecte.

Datorită eforturilor Operatorilor Parteneri, echipajele care preiau aparate electrice vechi sau defecte de la domiciliul cetățenilor sunt pe traseu. Și acești oameni sunt, într-un fel, în „linia întâi”, și își continuă activitatea pentru că, asemenea multor alte aspecte, managementul responsabil al deșeurilor nu se poate opri nici pe perioada carantinei.

M.G.: Cum promovați această campanie ? Ai spus că acum se desfășoară în București și Ilfov cum s-ar putea extinde în toată țara ? Care sunt pașii care ar trebui făcuți ca mesajul vostru să ajungă în cât mai multe zone ale țării ?

A.C.I.: Avem Operatori Parteneri în toată țara, care, în mod normal, preiau deșeurile electrice din gospodării. Momentan, unele județe nu pot fi deservite, din cauza pandemiei. În compensație, se preiau comenzi la call center-ul nostru Tel Verde 0800.444.800. Oamenii din toată țara pot suna pentru a solicita preluarea gratuită a deșeurilor mari și voluminoase de la domiciliu. Comenzile se înregistrează și vor fi onorate imediat după ridicarea restricțiilor.

Vă invităm să ne spuneți ce obiceiuri v-ați schimbat, ce practici responsabile aplicați în viața de zi cu zi

M.G.: Mi se pare extraordinar efortul pe care îl faceți, încă de la nivelul copiilor de grădinița. In afara de reciclarea deșeurilor electrice, sunt și alte domenii vizate ? Ce alți parteneri aveți ?

A.C.I.: Principalul nostru partener este populația. Cele 20 de idei eco pe care noi le-am lansat pentru 2020 cuprind multe teme, începând cu reciclarea deșeurilor și economisirea resurselor la reducerea cantității de deșeuri, a folosirii plasticului, reducerea activităților și produselor poluante, susținerea regenerării anumitor ecosisteme și voluntariatul în cauze de mediu.

Profesorii și elevii voluntari, cu sprijinul partenerilor noștri (organizații, presă și autorități locale) militează pentru a acoperi toată această plajă de educație de mediu și a integra aceste modele de comportament corect și responsabil. Sunt o mulțime de gesturi care se pot face ușor dar au un impact benefic mare. Noi vă invităm să ne spuneți ce obiceiuri v-ați schimbat, ce practici responsabile aplicați în viața de zi cu zi, exemple bune pe care noi le putem comunica mai departe, pe canalele noastre de comunicare –  patruladereciclare.ro și contul Facebook.

Educația înseamnă mai mult decât Învățământ

M.G.: Există vreo colaborare cu Ministerul Educației ?

A.C.I.: Programul funcționează cu avizul Ministerului. De aceea este și atât de important pentru profesori. Semnăm contracte de voluntariat și respectăm standardele prevăzute de Minister.

M.G.: Invățământul și educația sunt lucruri diferite. Invățământul se concentrează pe informația transmisă elevilor, dar Educația este ceva mult mai complex și care presupune o deschidere mult mai mare către ansamblul comportamentului nostru în societate. Cum ne ajută legislația ? Sunt amenzile suficient de mari ?

A.C.I.: Legislația, în principiu, ne ajută. Există amenzi și pentru persoane fizice și pentru cele juridice. Dar, pentru a funcționa, legea trebuie să se și aplice.

Sunt și oameni care nu așteaptă ca lucrurile să se întâmple numai din direcția autorităților.

Vă dau un foarte bun exemplu că este posibil să faci ceva, dacă vrei cu adevărat. Noi am sărbătorit Ora Pamântului în ultima sâmbătă din luna martie. A fost o implicare extraordinară. Zeci de profesori împreună cu elevii lor și–au mobilizat colegi, familii și prieteni să facă gestul simbolic de a stinge lumina, au trimis sute de poze, desene, filme, mesaje. S-au organizat de la distanță și toată comunicarea a fost online. Pe site sau contul nostru FB veți vedea ce efervescență a fost în cadrul acestui proiect, derulat de la distanță.

Acum când stăm acasă cred că putem să profităm ca să ne informăm, să înțelegem, să citim de ce este nevoie să facem aceste lucruri. Este, de asemenea, momentul să comunicăm ce am descoperit, ce credem că facem bine, dacă tot avem acces la atâtea rețele de socializare. Avem ocazia să arătăm și altora cât este de simplu să respecți natura, comunitatea în care trăiești și viața celor din jurul tău.

M.G.: Azi am dedicat toată emisiunea noastră Mamei Pământ. Grija față de mediu trebuie să fie ceva instinctiv, înseamnă de fapt grija față de viața noastră.