Avem cel puţin o mie de motive să credem în puterea Patrulei de Reciclare de a face din România o ţară mai curată. Nu, nu exagerăm. Fiecare dintre cei peste 1000 de Profesori Coordonatori ai Patrulelor active la această ediţie reprezintă un astfel de motiv. Fiecare din elevii înscrişi în Patrulă va deveni un reper al comportamentului corect faţă de de colectarea şi reciclarea deşeurilor, deci considerăm profesorii coordonatori drept originea unei avalanşe de fapte bune care va păstra frumuseţea lumii din jurul nostru.
În judeţul Giurgiu sunt, astăzi, 19 astfel de profesori. Printre ei, cel mai activ profesor coordonator al Patrulei la ediţia 2012-2013 – Petronela Stoian, de la Liceul tehnologic «Miron Nicolescu», continuă să-i ajute pe elevii ei ”să înţeleagă răspunderea pe care o au faţă de ocrotirea resurselor naturale, pentru a le transmite nealterate posterităţii.”
Bine spus – posteritate, pentru că în 2012, când s-a înscris pentru prima oară în program, Petronela Stoian a deschis un nou drum pentru elevii liceului ei, poate pentru mulţi ani de acum înainte.
Prima „promoţie” de agenţi ai Patrulei au început să promoveze colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice cu un exerciţiu creativ – au făcut felicitări tematice de Crăciun. Un instrument util strategiei de stimulare a colectării, cu atât mai mult cu cât o aduce în atenţia oamenilor în perioada Curăţeniei de Sărbători.
Cu această ocazie, au luat parte şi la concursul pentru felicitarea de Crăciun a Patrulei organizat de Asociaţia RoRec, deci au avut parte şi de experienţa competiţiei.
La începutul anului 2013, fiecare elev şi profesor din liceu făcuse un „raid” prin gospodăria personală şi contribuise cu aparate stricate, becuri, baterii. Deja, Patrula îşi îmbogăţise rândurile cu zeci de susţinători.
Agenţii Patrulei Liceului tehnologic „Miron Nicolescu” au, acasă, propriul set de reguli pentru economisirea resurselor naturale şi gestiunea materialelor reciclabile. Şi l-au creat singuri, din ceea ce au aflat din broşuri, de pe pagina de Facebook a Patrulei, din experienţele şi interacţiunile pe care le-au avut cu tinerii şi oamenii cu care au vorbit. Un ghid al gesturilor cotidiene prin care protejează natura, respectă comunitatea şi… îşi oferă motive să fie mândri de ei înşişi. Petronela Stoian i-a coordonat astfel încât să devină parte a unei viziuni pe termen lung, prin ceea au învăţat, au creat, au experimentat şi au comunicat. „Adevărata educație ecologică își va atinge scopul numai atunci când se va reuși ca elevii, cetățenii de mâine, să fie convinși de necesitatea ocrotirii naturii și să devină factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura” crede doamna Stoian.
Petronela Stoian este unul dintre cei 19 profesori coordonatori ai Patrulei judeţene din Giurgiu. Mai presus de premiul pe care îl pot primi la finalul ediţiei, rezultatele acumulate în timp le vor oferi recompensa cea mai frumoasă a devotamentului lor. Vă amintiţi că, la începutul poveştii, vorbeam despre o „avalanşă de fapte bune”? Noi ne-am gândit aşa: conform progresiei pe care a dovedit-o Patrula, fiecare Profesor Coordonator formează aproximativ 25 de „ambasadori” ai reciclării. Fiecare agent influenţează, la rândul său, cel puţin 30 de alte persoane. Fiecare agent a contribuit la colectarea a 10 kg DEEE, în medie. Înmulţiţi cu 1000, în fiecare an şi veţi avea o imagine a mişcării naţionale de mediu pe care am creat-o, împreună!